Είναι τελικά η 21η Ιουνίου η μέρα εορτασμού της μουσικής ή μήπως είναι κάτι παραπάνω για όλη τη Γηραιά Ήπειρο; Ανεξαρτήτως συνόρων, χρώματος, οικονομικής κατάστασης και μουσικής προτίμησης, τη συγκεκριμένη μέρα, σε ολόκληρο τον κόσμο και ειδικότερα στην Ευρώπη, όλοι συνυπάρχουμε ταυτόχρονα υπό τη σκέπη μιας κοινής ιδέας που μας ενώνει πολιτισμικά.

Το 2015, οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής συμπίπτουν με τα 20 χρόνια από την υπογραφή της χάρτας της Βουδαπέστης, η οποία δημιούργησε το δίκτυο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής. Συμπίπτουν επίσης με τα 30 χρόνια του θεσμού της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, που ξεκίνησε από την Αθήνα το 1985, με πρωτοβουλία της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη.

Η ιδέα και το όραμα της Μελίνας γεννήθηκαν από μια ουσιαστική ανάγκη που έπειτα από 30 χρόνια παραμένει τόσο επίκαιρη: «η Ευρώπη χρειάζεται ψυχή» και «μόνο ο πολιτισμός μπορεί να τη προσφέρει» (Μέλινα Μερκούρη, δήλωση του 1983 ως Υπουργός Πολιτισμού).

Στην Ελλάδα αυτό το γνωρίζουμε καλά, και παρότι η εποχή που ζούμε είναι αρκετά φορτισμένη με αμφιβολίες, η πλώρη είναι στραμμένη προς την οδό της ενότητας, την οδό της αρμονίας, της προσφοράς και των αξιών που μας συνδιαμορφώνουν και για αυτούς τους λόγους, το όραμα της Μελίνας στάθηκε αφορμή για να αντλήσουμε επιπλέον έμπνευση για τις φετινές Πανελλαδικές διοργανώσεις.

Η 21η Ιουνίου αναμένεται γεμάτη μελωδίες, συναισθήματα, ήχους παραδοσιακούς και σύγχρονους, για να φέρει στο προσκήνιο τον τεράστιο πολιτιστικό μας πλούτο, σε κάθε γωνιά, σε κάθε πλατεία, πάρκο και πεζόδρομο, από την Αμαλιάδα, το Αγρίνιο, την Σπάρτη, την Ιτέα, την Λειβαδιά, τις Σέρρες, την Κεφαλονιά τη Λάρισα, την Ξάνθη, τα Χανιά, το Ηράκλειο, τα νησιά του αιγαίου όπως η Νάξος, η Πάρος, τα Κύθηρα έως τις μεγαλουπόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ή ακόμη και τη μοναδική Δονούσα των 130 κατοίκων.

Ενώ οι πρώτες ημερομηνίες των τοπικών διοργανωτών έχουν αρχίσει να ανακοινώνονται, οι φετινές εκδηλώσεις θα διαρκέσουν κατά τόπους από τις 18 έως και 22 Ιουνίου (19 έως 21 στην Αθήνα), η ΑΜΚΕ Μ.Ε.Σ.Ο. ως εθνικός φορέας συντονισμού και προβολής της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής στην Ελλάδα, απευθύνει ανοικτό κάλεσμα συμμετοχής προς όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να συνδράμουν στη διαμόρφωση των φετινών εκδηλώσεων.

Το ανοιχτό κάλεσμα απευθύνεται τόσο σε συντονιστές και διοργανωτές όσο και σε καλλιτέχνες. Αναλυτικότερα:

Κάλεσμα συμμετοχής νέων πόλεων: Αφορά δημοτικούς πολιτιστικούς φορείς, ΑΜΚΕ και ΜΚΟ που θέλουν να συντονίσουν και να διοργανώσουν τις τοπικές εκδηλώσεις σε νέες πόλεις (που δεν αντιπροσωπεύονται στο εθνικό δίκτυο πόλεων)

Κάλεσμα συμμετοχής συνδιοργανωτών, για την οργάνωση εκδηλώσεων σε πόλεις οι οποίες αντιπροσωπεύονται ήδη στο εθνικό δίκτυο.

Κάλεσμα συμμετοχής καλλιτεχνών: μουσικοί, σολίστ, Dj’s,  σχήματα, μουσικά σύνολα, ορχήστρες, χορωδίες

Στείλτε τις προτάσεις μέσω email στο info@europeanmusicday.gr  με το αντίστοιχο θέμα που σας ενδιαφέρει ως επικεφαλίδα (ΠΧ Θέμα: Νέα Πόλη για ΕΓΜ 2015) του καλέσματος και μια περιγραφή της πρότασης σας.

Επιπρόσθετα του καλλιτεχνικού και παραγωγικού σκέλους του ανοιχτού καλέσματος αναφορικά με τις ζωντανές μουσικές εκδηλώσεις, αναζητούνται προτάσεις για την διεξαγωγή εκπαιδευτικών εργαστήριων τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης, ενημερωτικές ημερίδες για την πολιτιστική επιχειρηματικότητα καθώς και πιλοτικές συνεργασίες για την ανάπτυξη των Δημιουργικών Βιομηχανιών. Αναλυτικότερα:

Κάλεσμα συμμετοχής / Οργάνωσης Δράσεων

Σε αυτή τη κατηγορία εντάσσονται εκδηλώσεις, παραγωγές και δράσεις Πολιτιστικού περιεχομένου με σκοπό την ενημέρωση, τη μύηση αλλά και τη πληροφόρηση του κοινού.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παρακάτω προτάσεις:

Ενημερωτικές ημερίδες με θέμα: η σημασία της μουσικής (ως κλάδος) για την τοπική ανάπτυξη

Εκθέσεις ζωγραφικής, χειροτεχνίας, προβολή ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού μήκους με θέμα τη μουσική

Ανοιχτά συμμετοχικά εργαστήρια τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης

Ημέρες γνωριμίας (Open Days) για Ωδεία, ΙΕΚ, Εκπαιδευτικά Ινστιτούτα, χώροι συναυλιών

Εκδηλώσεις σε ένα φυσικό περιβάλλον όπως ένα πάρκο ή ένα άλσος

Στείλτε τις προτάσεις μέσω email στο info@europeanmusicday.gr  με θέμα Οργάνωση Δράσεων ΕΓΜ 2015 και μια περιγραφή της ιδέας σας.