Ο πιανίστας της jazz Σπύρος Μάνεσης παρουσιάζει την Τρίτη 19 Μαΐου 2015 στο Half Note Jazz club,το νέο του solo piano album, εμπνευσμένο από και αφιερωμένο στη μουσική της Λένας Πλάτωνος.

“… Η αποθέωση για μένα ήταν όταν άκουσα το cd με το συνολικό υλικό του – πραγματικά, φαινόταν σα να ερμήνευε τους στίχους που δεν υπήρχαν με τη λεπτή του φαντασία και με την εκπληκτική πιανιστική ανάπτυξη των θεμάτων. Του εύχομαι καλή σταδιοδρομία και δηλώνω τυχερή για την πρωτοβουλία του να ερμηνεύσει και να διασκευάσει το έργο μου.”

Λένα Πλάτωνος, Αθήνα 9.12.2011

Στα “9 Portraits of Lena Platonos” ο Σπύρος Μάνεσης επιχειρεί μία ιδιαίτερη ερμηνεία του έργου της τόσο σημαντικής συνθέτη και τραγουδοποιού και δημιουργεί γέφυρες ανάμεσα στις πρωτότυπες ηχογραφήσεις της και του μουσικού κόσμου αυτού του ιδίου, στον οποίο οι επιρροές της κλασικής/ρομαντικής παράδοσης συνυπάρχουν με το ιδίωμα της τζαζ. Πόσο κοντά μπορεί να βρίσκεται το “Σαμποτάζ” στη μουσική του Thelonious Monk; Η “Καντέντσα της Άνοιξης” στην  παράδοση του stride; Πόσο δυνατή παραμένει η μουσική όταν από το τραγούδι αφαιρείται ο στίχος; Υπάρχουν όρια στη διασκευή;

Εκτός από τα παραπάνω ερωτήματα που θέτει, ο Σπύρος Μάνεσης διερευνά θέματα όπως τα ηχητικά όρια του πιάνου (δυναμικές, υφές, συχνοτικές περιοχές), η φόρμα, η αρμονία, και ο ρόλος του αυτοσχεδιασμού στην ανάπτυξη των κομματιών, διατηρώντας πάντοτε μια διαλεκτική σχέση με τα πρωτότυπα έργα και τα χαρακτηριστικά τους στοιχεία όπως είναι ο λυρισμός, ο μινιμαλισμός, τα δυναμικά άκρα και οι μελαγχολικές εικόνες.
 
Ο Σπύρος Μάνεσης ανήκει στη νέα γενιά ελλήνων μουσικών της τζαζ, με πολύχρονες σπουδές σε Ελλάδα και Ολλανδία και καλλιτεχνική δραστηριότητα σε όλη την Ευρώπη. Η σχέση του με τη μουσική της Λένας Πλάτωνος ξεκινά στην εφηβεία του. Το 2009 αποφάσισε να διασκευάσει έναν κύκλο τραγουδιών της Πλάτωνος για piano solo, γεγονός που αποτέλεσε και το Μaster του στο Κονσερβατόριο του Άμστερνταμ που έλαβε ενθουσιώδη ανταπόκριση.