Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017

Limbo της Φένιας Παπαδόδημα στο ELΑΙώNAS Festival 2015

Limbo της Φένιας Παπαδόδημα στο ELΑΙώNAS Festival 2015

To ELΑΙώNAS Festival 2015 φιλοξενεί στο Θέατρο Ακαδημίας Πλάτωνος το έργο της Φένιας Παπαδόδημα, με τίτλο Limbo.

Η νύχτα πριν το άληστο φως


Η ιστορία ενός Βρικόλακα που μεταμορφώνεται σε Άγγελο.

Μιας αλαζονικής, στα όρια του δαίμονα, ηθοποιού που πιστεύει πως έχει τέτοιες δυνάμεις ώστε να ελέγχει τα πάντα... ή σχεδόν...

Βρίσκεται στο δρόμο, έχοντας «φύγει από το σπίτι της γιατί  δεν το ένιωθε δικό της»,  μένει σε διαφορετικά ξενοδοχεία γύρω από την Ομόνοια, χωρίς να μας ομολογεί αν αυτό είναι από επιλογή ή από  πραγματική ανάγκη. 


Σ' αυτόν τον ουδέτερο χωροχρόνο της δίνεται η δυνατότητα να κάνει έναν απολογισμό της ζωής της. Συνειδητοποιεί πως τόσα χρόνια ζει σε limbo, σε μία κατάσταση διαρκούς ταραχής, έντασης, εξάρτησης κυριολεκτικά, από καταστάσεις τοξικές και το χειρότερο... ανύπαρκτες! Μία φαντασιακή ζωή που την οδήγησε να  χάσει κάθε επαφή με τον αληθινό εαυτό της.

Μία λεπτή ρωγμή στην πανοπλία της επιτρέπει στο φως να διεισδύσει. Ησυχία, ταπείνωση, ανακούφιση. Η ψυχή της έχει ξεχάσει αυτές τις «στάσεις». Όσο τις θυμάται τόσο τις αναζητά, σαν μυγάκι έλκεται από το «άληστο» φως.

Αφορμή γι’ αυτή την εσωτερική αλλαγή είναι η ανάγνωση ενός ρομαντικού βιβλίου των αρχών του 20ου αιώνα,  «Ο Αναδρομάρης της Αττικής» του Δ. Καμπούρογλου.

Η κατεστραμμένη της ζωή παραλληλίζεται με την σύγχρονη Αθήνα ενώ η αλλοτινή αίγλη και  η ουσιαστική ωραιότητα της πόλης με το φως που της λείπει, που η ψυχή της έχει λησμονήσει... Μπροστά στα μάτια του θεατή ψηλαφεί τα στραβοπατήματά της, καταλαβαίνει πως δυστυχώς δεν έχει πια τον χρόνο  για να γίνει ένας άλλος άνθρωπος, συνειδητοποιεί πως  ο θάνατος δεν είναι και τόσο μακριά… Θέλει να αφήσει πίσω της μία μαρτυρία που να αξίζει και βλέπει πως δεν μπορεί, αν δεν αλλάξει τον εαυτό της.

«Με μια στραβοτιμονιά», όπως έγραφε ο Ελύτης, «ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση…»

Συντελεστές

ΦΕΝΙΑ ΠΑΠΑΔΟΔΗΜΑ: κείμενο – ερμηνεία – μουσική
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΟΥΓΙΟΥΛΤΖΗ: κίνηση
Α. ΚΑΡΑΝΑΝΟΣ & Α. ΣΙΑΦΚΟΥ: σκηνικά και κοστούμια
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ:  φωτισμοί
ALEX KAT: καλλιτεχνική επιμέλεια – φωτογραφία

Σχετικές ειδήσεις
Είμαι ο Οδυσσέας - Je suis Ulysse, της Φένιας Παπαδόδημα στο Γαλλικό Ινστιτούτο
25.10.2016 12:54
Στo πλαίσιo των εκδηλώσεων «Λέξεις επί σκηνής» που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, η Φένια Παπαδόδημα παρουσιάζει τη μουσική παράσταση «Είμαι ο Οδυσσέας | Je suis Ulysse» με το Grace Flowers Quintet.
Οδύσσεια - Νέκυια, της Φένιας Παπαδόδημα στο Elaiωnas Festival 2016
31.05.2016 13:40
Το Elaiωnas Festival 2016 φιλοξενεί για μια και μόνο βραδιά, τη Κυριακή 12 Ιουνίου στις 21.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα με ελεύθερη είσοδο, την παράσταση «Οδύσσεια - Νέκυια» της Φένια Παπαδόδημα.
Καλοκαιρινά ραντεβού με...stand up comedy στο Θέατρο Ακαδημία Πλάτωνος
27.05.2016 15:14
Οι κωμικοί Κώστας και Θανάσης Παπαγεωργίου μαζί με τον φοβερό Αλέξανδρο Τσουβέλα κάνουν stand up comedy στην ειδικά διαμορφωμένη αυλή του θεάτρου της Ακαδημίας Πλάτωνος, από τη 1 Ιουνίου 2016.
Deteriorate Festival IV στο Six d.o.g.s
26.02.2016 16:28
Το Six d.o.g.s φιλοξενεί από τις 7 έως τις 9 Μαρτίου 2016 το Deteriorate Festival IV.
Rockwave Festival 2016: The Last Shadow Puppets και Dropkick Murphys τα πρώτα μεγάλα ονόματα!
16.02.2016 14:30
To μεγαλύτερο μουσικό φεστιβάλ της χώρας είναι εδώ! Λάμπει για 21 χρόνια! Rockwave Festival ladies and gentlemen! To Rockwave Festival γιόρτασε το 2015, με τον πλέον εκκωφαντικό και επιτυχημένο τρόπο τα εικοστά του γενέθλια στο TerraVibe.