Ελάτε στο Περίπτερο 8 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και στον Πολυχώρο Αθλητισμού και Πολιτισμού WE από την Πέμπτη 14 έως την Κυριακή 17 Μαΐου 2015, και ανακαλύψτε τον συναρπαστικό κόσμο της επιστήμης, στο 1ο Thessaloniki Science Festival.

Tέσσερις ημέρες, γεμάτες εκδηλώσεις και δράσεις για όλες τις ηλικίες, που θα ξεδιπλώσουν τις άγνωστες πτυχές της επιστήμης με τον πιο πρωτότυπο και διασκεδαστικό τρόπο. Εντυπωσιακά πειράματα και δρώμενα, εργαστήρια, διαδραστικές εκθέσεις και διαγωνισμοί, ενδιαφέρουσες ομιλίες, συζητήσεις, παραστάσεις και προβολές θα συνθέσουν, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Οι ενότητες που καλύπτει το Φεστιβάλ περιλαμβάνουν: Φυσική / Χημεία / Βιολογία – Βιοεπιστήμες / Γεωλογία / Μαθηματικά / Επιστήμες Περιβάλλοντος / Αειφόρος Ανάπτυξη / Επιστήμες Υγείας  / Διατροφή / Αστρονομία και Διάστημα / Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα / Επιστήμη Υλικών / Ρομποτική / Ψηφιακή Τεχνολογία και Πληροφορική / Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης / Επιστήμη και Τέχνη.

Το ThessalonikiScienceFestival διοργανώνεται από το British Council και τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία ‐ SciCo» μαζί με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την HELEXPO-ΔΕΘ, τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και τον Πολυχώρο Αθλητισμού και Πολιτισμού WE, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

Συμμετέχουν επίσης, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Εκπαιδευτικοί Οργανισμοί, Ερευνητικά και Τεχνολογικά Ινστιτούτα καθώς και οι μεγαλύτεροι Δημόσιοι και Ιδιωτικοί φορείς της Θεσσαλονίκης.

Σας περιμένουμε να διερευνήσουμε μαζί τον κόσμο που μας περιβάλλει!

Δράσεις:

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ & ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

-ΤI νέα έχει το Curiosity από τον Άρη;
-Ποιος έχει τις ικανότητες να γίνει ο διάδοχος του Usain Bolt;
-Ποια φυσικά φαινόμενα συνδέονται με την επιστροφή του Οδυσσέα;
-Πλανήτες, μετεωρίτες… Τι μυστικά κρύβουν;
-Ποια είναι η μαγεία του αεροπλάνου της Φυσικής;
-Πόση δύναμη ασκείς στο έδαφος όταν τρέχεις; Για πόσο χρόνο μπορείς να σταθείς στον αέρα; Πόσο ψηλά μπορείς να πηδήξεις; Έχεις καλό χρόνο αντίδρασης; Πόση δύναμη ασκείς μ’ ένα χτύπημα καράτε;
-Πώς δημιουργείται το ουράνιο τόξο;
-Τι κοινό έχει η υπερρεαλιστική ζωγραφική των αρχών του 20ου αιώνα με τα χολυγουντιανά μπλοκμπάστερ “Avengers” και “Interstellar”;
-Τι σχέση μπορεί να έχουν τα Μαθηματικά με τη Λογοτεχνία;
-Με ποιον τρόπο η τέχνη και οι αφηγήσεις συμβάλλουν στη διδασκαλία των φυσικών επιστημών;

Το 1ο Thessaloniki Science Festival υποδέχεται τους Science Reactors, PHYSICS AIRLINES, Smartphysio, NOESIS Museum, την Ερευνητική Ομάδα ΑΤΛΑΣ, καθώς και εκπροσώπους και ερευνητές από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, και τα Εκπαιδευτήρια Ε. ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗ, για να παρουσιάσουν πρωτότυπα θέματα από τον χώρο της Φυσικής & των Μαθηματικών.

Οι απαντήσεις σε αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις, μέσω δημιουργικών εργαστηρίων, πειραμάτων, συζητήσεων, ομιλιών, ομαδικών βιωματικών δραστηριοτήτων, μαθηματικών παιχνιδιών και γρίφων, στο 1ο Thessaloniki Science Festival 2015.

ΠΑΙΞΤΕ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΤΕ ΜΕ OXHMA… ΤΗ ΣΚΕΨΗ

Ερευνητές, εκπαιδευτικοί και σπουδαστές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και το CITY College, ενώνουν τις γνώσεις και τη φαντασία τους για να παρουσιάσουν με τον πιο πρωτότυπο τρόπο τον μαγικό κόσμο της επιστήμης, και πιο συγκεκριμένα τον περίπλοκο χώρο της σκέψης και του εγκεφάλου μας.

Μέσα από διαδραστικά παιχνίδια και πρωτότυπα εργαστήρια, μικροί και μεγάλοι επισκέπτες θα ανακαλύψουν και θα κατανοήσουν το καταπληκτικό όργανο που έχουμε στο κεφάλι μας, τον εγκέφαλό μας!

Πώς η σκέψη σου μπορεί να οδηγήσει το μηχανοκίνητο όχημα NeMo;

Τι σχέση έχει ο ανθρώπινος εγκέφαλος με ένα λουλούδι κι ο δάσκαλος με τον κηπουρό;

Ποια παιχνίδια θα σε αναδείξουν σε πρωταθλητή…εγκεφάλου;

Έλα στο 1ο Thessaloniki Science Festival για να τα ανακαλύψεις!