Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016

Κατακ: παράσταση χορού στο Θέατρο Φούρνος

Κατακ: παράσταση χορού στο Θέατρο Φούρνος

Το Θέατρο Φούρνος παρουσιάζει μία παράσταση χορού κατακ, ενός χορού που συναντάται στη Βόρεια Ινδία, για τρεις ημέρες στις 15, 16 & 17 Μαΐου στις 21:00.
 
Το κατάκ είναι η φόρμα κλασικού χορού κυρίαρχη στην βόρεια Ινδία. Η λέξη κατάκ προέρχεται από τη λέξη κατακα, την τέχνη του να διηγείσαι μια ιστορία. Κινήσεις των χεριών και του σώματος, συνδυαζόμενες με απλές  εκφράσεις, συνοδευόμενες από μουσική και τραγούδι.

Αρχικά, οι Κατακα έλεγαν μυθολογικές ιστορίες σε Ναούς, ώστε και οι αναλφάβητοι να μάθουν για τα μεγάλα μυθολογικά έπη. Η τέχνη τους ήταν βαθιά διαποτισμένη από πνευματικότητα, θρησκευτικότητα και φιλοσοφία Χιντου. Η γνώση των Κατακαρς, συνθέσεις και χορογραφίες μεταδόθηκε προφορικά από γενιά σε γενιά.

Ανάμεσα στον 12ο και τον 18ο αιώνα, εξασκούσαν τον χορό στα παλάτια των αυτοκρατόρων Μουγκαλ καθώς και των Ινδών μαχαραγιάδων. Από πλήρως λατρευτικός χορός, το Κατακ έγινε χορός της Αυλής, διασκέδαση για τους ισχυρούς  άρχοντες. Κατόπιν, τροποποιήθηκε σημαντικά, δεχόμενο στοιχεία από τον περσικό πολιτισμό και εξελισσόμενο σε συμφωνία με την ισλαμική αισθητική.

Η φόρμα του Κατακ, όπως την ξέρουμε σήμερα, χρονολογείται από την εποχή των Μουγκαλ, οπότε και οι εκφράσεις και χειρονομίες  έγιναν λεπτότερες. Ο καθαρός χορός έγινε πιο εκλεπτυσμένος  και ο ρυθμός πιο πολύπλοκος.

Τότε, διαποτίστηκε πολύ από την ποίηση των Ουρντου. Σήμερα, το κατακ είναι η μοναδική φόρμα ινδικού κλασικού χορού όπου συνυπάρχουν έντονα και το ισλαμικό και το χιντου στοιχείο.
 
Διάρκεια: 60΄

H Justine Goussot σπούδασε σύγχρονο χορό σε μια εθνική ακαδημία της Γαλλίας και συνεργάστηκε με διαφορές ομάδες (Carlotta Ikeda, Alain Gonotey, Florence Peyramond, Lilo Baur, Nina Dipla) και εθνικά θέατρα   (Bordeaux, Lausanne, Paris ).

Ταξιδέψε πολύ στην Ινδία και την ευρύτερη  περιοχή για να γνωρίσει ιερούς και παραδοσιακούς χορούς. Αφότου ανακάλυψε το κατακ, έναν κλασικό χορό της βόρειας Ινδίας, αποφάσισε να το σπουδάσει  με την Sharmila Sharma στο Παρίσι και τον Ravi Shankar Misra στην Μπεναρες. Δημιουργεί την δική της ομάδα,  La Lali.cie, το 2011, με σκοπό να διερωτηθεί την διπλή πλευρά της ταυτότητας της, δίνοντας παραστάσεις και διδάσκοντας τόσο κατακ όσο και σύγχρονο χορό με στόχο το fusion μεταξύ των διαφόρων πεδίων στα οποία εργάζεται (σύγχρονο χορό, ινδικούς χορούς καθώς και  πολεμικές τέχνες, Butoh, Axis Syllabus...). Αυτή η έρευνα γέννησε δημιουργίες  όπως τις  Akedia  2011, De l instant ou  2012, India in translation  2014, καθώς και διάφορες συνεργασίες για Όπερα , ταινίες μικρού μήκους …

Σχετικές ειδήσεις
Etude: Παράσταση Κλασικού και Σύγχρονου Χορού του Dansarte
23.06.2016 13:48
Το Κέντρο Χορού και Τεχνών Dansarte σας προσκαλεί στη βραδιά Κλασσικού και Σύγχρονου Χορού "ETUDE", την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016, στις 8:30μμ, στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.
Crows... Crawl: παράσταση χορού στο Θέατρο ΠΚ
20.01.2016 17:07
Η νεοσύστατη ομάδα σύγχρονου χορού CROWS παρουσιάζει στο Θέατρο ΠΚ την παράσταση "Crows... crawl".
La μπάντα de la nada από την ομάδα Κι όμΩς κινείται, για μία τελευταία παράσταση στο Θέατρο Αλκμήνη
07.01.2016 12:40
Η ομάδα «Κι όμως κινείται» παρουσιάζει στο Θέατρο Αλκμήνη για μία τελευταία παράσταση, την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου στις 23:00, τη νέα της δουλειά -μια παράσταση χορού και ακροβασίας, μία λάιβ μιούζικ περφόρμανς- με τίτλο La μπάντα de la nada.
Νέα παράσταση σύγχρονου χορού από την Αναστασία Λύρα στο Μικροσκοπικό Θέατρο
29.12.2015 15:22
Το Μικροσκοπικό Θέατρο παρουσιάζει το Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016, στις 20:00 ένα νέο πρόγραμμα Σύγχρονου Χορού σε τέσσερα μέρη, με θέμα το Αίμα και τη Μνήμη.
Είναι Καιρός - Δεύτερη περίοδος: Παράσταση Σύγχρονου Χορού στο Μικροσκοπικό Θέατρο
23.12.2015 14:43
Το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015, στις 8μμ, η ομάδα του Μικροσκοπικού Θεάτρου παρουσιάζει στο ατμοσφαιρικό πλακιώτικο θεατράκι, τη συνέχεια του προγράμματος σύγχρονου χορού Είναι καιρός - δεύτερη περίοδος με μια παράσταση που περιλαμβάνει δύο σόλο χορογραφίες και μια ζωντανή εικαστική εγκατάσταση.