Την Κυριακή 17 Μαΐου 2015 πραγματοποιούνται στο Λουτρό των Αέρηδων στην Πλάκα τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας Μέτσοβο 1900.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες της Μυρτώς Παπαδοπούλου που αναβιώνουν την καθημερινή ζωή στον ορεινό οικισμό του Μετσόβου στις αρχές του 20ου αιώνα. Χρησιμοποιώντας αυθεντικά ρούχα και αντικείμενα της εποχής, οι φωτογραφίες μας ταξιδεύουν σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών που μεταμορφώνουν τις ορεινές κοινότητες της Πίνδου και μας καλούν να ανακαλύψουμε άγνωστες πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωή του Μετσόβου. Μέσα από τη διαρκή επαφή με Ανατολή και Δύση και την αφομοίωση νέων προτύπων και συνηθειών, το Μέτσοβο του 1900 μας αποκαλύπτει έναν κόσμο που βασίζεται στην αλληλεγγύη, την αυτόχθονη βιώσιμη παραγωγή, την παιδεία και τον ευεργετισμό, αρχές που είναι ιδιαίτερα σημαντικές και επίκαιρες στην εποχή μας.

H φωτογράφιση έγινε τον Δεκέμβριο του 2014 στο Μέτσοβο (στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, στον κήπο του Αγίου Γεωργίου και στο ίδιο «αρχοντικό Τοσίτσα» όπου στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου) και όλα τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στις αναπαραστάσεις είναι κάτοικοι του Μετσόβου. Οι φωτογραφίες, που συνοδεύονται από κείμενα και από προβολή ντοκιμαντέρ για την ιστορία του Μετσόβου, τραβήχτηκαν στα πλαίσια ενός καινοτόμου έργου ανάδειξης του Λαογραφικού Μουσείου Μετσόβου του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα. Με ιστορικό σύμβουλο την καθηγήτρια Χριστίνα Κουλούρη (Πάντειο Πανεπιστήμιο), το έργο περιλαμβάνει διαδικτυακή πλατφόρμα με διαδραστική αναπαράσταση της ζωής στο Μέτσοβο το 1900, ανασκόπηση της ιστορίας της Ηπείρου καθώς και περιήγηση στην πλούσια συλλογή του Μουσείου.

Η έκθεση διοργανώνεται από το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2015.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ

Η Μυρτώ Παπαδοπούλου ζει και εργάζεται στην Ελλάδα ως φωτογράφος και δημιουργός ντοκιμαντέρ.

Έχει διακριθεί από το Magenta Foundation “Emerging Photographer 2013”, έχει παρουσιαστεί στο Ευρωκοινοβούλιο και στο TEDx της Θεσσαλονίκης 2014, ενώ παράλληλα έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ όπως στο Photoquai στο μουσείο του Quai Branly (Παρίσι), στο New York Festival 09, στο Look3 Between 2010 (ΗΠΑ), στο DUMBO Arts Festival 2011 (Νέα Υόρκη), στο Athens Photo Festival 2008, 2010, 2011, 2012, στο Flash Forward Exhibition 2013, 2014 (Τορόντο και Ουάσινγκτον), στο Greek America Foundation / Film & Photo Week 2014 (Τορόντο).

Συνεργάζεται με τα διεθνή ΜΜΕ και έντυπα TIME Magazine, Geo International, Die Zeit, Le Monde, Wired, DAS Magazine, Capital, Corriere della Sera, Lens New York Times, Time.com ενώ το ντοκιμαντέρ της THE NEW PLASTIC ROAD, σε συμπαραγωγή με το ZDF/ARTE, παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2015.

Έχει σπουδάσει στην ΑΣΚΤ του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 2006 έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας της Νέας Υόρκης ( International Center of Photography) απ’ όπου πήρε και υποτροφία.