Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Παρουσίαση νέας έκδοσης από το Urban Lightscapes στο Εxile Room

Παρουσίαση νέας έκδοσης από το Urban Lightscapes στο Εxile Room

Η ομάδα εικαστικού φωτισμού Βeforelight μας προσκαλεί την Παρασκευή 15 Μαΐου στην παρουσίαση της έκδοσης «Urban Lightscapes: Creative lighting involving citizens’ participation», για τον εορτασμό της ολοκλήρωσης της δράσης Urban Lightscapes.

Το Urban Lightscapes αποτελεί μία ευρωπαϊκή συμμετοχική δράση για τη διαμόρφωση του αστικού φωτισμού και την επακόλουθη επιρροή του στην αλλαγή της ταυτότητας των πόλεων. Ως ένας δημιουργικός διάλογος γύρω από το δημόσιο φωτισμό σε συνάρτηση με τον αστικό χώρο, το project είχε ως αφετηρία την Αθήνα και την ομώνυμη ημερίδα στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ενδιάμεσο σταθμό τη Βαρκελώνη με ένα τριήμερο workshop πειραματισμού στο IAAC (Institute of Advanced Architecture of Catalonia), και τελικό προορισμό το Μάαστριχτ όπου πραγματοποιήθηκαν δύο φωτιστικές εγκαταστάσεις στις υποβαθμισμένες συνοικίες Mariaberg και Wyckerpoort.

Το Urban Lightscapes έφερε την Ελλάδα για πρώτη φορά στο επίκεντρο μιας πολυσυλλεκτικής δράσης φωτιστικού πειραματισμού, με κοινές συντεταγμένες τον εικαστικό και αστικό φωτισμό, την αρχιτεκτονική και την ενεργή συμμετοχή πολιτών στην Ευρώπη. Το project ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2013, έτος ορισμένο ως επίσημο Ευρωπαϊκό  Έτος των Πολιτών και λήγει την άνοιξη του φετινού  Έτους Φωτισμού.

Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της δράσης, η ομάδα προχώρησε στην πραγματοποίηση της παρούσας έκδοσης η οποία εκτός από μια ολιστική καταγραφή του project, αποτελεί και μια συζήτηση για τον συγκερασμό αστικού και εικαστικού φωτισμού. Η έκδοση διανθίζεται με κείμενα επιστημόνων, καλλιτεχνών και σχεδιαστών φωτισμού που ενεπλάκησαν με δημιουργικό τρόπο στις τρεις ενότητες της δράσης.

Στην παρουσίαση θα τοποθετηθούν: ο Poka – Yio, καλλιτέχνης και επιμελητής, συνδιευθύνων της Athens Biennale, η Ματίνα Μαγκλάρα, σχεδιάστρια και σύμβουλος αρχιτεκτονικού φωτισμού, ο Δημήτρης Κολιαδήμας, ιδρυτής της εταιρείας Semiotik Design Agency, που ανέλαβε τη γραφιστική επιμέλεια της έκδοσης και η Μαίρη Καρατζά, strategic designer και συνιδρύτρια της ΜΚΟ Place Identity.

Η παρούσα έκδοση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.

Θα ακολουθήσει κρασί και συζήτηση.

Ευχαριστίες στο Κτήμα Γ. Κοκοτού για την προσφορά των κρασιών, την ημέρα της εκδήλωσης.

To project Urban Lightscapes πραγματοποιήθηκε από την ομάδα εικαστικού φωτισμού Beforelight (www.beforelight.gr) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο IAAC (www.iaac.net) και το ίδρυμα SoAP (www.soap-it.eu). Χρηματοδοτήθηκε από το European Cultural Foundation (www.culturalfoundation.eu) έχοντας διακριθεί μεταξύ 360 αιτήσεων για τα έτη 2013-2014.

Σχετικές ειδήσεις
Παρουσίαση του noise:muse project 2016 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
08.06.2016 16:38
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μας προσκαλεί στην παρουσίαση του noise:muse project 2016 και στη συμμετοχική ηχητική δράση για το κοινό "Ιmagine", στο πλαίσιο της έκθεσης ENIGAMI, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Dichotomy: έκθεση της Iωάννας Χρονοπούλου στη γκαλερί Τhe Pulse Kolonaki
16.05.2016 12:35
Η γκαλερί Τhe Pulse Kolonaki, συνεχίζει την έρευνα και παρουσίαση καινοτόμων καλλιτεχνικών πρακτικών στη φωτογραφία κι εγκαινιάζει το project με τίτλο Dichotomy της νέας φωτογράφου Ιωάννας Χρονοπούλου.
Αδρεναλίνη: έκθεση ζωγραφικής της Ιουλίας Μανούση στην Myro Gallery
06.04.2016 15:17
Την Πέμπτη 21 Απριλίου στις 20.00 η Myro Gallery σας προσκαλεί στα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης της ζωγράφου Ιουλίας Μανούση στον χώρο Myro Project Room, για την παρουσίαση της σειράς έργων της “Αδρεναλίνη”. Την έκθεση επιμελείται ο Πάρης Καπράλος.
Πρόσωπα 1944-1949: έκθεση στο πλαίσιο του Athens Print Fest στο metamatic:taf
07.03.2016 16:56
Το metamatic:taf με μεγάλη χαρά συνεργάζεται για ακόμη μια χρονιά με την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών στο πλαίσιο της 3ης έκδοσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Χρακτικής και Εκτυπώσεων / Athens Print Fest, φιλοξενώντας την έκθεση Πρόσωπα 1944-1949.
Ψευδαισθήσεις και πραγματικότητα: έκθεση του Athens Prin Fest στο metamatic:taf
07.03.2016 15:31
Το metamatic:taf με μεγάλη χαρά συνεργάζεται για ακόμη μια χρονιά με την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών στο πλαίσιο της 3ης έκδοσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Χρακτικής και Εκτυπώσεων / Athens Print Fest, φιλοξενώντας την έκθεση Ψευδαισθήσεις και πραγματικότητα.