Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Home του David Storey στο Θέατρο Βικτώρια

Home του David Storey στο Θέατρο Βικτώρια

Η κωμωδία «HOME» του David Storey ανεβαίνει στο ΤΗΕΑΤROVICTORIA, από τις 11 Μαΐου 2015, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9.00 μ.μ. Το έργο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία και μετάφραση Στέλιου Γούτη, σκηνικά-κοστούμια Γιοβάννας Πρασίνου και μουσική επιμέλεια Μάρως Θεοδωράκη.

 

Ο David Storey είναι ένας σημαντικός σύγχρονος Βρετανός θεατρικός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος, με έργα που έχουν κερδίσει πολλές διακρίσεις στην Αγγλία και την Αμερική.

 

«Ηοme» δεν είναι παρά ένα σύμβολο. Είναι η εστία, η οικογένεια, το ίδρυμα , αλλά και η πατρίδα. Το έργο, μια κωμωδία με μπεκετικούς απόηχους, παρακολουθεί μια συνηθισμένη μέρα μιας ιδιότυπης ομάδας ανθρώπων που επιλέγουν να ζήσουν με απόλυτη ασφάλεια, στο δικό τους «Home», στο δικό τους σπιτικό. Οι ήρωες του έργου έχουν χαρακτηριστικά από ανθρώπους της διπλανής πόρτας, ίσως και της δικής μας οικογένειάς.

 

Οι συχνές αναφορές στην πατρίδα, μια μικρή χώρα με ένδοξο παρελθόν και οδυνηρά αβέβαιο μέλλον, αποκαλύπτει ένα έθνος σε κρίση, κάνοντας το έργο ακόμη πιο οικείο στη δική μας πραγματικότητα.

 

Η σκηνοθεσία του Στέλιου Γούτη, που έχει κάνει και τη μετάφραση, εστιάζει στην κωμική διάσταση μιας παρανοϊκής καθημερινότητας, αναδεικνύοντας τις βαθιές ρωγμές απελπισίας που διαπνέουν τους ήρωες. 

 

Τα σκηνικά και κοστούμια της Γιοβάννας Πρασίνου δημιουργούν την αίσθηση της απομόνωσης και τονίζουν την παράλογα κωμική διάσταση των χαρακτήρων.  

 

Η Μάρω Θεοδωράκη «ντύνει» μουσικά την παράσταση με σύγχρονες, απροσδόκητες ιδέες που φέρνουν στην επιφάνεια την ένταση των απωθημένων συναισθημάτων και  καταστάσεων. 

 

Στην παράσταση παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί, με σειρά εμφανίσεως: Μαντώ Θεοφιλάκου, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Στέλιος Γούτης, Κωνσταντίνος Ζαμπάρας, Βάλια Σαπανίδου και η Κική Δημάκη.

 

Συντελεστές

Μετάφραση / Σκηνοθεσία: Στέλιος Γούτης

Σκηνικά / Κοστούμια: Γιοβάνα Πρασίνου

Μουσική Επιμέλεια: Μάρω Θεοδωράκη

Φωτισμοί: Βαγγέλης Κάνδυας

 

Παιζουν: Μαντώ Θεοφιλάκου, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Στέλιος Γούτης, Κωνσταντίνος Ζαμπάρας, Βάλια Σαπανίδου και η Κική Δημάκη.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τον συγγραφέα και το έργο:

 

Ο David Storey είναι σύγχρονος Βρετανός θεατρικός συγγραφέας, μυθιστοριογράφος και ποιητής , με έργα που έχουν κερδίσει σημαντικές διακρίσεις στην Αγγλία και την Αμερική.

 

Με καταγωγή από την εργατική τάξη – ο πατέρας του ήταν ανθρακωρύχος-  ακολούθησε μια σύντομη πορεία ως επαγγελματίας παίκτης του ράγκμπι, την οποία, τελικά, εγκατέλειψε για τη Σχολή Καλών Τεχνών.

 

Από τα πιο γνωστά θεατρικά έργα του είναι «The Restoration of  Arnold Middleton»( 1967), «In Celebration» (1969), «Home» (1970), «The Changing Room» (1971), «The Farm» (1973), «Life Class» (1974), «Early Days» (1980).

 

Τα έργα του είναι γεμάτα με αυτοβιογραφικές αναφορές και πολλαπλούς συμβολισμούς, ενώ τα βασικά θέματα που πραγματεύεται είναι οι οικογενειακές και οι ταξικές συγκρούσεις, ο αθλητισμός, η τέχνη, η εκπαίδευση, η διάλυση του οικογενειακού ιστού και οι ψυχικές διαταραχές.

 

Το «Ηome» είναι ένα καυστικό έργο με υπόγειο και διαβρωτικό χιούμορ που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με τον Sir John Gielgud και τον Sir Ralph Richardson, δύο μυθικούς ηθοποιούς, στους βασικούς ανδρικούς ρόλους.

 

Στην Ελλάδα, το «Ηοme» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, το χειμώνα του 1984-85, με τίτλο «Το άσυλο», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Έξαρχου, μετάφραση  Δημήτρη Μαλαβέτα , ενώ τους πέντε ήρωες του έργου ερμήνευσαν οι ηθοποιοί: Θόδωρος Έξαρχος, Βασίλης Κανάκης, Τζέση Παπουτσή, Νίτα Παγώνη και Κων/νος Κωνσταντόπουλος.

Σχετικές ειδήσεις
Το αμάρτημα της μητρός μου στο Θέατρο
30.01.2017 16:25
Με «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γεωργίου Βιζυηνού, ξεκινά τον καλλιτεχνικό του προγραμματισμό το Θέατρο "Έαρ" Βικτώρια, σε σκηνοθεσία Ηλία Λογοθέτη, με τους Ηλία Λογοθέτη, Μαρία Ζαχαρή Ιωάννα Δαρμή και Σάββα Σουρμελίδη.
At home at the zoo, του Edward Albee στο Θέατρο Αλκμήνη
05.01.2017 12:26
Το Θέατρο Αλκμήνη παρουσιάζει από τις 21 Ιανουαρίου 2017 το έργο του Edward Albee, At home at the zoo, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη.
Η Αφροδίτη με τη γούνα, στο Θέατρο Αριστοτέλειον
19.12.2016 12:48
Η νέα παραγωγή της εταιρείας «ΘΕΑ.ΜΑ.» (Θέατρα Μακεδονίας) με τίτλο «H Αφροδίτη με Γούνα» (Venus in Fur) του Αμερικανού συγγραφέα Ντέιβιντ Άιβς (David Ives) ανεβαίνει στο Θέατρο Αριστοτέλειον.
Μα.θυμα, σε σκηνοθεσία Δανάης Ρούσσου στο Θέατρο Olvio
10.10.2016 10:42
Το «Μάθημα» του Ιονέσκο, που γράφτηκε στη γαλλική γλώσσα το 1951, ανεβαίνει με τον τίτλο ‘‘Μα.θυμα’’ σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Δανάης Ρούσσου με τους Νίκο Παντελίδη και Δανάη Ρούσσου στους κεντρικούς ρόλους, στο Θέατρο OLVIO, από 10 Οκτωβρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 7:30 μ.μ.
Επιτρέποντες: Η κωμωδία του Μενάνδρου από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων σε περιοδεία
30.06.2016 10:54
Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων ετοιμάζεται και φέτος για την μεγάλη θερινή του περιοδεία και ανεβάζει ένα έργο ανάλαφρο, με πολλά κωμικά στοιχεία και παρεξηγήσεις: την κωμωδία του σπουδαίου αρχαίου ποιητή Μενάνδρου «Επιτρέποντες», σε μετάφραση Τάσου Ρούσσου, σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, μουσική Στάθη Δρογώση.