Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει στο θέατρο Ακροπόλ, την ιστορία του Κώστα και της Τιτίκας, από την τρίπρακτη οπερέτα του Νίκου Χατζηαποστόλου, Οι Απάχηδες των Αθηνών, σε νέα παραγωγή από τους Γιώργο Κατσαρό, Χρύσανθο Αλισάφη, Γιώργο Αραβίδη, Ισίδωρο Σιδέρη και Κωνσταντίνα Ψωμά.

Η τρίπρακτη οπερέτα Οι απάχηδες των Αθηνών, σε ποιητικό κείμενο του Γιάννη Πρινέα, αναφέρεται στην αγάπη δύο φτωχών νέων, του Κώστα και της Τιτίκας, στην Αθήνα του μεσοπολέμου.

Ο Κώστας συνειδητοποιεί ότι η σχέση του με τη νεόπλουτη Βέρα δεν έχει μέλλον, καθώς ανήκουν σε διαφορετική κοινωνική τάξη. Μέσα από αντιπροσωπευτικούς χαρακτήρες το κείμενο, με μορφή ηθογραφίας, αναφέρεται στις αντιθέσεις της εποχής και σατιρίζει τη νεόπλουτη αστική τάξη.

Οι Απάχηδες των Αθηνών πρωτοπαρουσιάστηκαν στις 17 Αυγούστου 1921 στο Θέατρο Αλάμπρα από το θίασο του Φώτη Σαμαρτζή, σημειώνοντας ρεκόρ παραστάσεων. Συνέχισαν με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Κοτοπούλη στην πλατεία Ομόνοιας και αργότερα σε θέατρα σε όλη την Ελλάδα.

Το 1930 έγιναν κινηματογραφική ταινία από την εταιρεία Νταγκ Φιλμ, με πρωταγωνιστές τον τενόρο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Πέτρο Επιτροπάκη και τη Μαίρη Σαγκάνου. δεύτερη κινηματογραφική παραγωγή πραγματοποιήθηκε το 1950 από την εταιρεία Ολύμπια Φιλμς.

Στην Εθνική Λυρική Σκηνή η οπερέτα πρωτοπαρουσιάστηκε στις 11 Μαΐου 1985 σε ενορχήστρωση του Βασίλη Τενίδη, μουσική διεύθυνση του Δημήτρη Μιχαηλίδη, σκηνοθεσία του Γιώργου Θεοδοσιάδη, σκηνικά του Γιώργου Ανεμογιάννη και χορογραφία του Γιάννη Φλερύ. Τους κεντρικούς ρόλους απέδωσαν ο Νίκος Ντουφεξιάδης και ο Γιώργος Σταφέτας (Καρκαλέτσος), ο Θέμης Σερμιέ (Καρούμπας), η Μυρτώ Δουλή και η Μάρω Νικάκη (Τιτίκα), καθώς και ο Γιάννης Ρούσσης και ο Θάνος Πετράκης (Κώστας ή Πρίγκιπας).

Ο Νίκος Χατζηαποστόλου, πολυγραφότατος μουσουργός, σύνθεσε πολλές καντάδες, χορωδιακά έργα, ενόργανη μουσική και τετράφωνη εκκλησιαστική μουσική, ενώ ηχογράφησε πολλούς δίσκους γραμμοφώνου. Πολύ δημοφιλή είναι, μεταξύ άλλων, τα τραγούδια του Τα κοραλλένια χείλη σου, Θα κόψω ρόδα μυρωμένα, Ρετσίνα μου και Το νερωμένο κρασί.