Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Λέσβος, το νησί της κρυμμένης αρμονίας: έκθεση της Τζέλης Χατζηδημητρίου

Λέσβος, το νησί της κρυμμένης αρμονίας: έκθεση της Τζέλης Χατζηδημητρίου

Το Ελληνικό Προξενείο στη Κωνσταντινούπολη (Σισμανόγλειο Μέγαρο), παρουσιάζει από τις 22 Μαΐου έως τις 7 Ιουνίου, 2015, την έκθεση της Τζέλης Χατζηδημητρίου, με τίτλο Λέσβος, το νησί της κρυμμένης αρμονίας.

Η Τζέλη Χατζηδημητρίου (...) αναζητά τη μαγεία που υπάρχει στη πραγματικότητα και το επιτυγχάνει μένωντας προσηλωμένη στη Λέσβο, διατηρώντας όμως πάντα μία απόσταση σεβασμού. Και έτσι αυτές οι εντυπωσιακά αγνές φωτογραφίες μας επιτρέπουν να δούμε το νησί όπως πραγματικά είναι: ένα ανεξάρτητο, μοναδικό και αινιγματικό φαινόμενο (Ulrike Weinhold).

Η ελληνίδα φωτογράφος και περιηγητής Τζέλη Χατζηδημητρίου μας μεταφέρει στιγμές από τη Λέσβο που γεννήθηκε και μεγάλωσε, αποφεύγοντας τις αισθητικές ευκολίες που προσφέρει η ψηφιακή φωτογραφία και η σύγχρονη οπτική που γεννήθηκε απ’αυτήν. Η δουλειά της αποτελεί μια πρόσκληση από την αντίπερα όχθη του Αιγαίου. Είναι η ανάγκη μιας δημιουργού, με ρίζες από τη Μικρά Ασία, να φέρει κοντά τους δύο λαούς με αφορμή την «κρυφή αρμονία» της Λέσβου. Ο σκοπός της, όπως λέει και η ίδια είναι «να μοιραστούμε την κοινή μνήμη των χαμένων πατρίδων και να βρούμε μια νέα, θεραπευτική προσέγγιση, που θα μας  λυτρώσει και θα μας ξαναφέρει κοντά».

Γεωγραφικά τοποθετημένη στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, η Λέσβος αναδεικνύεται στις φωτογραφίες της Τζέλης Χατζηδημητρίου μέσα από την ποικιλόμορφη «φύση» της. Ο πλούος της φυσικής ομορφιάς της Λέσβου, οφείλεται κυρίως στο φως, όχι μόνο του ηλίου αλλά και του φεγγαριού και των άστρων. Παρατηρώντας στις συνθέσεις της την ποικιλία του φωτός και των χρωμάτων που χαρακτηρίζει το νησί, ανακαλύπτουμε σταδιακά την ιδιομορφία και την ισχυρή προσωπικότητα της Λέσβου, την αστήρευτη ομορφιά της και τις κρυμένες αισθήσεις. Αισθήσεις και εμπειρίες που προέρχονται κυρίως από τη δύναμη της φύσης και λιγότερο μέσα από την καθημερινή ανθρώπινη παρουσία.

Οι φωτογραφίες της Λέσβου δεν μένουν σε μία απλή παρουσίαση ενός όμορφου τοπίου. Μας προσκαλούν να ακούσουμε τους ήχους των ήρεμων νερών και της τρικυμίας, να νιώσουμε τη ζέστη της γης που φλέγεται από τον ήλιο, το κρύο φως του φεγγαριού, την υγρασία των δέντρων.

Το σώμα επίσης και οι αισθήσεις αποτελούν το επίκεντρο της δουλειάς της Τζέλης Χατζηδημητρίου. Άλλοτε στα γυναικεία σώματα που απολαυάνουν τη θάλασσα και άλλοτε σε συνθέσεις χωρίς ανθρώπινες παρουσίες που ανακαλούν ξεχασμένες εμπειρίες, υποβλητικότερες από μιά απλή παρατήρηση.

Η ματιά της, είναι η ματιά αυτού που βλέπει με τα μάτια της καρδιάς. Γέννημα θρέμμα του νησιού, η Τζέλη Χατζηδημητρίου μοιράζεται μαζί μας την ιδιαίτερη πατρίδα της, όπως την έζησε και την αγάπησε.

Η έκθεση, υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τη Μαρίνα Λέσβου-FF Group, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Cen Elgiz, τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου, τον Φορέα Τουρισμού Ερεσού, το τυπογραφείο Non stop printing, τον Δήμο Μυτιλήνης και πολλούς άλλους φορείς του νησιού.

Η Τζέλη Χατζηδημητρίου γεννήθηκε στη Μυτιλήνη. Έχει ασχοληθεί με την καλλιτεχνική φωτογραφία, την ταξιδιωτική λογοτεχνία και τη διδασκαλία της φωτογραφίας.Έξι φωτογραφικές συλλογές της έχουν εκδοθεί και τα έργα της έχουν φιλοξενηθεί σε γκαλερί και μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει συγγράψει δύο ταξιδιωτικά βιβλία για τα Κύθηρα και τη Λέσβο, καθώς και οδοιπορικά στον Ελληνικό τύπο με αφορμή τα ταξίδια της στη Νότια Κορέα, την Ινδία, την Καμπότζη, το Λάος, την Αίγυπτο και πολλά άλλα μέρη. Στα εργαστήρια φωτογραφίας που διοργανώνει με τον τίτλο «Οδοιπορικόν» η Τζέλη Χατζηδημητρίου προσκαλεί μαθητές φωτοργαφίας όλων των επιπέδων σε ένα αέναο ταξίδι με συνοδοιπόρο το φως.

Σχετικές ειδήσεις
Déjà vu: ομαδική έκθεση φωτογραφίας στο cafe-bar Mob
26.09.2016 12:32
Mία κρυφή αποστολή, 65 φωτογραφίες, άπλετο φως. Το Photoglobe Seminars αναλαμβάνει αυτήν τη φορά μία σημαντική, κρυφή αποστολή: Να «φωτίσει» με φωτογραφίες του έναν όροφο στην πόλη.
Αύρα από το νησί της Σαπφώς: έκθεση της Τζέλης Χατζηδημητρίου και της Hu Lan Lan στο Πεκίνο
25.08.2016 11:59
Η γκαλερί Zero Space μας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Αύρα από το νησί της Σαπφώς», στο 798 Art Space στο Πεκίνο.
Στο Νησί…: Έκθεση του Παύλου Σάμιου στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης της Λήμνου
25.07.2016 12:37
Μια ιδιαίτερη, σειρά έργων που έχουν για θέμα τους τη θάλασσα, παρουσιάζει ο Παύλος Σάμιος στην πρώτη έκθεση του που φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης στη Λήμνο, κάτω από τον τίτλο «Στο Νησί…».
Wine Spirit / Το Πνεύμα του Κρασιού: Ομαδική έκθεση στη Λήμνο
07.07.2016 11:35
Η έκθεση «Wine Spirit / Το Πνεύμα του Κρασιού», μετά την πρώτη φιλοξενία στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (11 Μαΐου-30 Ιουνίου 2016), επισκέπτεται το νησί της Λήμνου, και συγκεκριμένα τον χώρο «Αποθήκη», στη Μύρινα, από τις 16 Ιουλίου έως τις 17 Αυγούστου 2016.
Aroma of the East: έκθεση του Δρ. Bhaskar Das στη Blank Wall Gallery
19.05.2016 16:48
Ο Δόκτωρ Bhaskar Das, που ζει και εργάζεται στην Ινδία θα παρουσιάσει φωτογραφίες του στη Blank Wall Gallery, σε μία ατομική έκθεση, που θα διαρκέσει από το Σάββατο 28 Μαΐου έως την Παρασκευή 3 Ιουνίου.