Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Art-Athina: Δύο νέες εκθέσεις στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Art-Athina: Δύο νέες εκθέσεις στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η Διεθνής Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης «Art-Athina» συνεχίζουν τη εικαστική σύμπραξή τους με δύο νέες θεματικές εκθέσεις που προβάλλουν, η πρώτη την ιστορία της Αθήνας και του περιβάλλοντός της, καθώς και την ιστορία της σύγχρονης τέχνης στον δημόσιο χώρο, και η δεύτερη βίντεο-έργα γνωστών καλλιτεχνών στο θεματικό άξονα «Το ταξίδι».

Οι νέες εκθέσεις στο αεροδρόμιο  αποτελούν το δεύτερο σκέλος της εικαστικής σύμπραξης των 2 φορέων και είναι προσβάσιμες ελεύθερα για το κοινό από τις 4 Μαΐου έως τις 31 Αυγούστου, καθόλο το 24ωρο.

«Οι τοίχοι της Αθήνας και η Τύχη τους»
Εκθεσιακός χώρος «Τέχνη και Περιβάλλον» (Επίπεδο Αναχωρήσεων)

Μετά την πρώτη έκθεση «H Αθήνα του χθες, σήμερα», «Οι τοίχοι της Αθήνας και η Τύχη τους» καταπιάνονται με την τέχνη του δρόμου, τα graffiti, τη μνημειώδη καταγραφή του απαγορευμένου και του εφήμερου, για την τέχνη εκτός των κατεστημένων θεσμών. Τα graffiti είναι μια τέχνη ανώνυμη, αλλά όχι χωρίς συγκεκριμένους δημιουργούς, που συχνά αμφισβητούνται, αλλά σίγουρα έχουν καταγεγραμμένη ιστορική πορεία. Πρωτοπόρος απολογητής των τοίχων της Αθήνας και της καθημερινής γλυκόπικρης ιστορίας τους, αλλά και πρόδρομος των street artists του σήμερα, υπήρξε ο διεθνούς φήμης εικαστικός Βλάσης Κανιάρης (1928-2011). Από το έργο του που θα βρίσκεται στην έκθεση στο αεροδρόμιο, περνάμε στους σύγχρονους γκραφιτάδες της Αθήνας, τις «ταγκιές» και στις μεγάλες αφηγηματικές συνθέσεις τους, με έργα των Μανώλη Αναστασάκου και Αλέξανδρου Βασμουλάκη.

(Επιμέλεια Μάνος Στεφανίδης).

«Το ταξίδι: 5 Διαφορετικές οπτικές»
Εκθεσιακός χώρος «Τέχνη και Πολιτισμός» (Επίπεδο Αφίξεων)

Στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου «Το ταξίδι», που εγκαινιάστηκε με το έργο της Jenny Marketou, «Stolen Bubbles», η νέα έκθεση στο αεροδρόμιο παρουσιάζει βίντεο-έργα 5 σύγχρονων γνωστών ελλήνων εικαστικών, με τίτλο «Το ταξίδι: 5 Διαφορετικές οπτικές».

Στο έργο της Φωτεινής Γουσέτη σχολιάζεται ένα επιθυμητό, αλλά αδύνατο ταξίδι. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό του έργου της Λίνας Θεοδώρου «Cul-de-sac» είναι ο εγκλωβισμός του ατόμου σε ένα εγκεφαλικό αδιέξοδο, μέσα από τον ταξιδιώτη, που βρίσκεται παγιδευμένος σε έναν τόπο… άχρονο. Ο Άγγελος Σπάρταλης παρουσιάζει μια προσέγγιση 15 λεπτών ειδικά για το αεροδρόμιο, από την πρώτη ελληνική κινηματογραφική ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους «Από τη Γη στη Σελήνη» κάνοντας μια χιουμοριστική, αλλά και καυστική κριτική.

Στην ίδια έκθεση και δύο έργα με έμπνευση το ίδιο το αεροδρόμιο: ο Γιάννης Γρηγοριάδης δημιούργησε το «Deus ex machina», ένα ψηφιακό κολάζ από επεξεργασμένο αρχειακό υλικό από την άφιξη προσωπικοτήτων στο αεροδρόμιο του Ελληνικού κατά τις δεκαετίες ‘60 και ’70, ενώ η Ερατώ Χατζησάββα μέσα από το επαναλαμβανόμενο μοτίβο της μεταβλητής κίνησης των πουλιών, μεταφέρει στον εκθεσιακό χώρο την ενέργεια της κινητικότητας με ιδιαίτερη ένταση.

(Επιμέλεια Άρτεμις Ποταμιάνου).

Σχετικές ειδήσεις
Λήξη για τέσσερις εκθέσεις του ΚΜΣΤ και ένα finissage!
22.02.2017 10:33
Τελευταίες μέρες λειτουργίας για τέσσερις εκθέσεις του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης) και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.
Ξενάγηση σε δύο εκθέσεις του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
30.06.2016 11:34
Το Σάββατο 9 Ιουλίου, στις 12:00 ξεναγούμαστε στις δύο τρέχουσες εκθέσεις του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών.
Tο ΑΘΗΝΕΟ συμμετέχει στην Art-Athina 2016
24.05.2016 09:57
Το ΑΘΗΝΕΟ, ο χώρος που αποτελεί σημείο αναφοράς για την κουλτούρα και τον πολιτισμό της μπίρας, θα δώσει το "παρών" στην 21η Art-Athina, τη Διεθνή Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης που ανοίγει τις πύλες της την Πέμπτη 26 Μαΐου στο γήπεδο TaeKwonDo στο Παλαιό Φαλήρο.
Art-Athina 2016 στο Κλειστό Γήπεδο Π. Φαλήρου - Tae Kwon Do
05.04.2016 15:25
Η Art-Athina, Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης που γιορτάζει φέτος την 21η διοργάνωσή της, θα ανοίξει τις πύλες της στο TaeKwonDo (Κλειστό Γήπεδο Παλαιού Φαλήρου) την Πέμπτη 26 Μαΐου και θα διαρκέσει από την Παρασκευή 27 Μαΐου έως και την Κυριακή 29 Μαΐου.
Η 21η Art Athina τον Μάιο του 2016 στο Κλειστό Π. Φαλήρου
18.03.2016 15:26
Θεσμοθετημένη το 1993 από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, η Art-Athina είναι σήμερα μία από τις μακροβιότερες εκθέσεις Σύγχρονης Τέχνης στην Ευρώπη και το μεγαλύτερο ετήσιο εικαστικό γεγονός στην Ελλάδα.