Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Σήμερα το Πρωί Διάβασα την Ιφιγένεια, στο Βρυσάκι

Σήμερα το Πρωί Διάβασα την Ιφιγένεια, στο Βρυσάκι

Το Βρυσάκι - Χώρος Τέχνης και Δράσης, παρουσιάζει την πρώτη σκηνοθετική απόπειρα, της Γωγώς Μπρέμπου, με το έργο Σήμερα το Πρωί Διάβασα την Ιφιγένεια .

Μια πρώτη παράσταση-παρουσίαση του μύθου της Ιφιγένειας. Το θύμα και η εξιλέωση, η από μηχανής θεά Άρτεμις, ένα κορίτσι που εξαφανίζεται, ένα ελάφι που θυσιάζεται. Πώς αυτό θα μπορούσε να διαβαστεί σήμερα; Γιατί οι θύτες και τα θύματα παραμένουν κάποιες φορές εξίσου ανυπεράσπιστοι όταν καλούνται να υπηρετήσουν τις ιδιότητές τους; Βασιλιάς, Στρατηγός, Πατέρας. Βασίλισσα, Μητέρα. Παιδί, Πριγκίπισσα, Νύφη για τον Αχιλλέα, Σφάγιο προκειμένου να φύγουν τα καράβια για την Τροία. Υπάρχει άραγε πραγματικά επιλογή; Γιατί η Ιφιγένεια δεν έφυγε;

Σε αυτό το ταξίδι μπήκαμε με τον Κωνσταντίνο και την Αντιγόνη διαβάζοντας, μελετώντας, κάνοντας –τι άλλο;- πρόβα .

Με αφορμή αυτό το εξαιρετικό κείμενο , αυτό τον αρχαίο μύθο, συνδυάσαμε και την ανάγνωση της σημερινής πραγματικότητας από τους γονείς θύτες –άθελά τους και μη- και τα παιδιά αιώνια θύματα. Των πολέμων, των συγκυριών, των αποφάσεων των άλλων. Των «μεγάλων».-

Παίζουν: Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης, Αντιγόνη Μαυραγάνη
Σκηνοθεσία: Γωγώ Μπρέμπου
Κείμενα: Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης, Αντιγόνη Μαυραγάνη (βασισμένα στην «Ιφιγένεια Εν Αυλίδι» του Ευριπίδη και στο «Μονόγραμμα» του Οδυσσέα Ελύτη)
Μουσική: από τους «Αλιείς Μαργαριταριών» του Georges Bizet
Σκηνικά-Κοστούμια: Χριστίνα Μπρέμπου.

Σχετικές ειδήσεις
Φιλοκτήτης, του Γιάννη Ρίτσου για λίγες παραστάσεις στο Βρυσάκι
30.08.2016 13:49
Η Σίσσυ Παπαθανασίου συναντά τον Ένκε Φεζολλάρι και μας παρουσιάζουν τον Φιλοκτήτη του Γιάννη Ρίτσου: η παράσταση που παρουσιάστηκε στο «ELAIώNAS Festival 2016» και, στη συνέχεια, ταξίδεψε στο Φεστιβάλ Βόλου και στο Bουκουρέστι στο UNDERCLOUD - Festival de Teatru Independent de Orice, έρχεται στο Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης & Δράσης: από τις 5 Σεπτεμβρίου, και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, για 8 μόνο παραστάσεις.
Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα (reloaded): παράταση παραστάσεων στο Βρυσάκι
01.07.2016 10:45
Μέχρι τις 27 Ιουλίου, η Μπερνάρντα Άλμπα θα υποδέχεται το κοινό στο σπίτι της: η παράσταση που κέρδισε θεατές, μικρούς και μεγάλους, άνδρες και γυναίκες, θεατρόφιλους και μη, το ασφυτικό καλοκαίρι του 2015, επέστρεψε ανανεωμένη στο Βρυσάκι, Χώρο Τέχνης & Δράσης και –λόγως επιτυχίας- συνεχίζει και τον Ιούλιο: κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, στην πιο όμορφη αυλή της Αθήνας, κάτω από την Ακρόπολη.
Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα (reloaded) ξανά στο Βρυσάκι
20.05.2016 10:46
Η παράσταση που κέρδισε θεατές, μικρούς και μεγάλους, άνδρες και γυναίκες, θεατρόφιλους και μη, το ασφυτικό καλοκαίρι του 2015, επιστρέφει τον Ιούνιο στο Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης & Δράσης: Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα θα ανοίξει την πόρτα του για τον Ιούνιο, κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, στην πιο όμορφη αυλή της Αθήνας κάτω από την Ακρόπολη.
Εγκλωβισμένες, του Θανάση Χλιάρα στο Θέατρο Αλκμήνη
21.04.2016 15:42
Το Θέατρο Αλκμήνη φιλοξενεί το έργο του Θανάση Χλιάρα, Εγκλωβισμένες (Όταν η Αντιγόνη συνάντησε την Ιφιγένεια...).
Αντιγόνη: με μορφή μουσικο-θεατρικού αναλογίου στο Θέατρο Ειλισσός
19.04.2016 11:23
Το Θέατρο Ειλισσός παρουσιάζει από τις 10 Μαΐου έως τις 14 Ιουνίου 2016, μια μουσική προσέγγιση στο πρωτότυπο των χορικών & κομμού της τραγωδίας Αντιγόνη του Σοφοκλή βασισμένη στην μετρική του κειμένου.