Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Phantasmagoria: έκθεση του Τάσου Παυλόπουλου στις Kalfayan Galleries

Phantasmagoria: έκθεση του Τάσου Παυλόπουλου στις Kalfayan Galleries

Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση του εικαστικού Τάσου Παυλόπουλου με τίτλο “Phantasmagoria”. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 14 Μαΐου 2015, 20.00 – 22.00.

Η έκθεση «Phantasmagoria» είναι μια «παρανοϊκή» εγκατάσταση, η οποία έχει σκοπό τη μετατροπή του χώρου της γκαλερί σε «φαντασμαγορικό σόου». Με έναν ιδιαιτέρως παράδοξο τρόπο, ο καλλιτέχνης παρουσιάζει για πρώτη φορά χιλιάδες σχέδια πολλών δεκαετιών. Δηλώνει ότι ασπάζεται τις ανατρεπτικές απόψεις του Μπρετόν, ο οποίος υποστήριζε πως η έρευνα του ασυνείδητου οφείλει να παραμείνει ανοιχτή στους καλλιτέχνες , ώστε να μπορέσουν να αναζητήσουν το «θαυμαστό». Έτσι θα βρουν εναλλακτικές λύσεις στην κοινή λογική, συμβάλλοντας στην αναδόμησή της. Την εγκατάσταση αυτή συμπληρώνουν τα πρωτοεμφανιζόμενα μπρούτζινα γλυπτά του καλλιτέχνη, καθώς και η προβολή ενός «απίστευτα βαρετού» φιλμ.

Η έκθεση συνοδεύεται από μια ομότιτλη έκδοση , όπου στον πρόλογό της ο καλλιτέχνης, περιγράφοντας το σκεπτικό της δημιουργίας του, σημειώνει: «Ζούμε σε μια κοινωνία στην οποία το πάθος και η ψυχή έχουν αντικατασταθεί από φτιασιδωμένα ειδικά εφέ. Όπου οτιδήποτε ασυμβίβαστο θεωρείται ανορθόδοξο. Η ανθρωπότητα έχει πια οργανωθεί και χειραγωγείται σε παγκόσμια κλίμακα από κάποιους υποταγμένους χαρτογιακάδες που μετρούν τη ζωή με το κουταλάκι του καφέ. Έτσι αποκαλούσε ο απροσάρμοστος Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί τους ξινούς τεχνοκράτες και τους ανιαρούς ορθολογιστές… Πώς μπορεί να επαναφέρει κανείς την περιπέτεια του ταξιδιού και το μυστήριο της δημιουργίας; Τη διέξοδο φυγής από την πεζή πραγματικότητα; Πώς μπορούν να εμφανιστούν εκείνες οι εικόνες που τυχαία διαπλέκονται στο φαντασιακό του ατόμου; Πώς μπορεί ένας ζωγράφος, λειτουργώντας ως σύγχρονος αλχημιστής, να συνδυάσει τη μείξη φαντασίας και πραγματικότητας με τη διεκδίκηση του ασυμβίβαστου; Πώς μπορούμε να διανθίσουμε την καθημερινότητά μας με τη μαγεία, με τη συγκίνηση, με το γέλιο και με το αναπάντεχο; Ο γνήσιος καλλιτέχνης, έστω και μέσα από το εργαστήρι-καταφύγιό του, πρέπει να ριχτεί στο άπειρο και να περιοδεύσει σ’ αυτό, κοπιάροντας τη δεξιοτεχνία του ταχυδακτυλουργού και του σαλτιμπάγκου. Με όλη την ποιητική διάθεση που διαθέτει. Χωρίς να φοβηθεί τις γκάφες και τις παλαβομάρες. Ίσως και να τις επιδιώξει κιόλας. Τότε όλα θα μπορούν να συμβούν μπροστά στα μάτια μας… Πάντως, πολλά απ’ αυτά τα σχέδια που παρουσιάζω, τα έκρυβα επιμελώς για χρόνια. Γιατί μοιάζουν με βαθειά σκαμμένες, μέσα μου, τρύπες από τυφλοπόντικες. Αποτελούν, όμως, τα κουκούτσια της τέχνης μου. Ποτέ δεν τα έφτυσα, γιατί είναι η Ψυχή της δημιουργίας μου! Μην κάνετε το τραγικό λάθος να πιστέψετε πως πρόκειται για νοσταλγία ή για αναδρομή . Ούτε καν για παρωδία. Υπάρχουν, ασφαλώς, αναφορές στον ντανταϊσμό και τα κολάζ του Κουρτ Σβίτερς ή του Ραούλ Χάουσμαν. Είναι μια ολόφρεσκη, σουρεαλιστική και αντι-φιλοσοφική ματιά στο μέλλον. Είναι ένα ατέρμονο κόμικ. Είναι μια προσπάθεια εξήγησης εικόνων σε νεκρούς λαγούς…»

Σχετικές ειδήσεις
The Future is Nostalgic, έκθεση του Raed Yassin στις Kalfayan Galleries
16.01.2017 16:26
Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν στην γκαλερί της Αθήνας την τρίτη ατομική έκθεση του Λιβανέζου καλλιτέχνη Raed Yassin με τίτλο ‘The Future is Nolstagic’. Τα εγκαίνια της έκθεσης, παρουσία του καλλιτέχνη, θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017, 19.00 – 21.00.
Paros, έκθεση της Martha Jungwirth στις Kalfayan Galleries
06.12.2016 17:19
Οι Kalfayan Galleries σε συνεργασία με την Galerie Krinzinger (Βιέννη) παρουσιάζουν την ατομική έκθεση της διεθνούς φήμης εικαστικού Martha Jungwirth με έργα από τη σειρά ‘Paros’ (2015) τα οποία εμπνεύστηκε και δημιούργησε στο ομώνυμο ελληνικό νησί. Η έκθεση αποτελεί ιδέα της Antonia Rahofer.
Time: έκθεση του Πάνου Τσαγκάρη στις Kalfayan Galleries
29.09.2016 13:43
Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση του Έλληνα εικαστικού με έδρα τη Νέα Υόρκη, Πάνου Τσαγκάρη με τίτλο ‘TIME’. Την έκθεση επιμελείται η Μαρία Νικολακοπούλου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016, 19.00 – 21.00.
Βίαιο Μετάξι: έκθεση των Kalos & Klio στις Kalfayan Galleries
03.06.2016 15:48
Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση Βίαιο Μετάξι του εικαστικού διδύμου με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Kalos&Klio.
Typo: έκθεση της Νίνας Παπακωνσταντίνου στις Kalfayan Galleries
08.04.2016 17:10
Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση της εικαστικού Νίνας Παπακωνσταντίνου με τίτλο “Typo”. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016, 20.00 – 22.00.