Τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2015, εγκαινιάστηκε στο Αγγέλων Βήμα η έκθεση ζωγραφικής της Χάιδως Μαρκούδη-Δελιαλή με τίτλο «λοφίσκοι», η οποία θα συνεχιστεί μέχρι τις 24 Μαΐου 2015.

Λοφίσκοι, όμοιοι με υπέργειες φωλιές τερμιτών, λειτουργώντας ως πεδία γης με ή χωρίς καλλιέργειες, μ’ ένα μοναχικό , ομόχρωμο δέντρο στην κορυφή, αντισυμβατικό και έντονο, προσδιορίζουν όψεις της φύσης, όπως τις συλλαμβάνει και καταγράφει η δημιουργός.

Για την Χάιδω, η παρατήρηση μέσα από τα ταξίδια της σε διαφορετικούς τόπους, συντείνει  στην καταγραφή ενδόμυχων συναισθημάτων, τα όποια εντέλει την οδηγούν σε ευσύνοπτους αναπλασμούς του φυσικού περιβάλλοντος, με σημειολογικό και μεταφορικό χαρακτήρα. Στην τριαντάχρονη περίπου παρουσία της στην ελληνική τέχνη η Χάιδω έχει αποδείξει ότι είναι μια δημιουργός με ιδιαίτερη αισθητική και ευαισθησίες.

Η ανθρώπινη, γυναικεία επί το πλείστον, μορφή και το φυσικό περιβάλλον λειτουργούν ως ο καταλύτης γι αυτήν, για να μεταφέρει στα έργα της τον ουσιαστικό τους ρόλο περισσότερο, κάνοντας τα να δρουν ως αναφορικά πεδία ενός γενικευμένου κόσμου, με τα σημάδια, τις φόρμες, τις γραμμές, τα χρώματα τους.

Έλλη Κοκκίνη-Καπλάνη, Ιστορικός – Κριτικός τέχνης

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η  Χαϊδω Μαρκούδη-Δελιαλή γεννήθηκε στις Σέρρες και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη όπου ζει και εργάζεται.   Αυτοδίδακτη, επιμένοντας σθεναρά σ’ αυτό πάντα, ακολουθεί με ευλάβεια τις καταγεγραμμένες μνήμες, φωτογραφημένες από την κάμερα του ματιού, τις τοποθετεί απλά στον καμβά.

Από το 1984 μέχρι σήμερα, μετράει στο ενεργητικό της γύρω στις 20 ατομικές εκθέσεις ανά την Ελλάδα, και περίπου 10 ομαδικές. Έργα της υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό, στο μουσείο «ΒΟΡΡΕ» στην Αθήνα, στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο Δήμο Χορτιάτη, στο Δήμο Καλαμαριάς, στο Δήμο Σταυρούπολης, στο Δήμο Θεσσαλονίκης και αλλού.