Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016

Λοφίσκοι: Έκθεση ζωγραφικής της Χάιδως Μαρκούδη-Δελιαλή στο Αγγέλων Βήμα

Λοφίσκοι: Έκθεση ζωγραφικής της Χάιδως Μαρκούδη-Δελιαλή στο Αγγέλων Βήμα

Τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2015, εγκαινιάστηκε στο Αγγέλων Βήμα η έκθεση ζωγραφικής της Χάιδως Μαρκούδη-Δελιαλή με τίτλο «λοφίσκοι», η οποία θα συνεχιστεί μέχρι τις 24 Μαΐου 2015.

 

Λοφίσκοι, όμοιοι με υπέργειες φωλιές τερμιτών, λειτουργώντας ως πεδία γης με ή χωρίς καλλιέργειες, μ’ ένα μοναχικό , ομόχρωμο δέντρο στην κορυφή, αντισυμβατικό και έντονο, προσδιορίζουν όψεις της φύσης, όπως τις συλλαμβάνει και καταγράφει η δημιουργός.

 

Για την Χάιδω, η παρατήρηση μέσα από τα ταξίδια της σε διαφορετικούς τόπους, συντείνει  στην καταγραφή ενδόμυχων συναισθημάτων, τα όποια εντέλει την οδηγούν σε ευσύνοπτους αναπλασμούς του φυσικού περιβάλλοντος, με σημειολογικό και μεταφορικό χαρακτήρα. Στην τριαντάχρονη περίπου παρουσία της στην ελληνική τέχνη η Χάιδω έχει αποδείξει ότι είναι μια δημιουργός με ιδιαίτερη αισθητική και ευαισθησίες.

 

Η ανθρώπινη, γυναικεία επί το πλείστον, μορφή και το φυσικό περιβάλλον λειτουργούν ως ο καταλύτης γι αυτήν, για να μεταφέρει στα έργα της τον ουσιαστικό τους ρόλο περισσότερο, κάνοντας τα να δρουν ως αναφορικά πεδία ενός γενικευμένου κόσμου, με τα σημάδια, τις φόρμες, τις γραμμές, τα χρώματα τους.

 

Έλλη Κοκκίνη-Καπλάνη, Ιστορικός - Κριτικός τέχνης

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Η  Χαϊδω Μαρκούδη-Δελιαλή γεννήθηκε στις Σέρρες και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη όπου ζει και εργάζεται.   Αυτοδίδακτη, επιμένοντας σθεναρά σ’ αυτό πάντα, ακολουθεί με ευλάβεια τις καταγεγραμμένες μνήμες, φωτογραφημένες από την κάμερα του ματιού, τις τοποθετεί απλά στον καμβά.

 

Από το 1984 μέχρι σήμερα, μετράει στο ενεργητικό της γύρω στις 20 ατομικές εκθέσεις ανά την Ελλάδα, και περίπου 10 ομαδικές. Έργα της υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό, στο μουσείο «ΒΟΡΡΕ» στην Αθήνα, στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο Δήμο Χορτιάτη, στο Δήμο Καλαμαριάς, στο Δήμο Σταυρούπολης, στο Δήμο Θεσσαλονίκης και αλλού. 

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση ζωγραφικής της Νανάς Βέττα στη Γκαλερί Σκουφά
19.05.2016 16:29
Την Τρίτη 7 Ιουνίου 2016, στις 8.00 μ.μ., εγκαινιάζεται στη γκαλερί Σκουφά η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Νανάς Βέττα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016. Eπιμέλεια Ελισάβετ Πλέσσα.
Μετέωρο Βήμα: έκθεση σκίτσων για το προσφυγικό στο Μετρό Συντάγματος
28.04.2016 16:34
Η μεγάλη έκθεση σκίτσων για το προσφυγικό, με τίτλο «Μετέωρο Βήμα», που ξεκίνησε από την Ρόδο, στις 7 Μαρτίου 2016 και εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριο Προκόπη Παυλόπουλο, συνεχίζει το ταξίδι της, και μετά την Κω την Λέρο και το Αγαθονήσι, κάνει στάση στην Αθήνα!
Παρακάτω…: έκθεση του Γιάννη Γούνα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
28.01.2016 12:27
Ο Γιάννης Γούνας επανέρχεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με την πέμπτη ατομική του έκθεση ζωγραφικής, από τη Δευτέρα 15 έως τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016.
Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Αγγελίδη στη γκαλερί Σκουφά
19.01.2016 12:18
Την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 στις 20.00 εγκαινιάζεται στη γκαλερί Σκουφά η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Αγγελίδη υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016.
5: Ομαδική έκθεση ζωγραφικής στην Eleftheria Tseliou gallery
17.12.2015 14:47
Η Eleftheria Tseliou gallery παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής με τίτλο 5. Η έκθεση που ξεκίνησε τη Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015, θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2016.