Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Λοφίσκοι: Έκθεση ζωγραφικής της Χάιδως Μαρκούδη-Δελιαλή στο Αγγέλων Βήμα

Λοφίσκοι: Έκθεση ζωγραφικής της Χάιδως Μαρκούδη-Δελιαλή στο Αγγέλων Βήμα

Τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2015, εγκαινιάστηκε στο Αγγέλων Βήμα η έκθεση ζωγραφικής της Χάιδως Μαρκούδη-Δελιαλή με τίτλο «λοφίσκοι», η οποία θα συνεχιστεί μέχρι τις 24 Μαΐου 2015.

 

Λοφίσκοι, όμοιοι με υπέργειες φωλιές τερμιτών, λειτουργώντας ως πεδία γης με ή χωρίς καλλιέργειες, μ’ ένα μοναχικό , ομόχρωμο δέντρο στην κορυφή, αντισυμβατικό και έντονο, προσδιορίζουν όψεις της φύσης, όπως τις συλλαμβάνει και καταγράφει η δημιουργός.

 

Για την Χάιδω, η παρατήρηση μέσα από τα ταξίδια της σε διαφορετικούς τόπους, συντείνει  στην καταγραφή ενδόμυχων συναισθημάτων, τα όποια εντέλει την οδηγούν σε ευσύνοπτους αναπλασμούς του φυσικού περιβάλλοντος, με σημειολογικό και μεταφορικό χαρακτήρα. Στην τριαντάχρονη περίπου παρουσία της στην ελληνική τέχνη η Χάιδω έχει αποδείξει ότι είναι μια δημιουργός με ιδιαίτερη αισθητική και ευαισθησίες.

 

Η ανθρώπινη, γυναικεία επί το πλείστον, μορφή και το φυσικό περιβάλλον λειτουργούν ως ο καταλύτης γι αυτήν, για να μεταφέρει στα έργα της τον ουσιαστικό τους ρόλο περισσότερο, κάνοντας τα να δρουν ως αναφορικά πεδία ενός γενικευμένου κόσμου, με τα σημάδια, τις φόρμες, τις γραμμές, τα χρώματα τους.

 

Έλλη Κοκκίνη-Καπλάνη, Ιστορικός - Κριτικός τέχνης

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Η  Χαϊδω Μαρκούδη-Δελιαλή γεννήθηκε στις Σέρρες και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη όπου ζει και εργάζεται.   Αυτοδίδακτη, επιμένοντας σθεναρά σ’ αυτό πάντα, ακολουθεί με ευλάβεια τις καταγεγραμμένες μνήμες, φωτογραφημένες από την κάμερα του ματιού, τις τοποθετεί απλά στον καμβά.

 

Από το 1984 μέχρι σήμερα, μετράει στο ενεργητικό της γύρω στις 20 ατομικές εκθέσεις ανά την Ελλάδα, και περίπου 10 ομαδικές. Έργα της υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό, στο μουσείο «ΒΟΡΡΕ» στην Αθήνα, στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο Δήμο Χορτιάτη, στο Δήμο Καλαμαριάς, στο Δήμο Σταυρούπολης, στο Δήμο Θεσσαλονίκης και αλλού. 

Σχετικές ειδήσεις
Έλλαμψις: Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Αντώνη Κοσμαδάκη
01.02.2017 12:43
Οι kaplanon galleries εγκαινιάζουν στις 31 Ιανουαρίου 2017, στην αίθουσα τέχνης ena contemporary , την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Αντώνη Κοσμαδάκη, με τίτλο «Έλλαμψις».
ΜΑΠΑ: έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας στον Πολυχώρο Area 364
09.12.2016 14:26
Ο Πολυχώρος Area 364 παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας, των Μάιπα Πέτρου και Πάλλη Γιάννη, με τίτλο ΜΑΠΑ.
Έκθεση ζωγραφικής της Νανάς Βέττα στη Γκαλερί Σκουφά
19.05.2016 16:29
Την Τρίτη 7 Ιουνίου 2016, στις 8.00 μ.μ., εγκαινιάζεται στη γκαλερί Σκουφά η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Νανάς Βέττα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016. Eπιμέλεια Ελισάβετ Πλέσσα.
Ο πόνος των άλλων: Έκθεση του ΣΤ' Εργαστήριου Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ στη Φωκίωνος Νέγρη 16
09.05.2016 13:38
To Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία» και το ΣT΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών παρουσιάζουν στη Φωκίωνος Νέγρη 16, από 18 Μαΐου έως 12 Ιουνίου 2016, την έκθεση «Ο πόνος των άλλων» με έργα 20 φοιτητών.
Μετέωρο Βήμα: έκθεση σκίτσων για το προσφυγικό στο Μετρό Συντάγματος
28.04.2016 16:34
Η μεγάλη έκθεση σκίτσων για το προσφυγικό, με τίτλο «Μετέωρο Βήμα», που ξεκίνησε από την Ρόδο, στις 7 Μαρτίου 2016 και εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριο Προκόπη Παυλόπουλο, συνεχίζει το ταξίδι της, και μετά την Κω την Λέρο και το Αγαθονήσι, κάνει στάση στην Αθήνα!