Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016
Οι Μαινάδες του Χίτλερ - Wendy Lower: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Δευτέρα, 4 Μαΐου 2015 16:22
Οι Μαινάδες του Χίτλερ - Wendy Lower: Κριτική βιβλίου

Δεν συνηθίζω να διαβάζω τέτοιου είδους βιβλία. Όμως, για κάποιο λόγο, "Οι Μαινάδες του Χίτλερ" είναι ένα από τα βιβλία εκείνα που η περίληψή του μου κίνησε τόσο έντονα την περιέργεια και γέννησε μέσα μου μια πολύ ισχυρή επιθυμία να τις διαβάσω, που δεν προσπάθησα καν να αντισταθώ.

Και πράγματι, δεν το μετάνιωσα ούτε για στιγμή, όχι απλά γιατί έλαβα γνώσεις που δεν είχα, ούτε επειδή είδα μια διαφορετική οπτική σκοπιά από αυτήν που συνηθίζει να μας διδάσκει η Ιστορία, αλλά γιατί έβαλα τον εαυτό μου σε μια διαδικασία περισυλλογής και -ίσως- αναθεώρησης ορισμένων πραγμάτων. Γιατί, το πόσο βάναυση και σκληρή υπήρξε η Ναζιστική Γερμανία, σπέρνοντας την καταστροφή, τον πόνο και τον θάνατο απ' όπου περνούσε, είναι κάτι που το γνωρίζουμε και δεν χωρά αμφισβήτηση, αλλά καλώς ή κακώς, ένα αντρικό προσωπείο συνοδεύει την βία αυτή. Κι όμως, όπως έχει αποδείξει η Ιστορία, μερικά από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα τα έχουν πραγματοποιήσει γυναίκες.

Η Wendy Lower -καθηγήτρια Ιστορίας στο κολέγιο McKenna του Κλερμόν-, έπειτα από εξαντλητική έρευνα, προσφέρει ένα βιβλίο ιδιαίτερα ξεχωριστό και σημαντικό ως προς την αναθεώρηση της Ιστορίας, αλλά και τον ρόλο της γυναίκας στη Ναζιστική Γερμανία. Πλέον, οι γυναίκες δεν είναι απλές φιγούρες στο πλευρό των συζύγων τους και σύμβολα της οικογενειακής εστίας, αλλά τοποθετούνται στα στρατόπεδα του Τρίτου Ράιχ, αποκαλύπτοντας την ισχύ που είχαν, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο την αξιοποίησα και την εκμεταλλεύτηκαν. Συγκεκριμένα, η Lower τοποθετεί στον πυρήνα του βιβλίου της 50.000 γυναίκες οι οποίες και συμμετείχαν στη γενοκτονία, έχοντας αρνηθεί κάθε ίχνος συναισθήματος, ηθικής, υπηρετώντας την διαστρεβλωμένη εικόνα που προάσπιζε το ναζιστικό κίνημα. Γυναίκες που παρασύρθηκαν και που το πάθος της μύησής τους τις οδήγησε σε συμπεριφορές φρικτές και ακραίες, με την υπογραφή τους να έχει μπει κάτω από μερικά από τα μεγαλύτερα σύγχρονα εγκλήματα.

Μέσα από ένα ιστορικό οδοιπορικό στα γκέτο της Πολωνίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, η Lower καταδεικνύει τις γυναίκες αυτές ως ένοχες, όχι επειδή απλά έδιναν εντολές που έσπερναν τη βία και τον θάνατο, αλλά επειδή οι ίδιες τα ασκούσαν όλα αυτά, απομυζώντας μάλιστα από τις ακραίες αυτές συμπεριφορές ικανοποίηση του εγώ τους και της ανάγκης τους για υπεροχή έναντι άλλων ανθρώπινων ζωών, που πολύ λίγη σημασία είχαν για τις ίδιες. Ιστορίες γυναικών που αν και υπήρξαν οι ίδιες μάνες, οδηγήθηκαν σε κτηνώδεις πράξεις, από τις πιο ανατριχιαστικές που θα μπορούσαν να καταγραφούν ποτέ στην ιστορία του ανθρωπίνου είδους. Γυναίκες με αλλοιωμένες συνειδήσεις και διαστρεβλωμένες πραγματικότητες, εμμονικές και με πεποιθήσεις που φυτεύτηκαν βαθιά μέσα τους για να ανθίσουν και να κατασπαράξουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Η γενοκτονία μέσα από μια διαφορετική ματιά, που δεν μπορεί να μην σε συγκλονίσει.

Το βιβλίο της Wendy Lower, Οι μαινάδες του Χίτλερ, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Καρδιά από πέτρα - Simon Scarrow: Κριτική βιβλίου
10.08.2016 12:58
Ο Simon Scarrow είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος συγγραφέας, ο οποίος έχει τη μοναδική ικανότητα, με ό,τι θέμα κι αν καταπιαστεί, να το κάνει ολότελα δικό του, πραγματοποιώντας την απαραίτητη έρευνα προκειμένου να προχωρήσει στην δημιουργία μιας δικής του ιστορίας που όμως, θα σέβεται την πραγματική Ιστορία.
Η σιωπή του φάρου - Kimberley Freeman: Κριτική βιβλίου
08.08.2016 13:00
Η Kimberley Freeman αποτελεί μία από τις πλέον αγαπητές φιγούρες στο χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας, έχοντας κερδίσει την καρδιά εκατομμυρίων αναγνωστών, πράγμα που αναπόφευκτα θα την έφερνε και στη χώρα μας με ανάλογη επιτυχία.
Η κόρη του κεραυνού - Lucinda Riley: Κριτική βιβλίου
05.08.2016 14:02
Περίπου ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου "Οι κόρες των αστεριών", οι εκδόσεις Διόπτρα φέρνουν στη χώρα μας το δεύτερο βιβλίο της σειράς "The seven sisters" της Lucinda Riley, της Ιρλανδής συγγραφέως που έχει καταφέρει να γίνει αγαπητή στους αναγνώστες ολόκληρου του πλανήτη μέσω των ρομαντικών της μυθιστορημάτων και πολύ περισσότερο, μέσω της συγκεκριμένης σειράς.
Η Κοιλάδα της Αλεπούς - Charlotte Link: Κριτική βιβλίου
22.07.2016 13:26
"Η Κοιλάδα της Αλεπούς" είναι ένα από τα βιβλία εκείνα που τους τελευταίους μήνες έχουν συζητηθεί όσο λίγα. Στο εξωτερικό, οι κριτικές που έχει λάβει είναι των άκρων, με τις μισές απ' αυτές να το εκθειάζουν μην διστάζοντας κατά περιπτώσεις να το χαρακτηρίσουν ως ένα από τα καλύτερα αστυνομικά βιβλία των τελευταίων ετών, και τις άλλες μισές να το κατηγορούν, άλλοτε για την σκληρότητά του και άλλοτε για την προβλεψιμότητά του.
Μικρή ερωτική ιστορία - Gilles Legardinier: Κριτική βιβλίου
19.07.2016 12:18
Η σχέση μου με την σύγχρονη γαλλική λογοτεχνία δεν θα έλεγα πως είναι και η καλύτερη δυνατή. Αν και τρέφω μεγάλη αγάπη και θαυμασμό για τους κλασσικούς συγγραφείς που προέρχονται από την χώρα αυτή, την οποία και λατρεύω μέχρι θανάτου, οι σύγχρονοι Γάλλοι λογοτέχνες έχουν ένα ύφος και μια εκφραστική φυσιογνωμία που δεν θα έλεγα πως είναι και πολύ του γούστου μου.
Ο ιππότης των Επτά Βασιλείων - George R. R. Martin: Κριτική βιβλίου
03.06.2016 12:35
Το να μπω στη διαδικασία να σας συστήσω τον George R. R. Martin είναι τουλάχιστον περιττό, όπως -ίσως- περιττό είναι και το να μπω στη διαδικασία να κρίνω το έργο του καθώς, ο Martin έχει ακριβώς το ίδιο χαρακτηριστικό που διαθέτει και ο Tolkien.
Η γυναίκα με το μυστικό - Sophie Hannah: Κριτική βιβλίου
30.05.2016 13:59
Η Sophie Hannah είναι μια πολύ ιδιαίτερη συγγραφέας, εξαιρετικά αγαπητή στην Αγγλία όπου και κατάγεται, αλλά και ευρέως γνωστή αφού το έργο της έχει μεταφραστεί και κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 27 χώρες παγκοσμίως.
Όμορφο μυστικό - Christina Lauren: Κριτική βιβλίου
26.05.2016 10:40
Έφτασε η ώρα να μιλήσουμε για το τέταρτο κατά σειρά βιβλίο της σειράς "Όμορφο Κάθαρμα" της Christina Lauren -συγγραφικό ψευδώνυμο των Christina Hobbs και Lauren Billings-, το οποίο κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις εκδόσεις Κεστός.