Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017
Οι Μαινάδες του Χίτλερ - Wendy Lower: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Δευτέρα, 4 Μαΐου 2015 16:22
Οι Μαινάδες του Χίτλερ - Wendy Lower: Κριτική βιβλίου

Δεν συνηθίζω να διαβάζω τέτοιου είδους βιβλία. Όμως, για κάποιο λόγο, "Οι Μαινάδες του Χίτλερ" είναι ένα από τα βιβλία εκείνα που η περίληψή του μου κίνησε τόσο έντονα την περιέργεια και γέννησε μέσα μου μια πολύ ισχυρή επιθυμία να τις διαβάσω, που δεν προσπάθησα καν να αντισταθώ.

Και πράγματι, δεν το μετάνιωσα ούτε για στιγμή, όχι απλά γιατί έλαβα γνώσεις που δεν είχα, ούτε επειδή είδα μια διαφορετική οπτική σκοπιά από αυτήν που συνηθίζει να μας διδάσκει η Ιστορία, αλλά γιατί έβαλα τον εαυτό μου σε μια διαδικασία περισυλλογής και -ίσως- αναθεώρησης ορισμένων πραγμάτων. Γιατί, το πόσο βάναυση και σκληρή υπήρξε η Ναζιστική Γερμανία, σπέρνοντας την καταστροφή, τον πόνο και τον θάνατο απ' όπου περνούσε, είναι κάτι που το γνωρίζουμε και δεν χωρά αμφισβήτηση, αλλά καλώς ή κακώς, ένα αντρικό προσωπείο συνοδεύει την βία αυτή. Κι όμως, όπως έχει αποδείξει η Ιστορία, μερικά από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα τα έχουν πραγματοποιήσει γυναίκες.

Η Wendy Lower -καθηγήτρια Ιστορίας στο κολέγιο McKenna του Κλερμόν-, έπειτα από εξαντλητική έρευνα, προσφέρει ένα βιβλίο ιδιαίτερα ξεχωριστό και σημαντικό ως προς την αναθεώρηση της Ιστορίας, αλλά και τον ρόλο της γυναίκας στη Ναζιστική Γερμανία. Πλέον, οι γυναίκες δεν είναι απλές φιγούρες στο πλευρό των συζύγων τους και σύμβολα της οικογενειακής εστίας, αλλά τοποθετούνται στα στρατόπεδα του Τρίτου Ράιχ, αποκαλύπτοντας την ισχύ που είχαν, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο την αξιοποίησα και την εκμεταλλεύτηκαν. Συγκεκριμένα, η Lower τοποθετεί στον πυρήνα του βιβλίου της 50.000 γυναίκες οι οποίες και συμμετείχαν στη γενοκτονία, έχοντας αρνηθεί κάθε ίχνος συναισθήματος, ηθικής, υπηρετώντας την διαστρεβλωμένη εικόνα που προάσπιζε το ναζιστικό κίνημα. Γυναίκες που παρασύρθηκαν και που το πάθος της μύησής τους τις οδήγησε σε συμπεριφορές φρικτές και ακραίες, με την υπογραφή τους να έχει μπει κάτω από μερικά από τα μεγαλύτερα σύγχρονα εγκλήματα.

Μέσα από ένα ιστορικό οδοιπορικό στα γκέτο της Πολωνίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, η Lower καταδεικνύει τις γυναίκες αυτές ως ένοχες, όχι επειδή απλά έδιναν εντολές που έσπερναν τη βία και τον θάνατο, αλλά επειδή οι ίδιες τα ασκούσαν όλα αυτά, απομυζώντας μάλιστα από τις ακραίες αυτές συμπεριφορές ικανοποίηση του εγώ τους και της ανάγκης τους για υπεροχή έναντι άλλων ανθρώπινων ζωών, που πολύ λίγη σημασία είχαν για τις ίδιες. Ιστορίες γυναικών που αν και υπήρξαν οι ίδιες μάνες, οδηγήθηκαν σε κτηνώδεις πράξεις, από τις πιο ανατριχιαστικές που θα μπορούσαν να καταγραφούν ποτέ στην ιστορία του ανθρωπίνου είδους. Γυναίκες με αλλοιωμένες συνειδήσεις και διαστρεβλωμένες πραγματικότητες, εμμονικές και με πεποιθήσεις που φυτεύτηκαν βαθιά μέσα τους για να ανθίσουν και να κατασπαράξουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Η γενοκτονία μέσα από μια διαφορετική ματιά, που δεν μπορεί να μην σε συγκλονίσει.

Το βιβλίο της Wendy Lower, Οι μαινάδες του Χίτλερ, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.
Καρδιά από πέτρα - Simon Scarrow: Κριτική βιβλίου
10.08.2016 12:58
Ο Simon Scarrow είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος συγγραφέας, ο οποίος έχει τη μοναδική ικανότητα, με ό,τι θέμα κι αν καταπιαστεί, να το κάνει ολότελα δικό του, πραγματοποιώντας την απαραίτητη έρευνα προκειμένου να προχωρήσει στην δημιουργία μιας δικής του ιστορίας που όμως, θα σέβεται την πραγματική Ιστορία.
Η σιωπή του φάρου - Kimberley Freeman: Κριτική βιβλίου
08.08.2016 13:00
Η Kimberley Freeman αποτελεί μία από τις πλέον αγαπητές φιγούρες στο χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας, έχοντας κερδίσει την καρδιά εκατομμυρίων αναγνωστών, πράγμα που αναπόφευκτα θα την έφερνε και στη χώρα μας με ανάλογη επιτυχία.
Η κόρη του κεραυνού - Lucinda Riley: Κριτική βιβλίου
05.08.2016 14:02
Περίπου ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου "Οι κόρες των αστεριών", οι εκδόσεις Διόπτρα φέρνουν στη χώρα μας το δεύτερο βιβλίο της σειράς "The seven sisters" της Lucinda Riley, της Ιρλανδής συγγραφέως που έχει καταφέρει να γίνει αγαπητή στους αναγνώστες ολόκληρου του πλανήτη μέσω των ρομαντικών της μυθιστορημάτων και πολύ περισσότερο, μέσω της συγκεκριμένης σειράς.
Η Κοιλάδα της Αλεπούς - Charlotte Link: Κριτική βιβλίου
22.07.2016 13:26
"Η Κοιλάδα της Αλεπούς" είναι ένα από τα βιβλία εκείνα που τους τελευταίους μήνες έχουν συζητηθεί όσο λίγα. Στο εξωτερικό, οι κριτικές που έχει λάβει είναι των άκρων, με τις μισές απ' αυτές να το εκθειάζουν μην διστάζοντας κατά περιπτώσεις να το χαρακτηρίσουν ως ένα από τα καλύτερα αστυνομικά βιβλία των τελευταίων ετών, και τις άλλες μισές να το κατηγορούν, άλλοτε για την σκληρότητά του και άλλοτε για την προβλεψιμότητά του.