Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Φρόσω Τρούσα: Το φεστιβάλ ARC for Dance έχει ένα χαρακτήρα χορευτικής φρεσκάδας

Φρόσω Τρούσα: Το φεστιβάλ ARC for Dance έχει ένα χαρακτήρα χορευτικής φρεσκάδας

Το Σύγχρονο Θέατρο παρουσιάζει και φέτος το ARC for Dance Festival, Spring on Move, από τις 7 έως τις 10 Μαΐου 2015. Η διοργανώτρια και εμπνεύστρια του Φεστιβάλ, Φρόσω Τρούσα μας μιλά για την πορεία του από το 2008 και μας δίνει μία καλή γεύση από τη φετινή διοργάνωση! Τα υπόλοιπα επί σκηνής του Σύγχρονου Θεάτρου όπου, από την Πέμπτη έως την Κυριακή, καταξιωμένοι καλλιτέχνες αλλά και υποσχόμενα ονόματα θα δώσουν το ηχηρό χορευτικό τους «παρόν»!

 

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

 

CulN.: Το φεστιβάλ ARC for Dance διοργανώθηκε για 1η φορά το 2008. Φέτος έξι χρόνια μετά πώς κρίνετε την πορεία του και ποιες είναι οι φιλοδοξίες για το μέλλον του;
Φρόσω Τρούσα: Τ.:
Το φεστιβάλ έχει μια ανοδική πορεία όλα αυτά τα χρόνια και αυτό γιατί έχουμε αποδείξει ότι παρόλο που τα σχήματα που παρουσιάζουν την δουλειά τους είναι μικρά η καλλιτεχνική αξία τους είναι υψηλού επίπεδου και αυτό ισχύει για τις ξένες όσο και για τις Ελληνικές ομάδες. Επίσης βλέπουμε ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται όλο και περισσότερο και περιμένει με ενθουσιασμό να δει τα νέα έργα.

Όσο για τις μελλοντικές μας φιλοδοξίες πιστεύω ότι βλέποντας την διαρκή  ανάγκη αλλά και τον ενθουσιασμό του κοινού γι’ αυτό που προσφέρει το φεστιβάλ παίρνουμε κουράγιο και ελπίδα να συνεχίσουμε την προσπάθεια εμπλουτίζοντας το με νέες ιδέες και παράλληλες δράσεις.

 

CulN.: Πείτε μας λίγα λόγια για το «χαρακτήρα» που έχει διαμορφώσει μέσα στο χρόνο το Φεστιβάλ αλλά και την ανταπόκριση Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.
Φ.Τ.: Το φεστιβάλ έχει ένα χαρακτήρα χορευτικής  φρεσκάδας. Ο συνδυασμός ωρίμων και νέων Ελλήνων και ξένων χορογράφων δημιουργεί μια αίσθηση ενθουσιασμού συνθέτοντας μια πλατφόρμα ιδεών με κεντρικό θέμα τον χορό. Κάθε φορά προσπαθούμε να συνδυάσουμε τις βραδιές με έργα  που να δημιουργούν αντιθέσεις έχοντας όμως κάτι κοινό στα θέματα που θίγουν. Για παράδειγμα  το θέμα του φύλου, ή την χρήση του σκηνικού αντικείμενου ή  την σχέση ζωή-θάνατος διακρίνεται στην φετινή θεματολογία με αφορμή την Άνοιξη.

Σαφώς η ανταπόκριση αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο. Υπάρχει όμως ένας αναγκαστικός περιορισμός και αυτός αφορά το κομμάτι της παραγωγής. Όπως έχω πει και στο παρελθόν το φεστιβάλ είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία και στηρίζεται καθαρά στις  μικρές χορηγίες και στα έσοδα των εισιτήριων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπορεί να φιλοξενεί ένα συγκεκριμένο αριθμό παραστάσεων.

Ευελπιστούμε όλη αυτή η προσπάθεια να δυναμώσει περισσότερο και στο μέλλον να υπάρξει η δυνατότητα παρουσίασης  περισσότερων καλλιτεχνών και ειδικότερα να μπορούμε να στηρίζουμε τις Ελληνικές παραγωγές.

 

CulN.: Πώς διαμορφώνεται το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης και ποια είναι η θεματική του αυτή τη χρονιά;
Φ.Τ.:
Το πρόγραμμα μας  φέτος είναι πιο πλούσιο από όλες τις προηγούμενες φορές. Φιλοξενούμε καλλιτέχνες από την Βραζιλία, την Δανία, την Κύπρο, την Τσεχία, την Γαλλία, την Ιταλία, και φυσικά την Ελλάδα.

Είμαι χαρούμενη που φέτος φιλοξενούμε για 1η φορά έναν αγαπημένο, ώριμο και πολύ δημιουργικό χορογράφο, τον Φώτη Νικολάου , με ένα έργο που δημιούργησε στην Κύπρο και θα έχουμε την χαρά να το δούμε για 1η φορά στην Αθήνα. Στο φεστιβάλ επίσης θα παρουσιάσουμε για 3η φορά έργο του κύπριου χορογράφου Χάρη Κούσιο. Ο Χάρης είναι πολύ νέος ηλικιακά αλλά με φοβερή συνέπεια και εξέλιξη στο έργο του. Έχει υπάρξει choreographer in residency στο στούντιο μας Dance Cultural Centre και φέτος με το έργο MAN-OEUVRES  συνεχίζει την έρευνα του πάνω στις αρχέτυπες φόρμες.

Όπως κάθε χρόνο κλείνουμε το φεστιβάλ με έναν Έλληνα χορογράφο και φέτος αυτός ο χορογράφος είναι ο Χρήστος Παπαδόπουλος με το πρώτο επαγγελματικό του έργο το Elvedon. Ο Χρήστος εδώ και αρκετά χρόνια είναι πολύ  δραστήριος στον χώρο του χορού, είτε ως χορευτής είτε ως χορογράφος σε πάρα πολλές θεατρικές παραγωγές. Επιλέξαμε να κλείσουμε με αυτό το έργο γιατί θίγει κάτι πολύ σημαντικό και απλό παράλληλα, ότι η ζωή είναι μια διαρκής μεταβαλλόμενη κίνηση που μόνο ο θάνατος μπορεί να την σταματήσει.

Εκτός από τους κύριους χορογράφους,  θα παρουσιάσουμε και 12 νέους δημιουργούς από το ετήσιο σεμινάριο "Απόπειρες Χορογραφίας" που διοργανώσαμε μαζί με την χορογράφο Πατρίσια Απέργη στο στούντιο DAN.C.CE.

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που δώσαμε τον τίτλο στο φετινό φεστιβάλ 'Spring on Move'. Ότι πιο νέο και φρέσκο κάνει την πρώτη του εμφάνιση τσαλακωμένο και 'αγουρο' μεν αλλά στην πορεία είναι αυτό που ευελπιστούμε να φέρει την αλλαγή και να διαμορφώσει μια νέα συνθήκη ή κατάσταση στον ελληνικό χορό.

 

CulN.: Φέτος το 7ο φεστιβάλ γίνεται μεγαλύτερο κατά μία μέρα. Αυτό μαρτυρά μια σημαντική αύξηση των καλλιτεχνικών προτάσεων; Ποιοτικά πώς κρίνετε την αύξηση αυτή;
Φ.Τ.: Η 4η μέρα ενσωματώθηκε για να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε τις απόπειρες χορογραφίας. Σαφώς υπάρχει και αύξηση των καλλιτεχνικών προτάσεων αλλά όπως κάθε χρόνο χτίζουμε και προεκτείνουμε προτάσεις γύρω από την κεντρική ιδέα του φεστιβάλ. Πάντα θα υπάρχουν παραστάσεις που αρέσουν λιγότερο ή περισσότερο στους θεατές όμως αυτό δεν αλλάζει την ποιότητα και το επίπεδο που επιδιώκουμε να προσφέρουμε στο κοινό.


CulN.: Υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες στιγμές / παρουσίες / παραστάσεις στο φετινό φεστιβάλ στις οποίες θα θέλατε να αναφερθείτε;
Φ.Τ.:
Για μένα όλες οι στιγμές στο φεστιβάλ είναι ιδιαίτερες και ξεχωριστές. Ίσως αυτό που μπορώ να ξεχωρίσω είναι οι 12 απόπειρες χορογραφίας. Το project αυτό στηρίζει την χορογραφική ανάπτυξη και παρόλο που είναι σε πειραματικό στάδιο ευελπιστούμε στην εξέλιξη του.

 

Το ARC for Dance Festival, Spring on Move θα πραγματοποιηθεί στο Σύγχρονο Θέατρο από τις 7 έως τις 10 Μαΐου 2015.

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Ίρις Καραγιάν: Με ενδιαφέρει να ξαναδώ το παρελθόν δημιουργώντας κάτι νέο στο παρόν
16.02.2017 16:26
Μία από τις πιο αξιόλογες εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής χορευτικής σκηνής, η χορογράφος και χορεύτρια Ίρις Καραγιάν, μας μιλά για τη νέα της δημιουργία, Manual Solos, που παρουσιάζεται στο Πόρτα από 16 Φεβρουαρίου.
Αναστάσιος Διόλατζης: Ένα φεστιβάλ δεν πρέπει να μένει στάσιμο, πρέπει να είναι πάντα επίκαιρο
08.09.2016 13:50
Ο Σεπτέμβρης έφτασε και το Reworks Festival είναι έτοιμο να υποδεχτεί το κοινό του στη Θεσσαλονίκη. Το φεστιβάλ που σηματοδοτεί την επιστροφή μας στην πόλη έρχεται για ακόμη μία χρονιά με ένα line up με αγαπημένα ονόματα, γνώριμα, αλλά και φρέσκα που περιμένουν να τα γνωρίσουμε live.
Σοφία Φαλιέρου: Το Dance Days σέβεται την ιστορία του χορού και την υπηρετεί
20.07.2016 10:59
Ο κόσμος του χορού δηλώνει παρών και φέτος από 20 έως 28 Ιουλίου 2016 στα Χανιά! Το Dance Days που άνοιξε την αυλαία του το 2011, υλοποιείται για 6η συνεχή χρονιά και εξελίσσεται σε ευρωπαϊκό φεστιβάλ χορού με διεθνή χαρακτήρα και προοπτικές. Η Σοφία Φαλιέρου, καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, μας μιλάει γι’ αυτόν τον σημαντικό θεσμό, ενώ μας προσκαλεί να συν-δράσουμε, να δημιουργήσουμε και να χορέψουμε παρέα στο Dance Days 6, στα Χανιά!
Μενέλαος Πρόκος: Ο αυθορμητισμός του καθενός έχει ανείπωτες δυνατότητες!
06.06.2016 15:38
Το Mount Olymprov, το πρώτο διεθνές φεστιβάλ Improv Comedy Theater, είναι γεγονός! Για 5 ημέρες από τις 7 έως τις 11 Ιουνίου ετοιμαστείτε για μία έκρηξη θεατρικού αυτοσχεδιασμού από τους καλύτερους του είδους!
Στον παλμό του 8ου θεατρικού φεστιβάλ Off-off Athens!
03.06.2016 12:31
Στην 8η χρονιά του μπαίνει δυναμικά το Φεστιβάλ Off- off Athens του Θεάτρου Επί Κολωνώ, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέες θεατρικές δυνάμεις να πειραματιστούν πάνω σε καινούργιες καλλιτεχνικές φόρμες και προβληματισμούς, και να ξεκλειδώσουν το ταλέντο τους πάνω στο θεατρικό σανίδι. Τρεις από τις ομάδες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ, με τα ιδιαίτερα ονόματα: Follow The White Rabbit, Bourou Bourou και Wanted!!!, μας προ (σ) καλούν να τις γνωρίσουμε, ενώ μας δίνουν και μία πρώτη γεύση από τις παραστάσεις που πρόκειται να παρουσιαστούν το προσεχές διάστημα...