Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

Τα 8 Γράμματα: Έκθεση του Χρήστου Προσύλη στο café bar BOO!

Τα 8 Γράμματα: Έκθεση του Χρήστου Προσύλη στο café bar BOO!

Η νέα εικαστική έκθεση του σκηνοθέτη, συγγραφέα και new media artist Χρήστου Προσύλη, με τίτλο “Τα 8 Γράμματα”, που περιλαμβάνει digital art, video art installation, sound art και performance, πραγματοποιείται στο χώρο της γκαλερί του café bar BOO! από τις 4 μέχρι τις 10 Μαΐου 2015.

 

Το έργο “Τα 8 Γράμματα” (The 8 Letters), είναι ένα art project του σκηνοθέτη, συγγραφέα και new media artist Χρήστου Προσύλη, που περιλαμβάνει digital art, video art installation, sound art και performance. Τα έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε έκθεση.

 

8 γράμματα-κύκλοι απευθύνονται σε εκείνον που ετοιμάζει το καινούργιο, δηλαδή σε εκείνον που δουλεύει με αυτό που δεν γνωρίζει. Το art project “Τα 8 Γράμματα” είναι εμπνευσμένο από την πυθαγόρεια αντίληψη του αριθμού, τη συμβολική σύλληψη του κόσμου, την επαγωγική και ενορατική κατάκτηση του καινούργιου. Τα συνοδευτικά κείμενα των γραμμάτων, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2004 ως net art project.

 

Ο Χρήστος Προσύλης είναι σκηνοθέτης θεάτρου και κινηματογράφου, συγγραφέας, θεατρολόγος, performer και καλλιτέχνης των νέων μέσων. Ζει στο Λονδίνο και την Αθήνα. Είναι ο εμπνευστής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του London Greek Film Festival, καθώς και των CosmoCinema και CosmoΤheatre του Λονδίνου.

 

Κριτικό σημείωμα του Θανάση Μουτσόπουλου:

 

Σε ένα εντελώς ιδιόμορφο καλλιτεχνικό σύμπαν δραστηριοποιείται ο Χρήστος Προσύλης. Χρησιμοποιεί την περφόρμανς, τα  ψηφιακά μέσα, τις διαδικτυακές επεκτάσεις και ουσιαστικά ανήκει σε μια (ολιγάριθμη) διεθνή πρωτοπορία που εξερευνά σε πειραματικά μοντέλα τις πλαστικές γλώσσες των χρόνων που έρχονται. Αυτό που κάνει ιδιαίτερα παραδειγματική την περίπτωση του Προσύλη είναι η επιμονή του στην καθαρότητα στη χρήση των νέων μέσων και η προσπάθειά του αυτά να μην αναπαραγάγουν γλώσσες και αισθητικές του παρελθόντος αλλά να δημιουργήσουν τα δικά τους. Χρησιμοποιεί την έννοια του Σώματος μέσα από ηθοποιούς και χορευτές και, παράλληλα, ψηφιακές προβολές ενώ επανερμηνεύει την παράδοση του αρχαίου ελληνικού δράματος μέσα από τις πιο καινούργιες πλαστικές γλώσσες. Πέρα από το καλλιτεχνικό του έργο, ο Χρήστος Προσύλης δημιουργεί πολυάριθμα και σημαντικά κείμενα. Το μανιφέστο που δημοσιοποιεί το 2002 ξεκινάει ως εξής: «Κάθε διαδικτυακός πολίτης έχει πολιτισμική αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία, ανεξάρτητα από την κοινωνική, πολιτική ή ιδεολογική του κατάσταση.» [«Each net citizen has cultural self-determination and independence, regardless their social, political or ideological status.»] Έχει απόλυτο δίκιο.

Σχετικές ειδήσεις
Καταφύγια έρωτος: Έκθεση του Χρήστου Κεχαγιόγλου στην Ώχρα Μπλε
21.07.2016 11:39
Ο Χώρος Τέχνης Ώχρα Μπλε οργανώνει την ατομική έκθεση του ζωγράφου Χρήστου Κεχαγιόγλου με τίτλο «Καταφύγια έρωτος», από τις 22 Ιουλίου μέχρι και 16 Αυγούστου 2016.
It never happened: Έκθεση του Χρήστου Βαγιάτα στο ArtWall Project Space
15.06.2016 15:26
Τα εγκαίνια της πρώτης ατομικής παρουσίασης του Χρήστου Βαγιάτα με τίτλο "It never happened", θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016, στο ArtWall Project Space.
Αrticulations: έκθεση του Χρήστου Παπλωματά στο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη
23.03.2016 11:19
Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη στο πλαίσιο του κύκλου εκθέσεων Αναζητήσεις στην Ύλη φιλοξενεί την έκθεση του Χρήστου Παπλωματά, με τίτλο “Articulations”. Οι εκθέσεις αυτές οργανώνονται και φιλοξενούνται στο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη, με στόχο την παρουσίαση και την ανάδειξη καλλιτεχνών από τον χώρο των εφαρμοσμένων τεχνών και του design.
... έλα να παίξουμε: Έκθεση του Χρήστου Κουτσούκη στην Γκαλερί Cube
15.03.2016 14:57
Η Γκαλερί Cube, φιλοξενεί από την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016 την καινούρια δουλειά του Χρήστου Κουτσούκη με τίτλο “... έλα να παίξουμε”, που είναι η δεύτερη ατομική του έκθεση στο χώρο, μετά τις “Στιγμές” (Φεβρουάριος 2012).
Έκθεση του Χρήστου Δεληδήμου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
29.10.2015 11:50
Την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η ατομική έκθεση του Χρήστου Δεληδήμου με τίτλο “Something Nests Inside You, Something Will Not Be The Same”. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Δεκεμβρίου 2015.