Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας και Κινηματογράφου Μαΐου - Ιουνίου από το Σχολείο του Σινεμά

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας και Κινηματογράφου Μαΐου - Ιουνίου από το Σχολείο του Σινεμά

Το Σχολείο του Σινεμά παρουσιάζει το Σεμινάριο Σκηνοθεσίας και Κινηματογράφου Μαΐου - Ιουνίου, στο οποίο θα διδαχθούν οι βασικές αρχές Σκηνοθεσίας Σεναρίου & Κινηματογραφικής Υποκριτικής για εκκολαπτόμενους σκηνοθέτες σεναριογράφους και ηθοποιούς επίσης για εκπαιδευτικούς.

Στο σεμινάριο θα συνδυαστεί η  θεωρία και η πρακτική του κινηματογράφου εστιασμένη στην Κινηματογραφική Σκηνοθεσία .

Οι συμμετέχοντες μέσω της προβολής σε βιντεοπροτζέκτορα αποσπασμάτων από αντιπροσωπευτικές ταινίες σημαντικών δημιουργών  και τη διεξαγωγή ασκήσεων (θεατρικό παιχνίδι, σενάριο , κινηματογραφική υποκριτική) θα έρθουν σε επαφή με τα βασικά  εκφραστικά μέσα του κινηματογράφου και τη γλώσσα του θα διδαχτούν τι είναι μορφή και τι ύφος μιας ταινίας , από τι συνίσταται το ύφος ενός κινηματογραφικού δημιουργού.

Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα προχωρήσουν στην σκηνοθετική απόδοση δύο ολιγόλεπτων σκηνών. Μιας δημιουργημένης εκ του μηδενός από τους συμμετέχοντες και μιας επιλεγμένης από κλασική ταινία. Ο συντονιστής θα προτείνει 4 σκηνές από διαφορετικές ταινίες θα τις σχολιάσει και αναλύσει και οι συμμετέχοντες θα επιλέξουν μία.

Η επιλεγμένη σκηνή θα γυριστεί υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες όλων των συμμετεχόντων και υπό την καθοδήγηση του συντονιστή του σεμιναρίου.

Ο κάθε συμμετέχων θα επιχειρήσει να υλοποιήσει τη δική του σκηνοθετική ματιά με την δημιουργική συνδρομή των υπόλοιπων συμμετεχόντων σε ρόλους συνεργείου και ερμηνευτικούς ενδεχόμενα. Αν στο σεμινάριο συμμετέχουν ηθοποιοί που είναι το ευκτέον τότε αυτοί θα ερμηνεύσουν τους ρόλους.

Η δημιουργημένη από τους συμμετέχοντες σκηνή θα σκηνοθετηθεί συλλογικά . Οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν το σενάριο και το ντεκουπάζ με την καθοδήγηση του συντονιστή και θα συναποτελέσουν το σκηνοθετικό team σκηνοθέτης, βοηθοί σκηνοθέτες, σκριπτ. Κάθε ένας από τους συμμετέχοντες θα έχει ένα δεύτερο ρόλο ως μέλος του συνεργείου (διευθυντής παραγωγής, οπερατέρ, ηχολήπτης-μπούμαν, σκηνογράφος, μακιγιέρ).

Οι σκηνές θα γυριστούν σε εξωτερικό χώρο με μηχανή SLR μικρόφωνο boom και ψηφιακό μαγνητόφωνο Tascam.

Στο σεμινάριο δύνανται και προσκαλούνται να συμμετέχουν νέοι ηθοποιοί, σπουδαστές δραματικών σχολών ή ερασιτέχνες ηθοποιοί που θα ήθελαν να διερευνήσουν στην πράξη τις βασικές αρχές της κινηματογραφικής υποκριτικής ερμηνεύοντας τους ρόλους στις επιλεγμένες ή δημιουργημένες από τους συμμετέχοντες σκηνές. Κάποιες λεπτομέρειες της δομής του σεμιναρίου θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των συμμετεχόντων και τη σύνθεσή τους (άντρες γυναίκες, εκκολαπτόμενοι σκηνοθέτες, σεναριογράφοι ή ηθοποιοί).

Τα μαθήματα θα είναι τετράωρα. Από την αρχή κάθε εβδομάδας θα ανακοινώνεται λεπτομερειακά το περιεχόμενο κάθε μαθήματος όπως και οι "υποχρεώσεις" των συμμετεχόντων προετοιμασίας του μαθήματος στο σπίτι.

Διακοπές κατά τη διάρκεια της παράδοσης δεν επιτρέπονται. Το τελευταίο δεκάλεπτο κάθε ώρας είναι αφιερωμένο στις ερωτήσεις των συμμετεχόντων. Σε κάθε συνάντηση θα πραγματοποιείται ένα διάλειμμα 15 λεπτών.

Στους συμμετέχοντες παρέχονται ηλεκτρονικές σημειώσεις, δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη.

Συντονιστής Σεμιναρίου: Γιάννης Καραμπίτσος (Σκηνοθέτης, Μοντέρ, Κριτικός Κινηματογράφου)

Στους συμμετέχοντες παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης του “Σχολείου του Σινεμά”.

Σχετικές ειδήσεις
Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου 2017 στο Σχολείο του Σινεμά
12.01.2017 16:11
Το Σχολείο του Σινεμά μας προσκαλεί στο καθιερωμένο Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου για το νέο έτος.
Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου 2016 -2017 από το Σχολείο του Σινεμά
14.09.2016 17:34
Το Σχολείο του Σινεμά μας προσκαλεί και φέτος στο καθιερωμένο Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου για τη νέα σεζόν 2016 -2017.
Ταχύρυθμο σεμινάριο Μοντάζ και Σκηνοθεσίας στο Σχολείο του Σινεμά
14.07.2016 14:40
Το Σχολείο του Σινεμά διοργανώνει ταχύρυθμο σεμινάριο Μοντάζ και Σκηνοθεσίας, από 18- 31 Ιουλίου 2016, σε καλοκαιρινή τιμή έκπληξη, με δημιουργία και μοντάζ δίλεπτης ταινίας μικρού μήκους.
Θερινό σεμινάριο Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής στον Κινηματογράφο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
24.06.2016 14:52
Το Σχολείο του Σινεμά παρουσιάζει το σεμινάριο Από την Θεατρική στην Κινηματογραφική Υποκριτική στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης από 11 έως 29 Ιουλίου 2016.
Σεμινάριο Σκηνοθεσίας, Σεναρίου & Κινηματογραφικής Υποκριτικής 2016 στο Σχολείο του Σινεμά
04.05.2016 13:12
Το Σχολείο του Σινεμά για τον Μάιο-Ιούνιο 2016 οργανώνει ένα νέο κύκλο μαθημάτων, στον οποίο θα διδαχθούν οι βασικές αρχές Σκηνοθεσίας, Σεναρίου & Κινηματογραφικής Υποκριτικής για εκκολαπτόμενους σκηνοθέτες σεναριογράφους και ηθοποιούς, επίσης για εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να εντάξουν το μάθημα κινηματογράφου στα σχολεία τους.