Μετά από 8 χρόνια ανοδικής πορείας αποτελεί πλέον αδιαμφισβήτητο θεσμό στα θεατρικά δρώμενα της πόλης μας!

Φρέσκες ιδέες, δημιουργικότητα και θετική ενέργεια σε μία εβδομάδα που συγκεντρώνει πρεμιέρες, επιλεγμένες επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις της φετινής σαιζόν, stand-up comedy, πάρτι, μουσική και το διαγωνισμό των νέων δημιουργών Scratch Night!

Εμείς, λίγο πριν το May’s Full Flower Moon Party, που θα πραγματοποιηθεί στην ταράτσα του Bios, ζητήσαμε να μάθουμε περισσότερα για το φεστιβάλ από τον Φάνη Παυλόπουλο, ηθοποιό, ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας AbOvo και “μάγο” του instagram (γνωστός στους 171.000 ακολούθους του ως fanellas).


Culturenow.gr: Το Bob Theatre Festival, το φεστιβάλ νεανικού θεάτρου, επιστρέφει για 8η συνεχόμενη χρονιά, από 4 έως 10 Μαΐου 2015! Πως προέκυψε η ιδέα για αυτό το Φεστιβάλ –που πλέον έχει γίνει θεσμός- ; Δώστε μας μία συνοπτική εικόνα για το φετινό ανοιξιάτικο γεγονός που θα πραγματοποιηθεί στο Bios. Τι διαφορετικό θα δούμε σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;

Φάνης Παυλόπουλος: Η ιδέα στην αρχή ήταν ένα αστείο που μας φάνηκε πολύ καλή ιδέα. Το 2008 και ενώ, ως AbOvo είχαμε  μας ήδη στο ρεπερτόριο 4 παραστάσεις, σκεφτήκαμε να κλείσουμε ένα θέατρο και να τις παίξουμε όλες μαζί. Κάποιοι από την ομάδα παίζανε την ίδια περίοδο και σε άλλες παραστάσεις, οπότε είπαμε  να τις φέρουμε και αυτές. Παράλληλα μαζί με τους abovo υπήρχαν κι άλλες νεανικές ομάδες που αγαπούσαμε κι έτσι μ’αυτά και μ’αυτά μαζεύτηκαν πάνω από 15 παραστάσεις.  Ετσι γεννήθηκε το Bob. Μια θεατρική οικογένεια που συναντιέται κάθε Μάιο και γιορτάζει.

Η πρώτη αλλαγή φέτος ειναι το Scratch Night. Μεγάλωσε και οι ομάδες από 10 έγιναν 14.

Η δέυτερη είναι τα 20λεπτα feedback sessions που ακολουθούν τις work in progress παραστάσεις. Oι θεατές έχουν την δυνατότητα να συζητήσουν με τους δημιουργούς, να ανταλλάσουν απόψεις και να βοηθούν στην ολοκλήρωση του έργου.

Τρίτον έρχεται φέτος το «Celebrity» stand-up comedy Night. Δέκα ηθοποιοί που δεν έχουν κάνει ποτέ stand-up comedy θα παρακολουθήσουν ένα δεκάωρο σεμινάριο από τον master Λάμπρο Φισφή. Στη συνέχεια θα ετοιμάσουν το υλικό τους και το Σάββατο 9/5 θα παίξουν όλοι από 5 λεπτά σε μια βραδιά stand-up comedy με παρουσιαστή τον ίδιο!

Cul. N.: Ο διαγωνισμός Scratch Night υποδέχεται λοιπόν φέτος 14 νέες ομάδες, με το κοινό στη θέση του κριτή! Με ποια κριτήρια επιλέξατε τις ομάδες που θα διαγωνισθούν;

Φ. Π.: Αυτό που ζητάμε κάθε χρόνο από τις ομάδες είναι λίγα λόγια για το έργο τους, τι θέλουν να πουν και πως θα μας το πουν. Την αίτηση συμπληρώνει ένα μικρό βίντεο εν είδει συνέντευξης. Μας ενδιαφέρει πολύ να δούμε τους ίδιους ανθρώπους να μιλάνε για τη δουλειά τους. Ολα αυτά  μαζι συγκεντρώνονται, εξετάζονται από την ομάδα των Abovo και αποφασίζουμε.

Cul. N.: Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι της διοργάνωσης και πόσο δύσκολη είναι η πραγματοποίησή του συγκεκριμένου φεστιβάλ, η εξέλιξή του –αλλά και η αντοχή του στο χρόνο-, ιδιαίτερα στη σημερινή, δύσκολη οικονομικά και κοινωνικά, συγκυρία;

Φ. Π.: Στόχος είναι όχι μόνο να ξαναπαρουσιάσουμε αγαπημένες νεανικές παρστάσεις της χρονιάς που πέρασε αλλά και η προετοιμασία νέων ομάδων και παραστάσεων για την επόμενη χρονιά!

Τα πράγματα είναι δύκολότερα πια λόγω της δικής μας οικονομικής στενότητας καιι φυσικά των χορηγών. Προσπαθούμε κάθε χρόνο δουλεύοντας πολύ να κάνουμε ένα καλύτερο Bob και τα καταφέρνουμε! Οι χορηγοί όμως δίνουν όλο και λιγότερα με αποτέλεσμα να δυκολευόμαστε αρκετά.

Cul. N.: Το Bob Theater Festival είναι ένα φεστιβάλ το οποίο στηρίζεται πάρα πολύ στους εθελοντές του , αναδεικνύοντας την αξία του εθελοντισμού σε μεγάλο βαθμό. Πως ανταποκρίνεται το κοινό της Αθήνας σε αυτή σας την προσπάθεια;

Φ. Π.: Ο Bob έχει πλέον “επαγγελματίες” εθελοντές με πάθος και αφοσίωση! Πολλοι από αυτούς είναι μαζί μας από την πρώτη χρονιά με αποτέλεσμα να ξέρουν την δουλειά και να οργανώνονται μόνοι τους!

Cul. N.: Μπορείτε να μας «συστήσετε» τον ηθοποιό Φάνη Παυλόπουλο, αλλά και τον @fanellas που έχει 171.000+ ακόλουθους στο Instagram και ασχολείται με το mobile photography;

Φ. Π.: Το θέατρο είναι μια αγάπη που την ανακάλυψα στα 10 μου και την κουβαλάω ακόμα. Γίνεται και μίσος πολλές φορές αλλά έτσι είναι οι σχέσεις. Η αγάπη για την  φωτογραφία ειναι πιο πρόσφατη, σχεδον 5 χρόνια. Αφορμή το instagram. Δεν έχω ιδέα από φωτογραφία, δεν σπούδασα ποτέ, ανακαλύπτω τον κόσμο της μόνος μου βλέποντας και κάνοντας πειράματα με το κινητό και με την κάμερα μου.

Cul. N.: Και μιας και αναφερθήκαμε στο Instragram ας επιστρέψουμε στον Bob… Τί έγινε όταν οι πιο δημιουργικοί instagrammers συνάντησαν τις πιο δημιουργικές θεατρικές ομάδες;

Φ. Π.: Ηταν ένα υπέροχο σαββατοκύριακο! Πρότεινα σε φίλους instagrammers να αναλάβουν ο καθένας από μια θεατρική ομάδα του φεστιβάλ και να την φωτογραφίσει οπως εκείνος θέλει χωρίς περιορισμούς. Να σημειωσουμε οτι οι περισσότεροι δεν είναι επαγγελματίες φωτογράφοι και κάτι παρόμοιο δεν τους είχε ζητηθεί ξανά! Οχι μόνο δέχτηκαν αλλά όπως έμαθα εκ των υστέρων ενθουσιάστηκαν! Μέχρι και συναντήσεις έκαναν κάποιοι για να αποφασίσουν το κόνσεπτ της φωτογράφισης που είχαν αναλάβει! Τους ευχαριστώ όλους που δούλεψαν αφιλοκερδώς γι’αυτο και φυσικά ευχαριστώ τις ομάδες για την συνεργασία τους!

Cul. N.: Κλείνοντας, πριν το πρώτο πάρτι με πανσέληνο στην ταράτσα του Bios, την Δευτέρα 4 Μαΐου 2015, που θα σημάνει  την έναρξη του Bob Theatre Festival, τι μήνυμα θέλετε να δώσετε σε όλους τους νέους καλλιτέχνες αλλά και σε όσους θα έρθουν να παρακολουθήσουν το φεστιβάλ;

Φ. Π.: Δεν είμαι καλός στο να δίνω μηνύματα αλλά θα προσπαθήσω!

Αγαπητέ νέε καλλιτέχνη τα πράγματα είναι δύσκολα αλλά ο Bob θα είναι κάθε χρόνο εδώ για να σε βοηθήσει!

Αγαπητέ θεατή όσοι έχουν έρθει στα προηγούμενα Bob ξέρουν πια οτι το φεστιβάλ είναι ένα πάρτυ! Επιλεγμένες νεανικές παραστάσεις, ομαδες και καλλιτέχνες που θα συζητηθούν την επόμενη χρονιά και όλα αυτα τελειώνουν με μουσικη και ποτά στην ταράτσα του Bios!

Ακολουθήστε τον Φάνη Παυλόπουλο στο instagram: instagram.com/fanellas/

Περισσότερες Πληροφορίες για το Φεστιβάλ: www.bobfestival.gr 

https://www.facebook.com/BobTheatreFestival

*photo credits: Νικόλας Μάστορας


Το Bob Theater Festival θα πραγματοποιηθεί από 4 έως 10 Μαΐου στο Bios. Μην το χάσετε!