Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Η Νοσταλγός της Ελένης Αλεξανδράκη ταξιδεύει ...στους Δρόμους Φιλίας και Πολιτισμού

Η Νοσταλγός της Ελένης Αλεξανδράκη ταξιδεύει ...στους Δρόμους Φιλίας και Πολιτισμού

Η ταινία της Ελένης Αλεξανδράκη, Η Νοσταλγός, βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με την Όλια Λαζαρίδου στον πρωταγωνιστικό ρόλο και τη μουσική του Νίκου Παπάζογλου, θα προβληθεί το Σάββατο 2 Μαΐου, στις 8.15 μμ στη Λέσχη «Δρόμοι Φιλίας & Πολιτισμού».

 

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα κ. Ελένη Αλεξανδράκη.

 

Θα προλογίσει ο Γιάννης Καραμπίτσος (σκηνοθέτης, μοντέρ και κριτικός κινηματογράφου) και θα συντονίσει τη συζήτηση που θα ακολουθήσει με τη δημιουργό.

 

Στην Σύντομη Εισήγηση διάρκειας ενός τετάρτου θα παρουσιαστεί η ταινία, η δημιουργός και το έργο της, ενώ θα γίνει επιγραμματική αναφορά στα θέματα: Παπαδιαμάντης & Κινηματογράφος και Από το Βιβλίο στην Κινηματογραφική Ταινία (Λογοτεχνία & Κινηματογράφος) στα οποία η κινηματογραφική λέσχη των "Δρόμων Φιλίας και Πολιτισμού" σύντομα θα επανέλθει.  

 

Η (ανοικτή) οργανωτική-συντονιστική ομάδα της Κινηματογραφικής Λέσχης αποτελείται από τους: Γιάνη Ζήβα, Δημήτρη Ζεβόλη, Γιάννη Καραμπίτσο.

 

Ελεύθερη Είσοδος

 

ΠEPIΛHΨH

 

Mια φεγγαρόλουστη νύχτα, η Άννα, μια παντρεμένη γυναίκα, το σκάει από το νησί όπου ζει με τον αρκετά μεγαλύτερo άνδρα της για να επιστρέψει στο απέναντι νησί, την ιδιαίτερη πατρίδα της. Ένας νεαρός βοσκός, ο Mαθιός, την βοηθάει να δραπετεύσει με μια μικρή βαρκούλα.

Kατά την διάρκεια του ταξιδιού τους, που κρατάει μια νύχτα, ο Mαθιός, μυστικά ερωτευμένος μαζί της, ελπίζει πως θα μείνουνε για πάντα μαζί. H Άννα του προσφέρει το φουστάνι της για πανί. Ένας λανθάνων ερωτισμός κρύβεται και στην δική της ψυχή, αλλά η πραγματική αιτία της φυγής της είναι η Nοσταλγία για τον τόπο που γεννήθηκε.

Mε την αγωνία τού τρυφερού της συζύγου -που τρέχει στο κατόπι της- και τον μικρόκοσμο του νησιού, που δεν χάνει ποτέ την ευκαιρία να δώσει χείρα βοηθείας, σκηνές από το παρελθόν της, μπερδεύονται με το παρόν, μεταμορφώνοντας αυτό το λιλλιπούτειο ταξίδι σε ένα ταξίδι ζωής…

 

ΣHMEIΩMA ΓIA THN TAINIA

 

« H NOΣTAΛΓOΣ » είναι η ελεύθερη διασκευή του ομώνυμου διηγήματος του Aλέξανδρου Παπαδιαμάντη, από την Eλένη Aλεξανδράκη, με συμβουλές του συγγραφέα Kωστή Παπαγιώργη.

H ιστορία έχει μεταφερθεί στην σημερινή εποχή και έχει εμπλουτισθεί με επιπλέον αποσπάσματα από άλλα διηγήματα του Παπαδιαμάντη. H ταινία γυρίστηκε στην Nίσυρο και το Γυαλί, δύο μικρά νησιά της Δωδεκανήσου.

Σκηνοθετική πρόθεση ήταν η ταινία να βγεί μέσα από την σύμπραξη, σε όλα τα επίπεδα, των ανθρώπων του νησιού και των επαγγελματιών του κινηματογράφου. Tο cast αποτελείται από ηθοποιούς και Nισύριους ερασιτέχνες που αποδίδουν τους διαλόγους στην Nισύρικη διάλεκτο ενώ η αφήγηση , στην καθαρεύουσα του Παπαδιαμάντη, γίνεται από τρία Nισυρόπουλα.

Mεγάλος Έλληνας συγγραφέας του τέλους του προπερασμένου αιώνα, ο Παπαδιαμαντης, παρατήρησε την ανθρώπινη συνθήκη γράφοντας κυρίως διηγήματα που αφορούσαν στον μικρόκοσμο του νησιού του, την Σκιάθο. Ο Zήσιμος Λορεντζάτος μας λέει πως το μέγα θαύμα του συγγραφέα είναι που «ανέβηκε ως τον λαό ».

Kάνοντας μια ανεξάρτητη, χαμηλού κόστους, χειροποίητη ταινία, βασιστήκαμε στο διήγημα « H Nοσταλγός » σαν σε μουσική παρτιτούρα και αναζητήσαμε τα ίχνη της ψυχής του Παπαδιαμάντη μέσα στην ψυχή της σημερινής νησιώτικης καθημερινότητας. Bρήκαμε ζωή.

Ελένη Αλεξανδράκη

 

Νοσταλγικά…

  Η  μεταφορά  του  τρυφερού  διηγήματος  του  Παπαδιαμάντη  «Η  Νοσταλγός», στον  κινηματογράφο  ειλικρινά  μεγαλουργεί   στα  χέρια  της  Ελένης  Αλεξανδράκη. Μολονότι   το  περιβάλλον  και  το  σκηνικό  της  ταινίας  μας  φέρνουν  στην  ηφαιστειακή  Νίσυρο, η  ανάπλαση  του  διηγήματος  του  Παπαδιαμάντη — που  έχει  σαν  φόντο  το  σύνηθες  σκηνικό  της  γενέτειράς  του  Σκιάθου—μεταρσιώνεται  λαμπρά. Η  επιθυμία  της  κοπέλας  για  επιστροφή    στο  αγαπημένο  αντικρινό  νησί, και  ο  κρυφός  έρωτας  του  Μαθιού  γι’ αυτήν, έχουν  ως  συνδετικό  κρίκο  την  βαρκούλα  και  σκηνικό  την  φεγγαρόφωτη  νύχτα. Αντίθετα  οι  πολύβουες  σκηνές  της  ημέρας  συνδέονται  με  το  περιβάλλον  του  γέρου  συζύγου  της  κοπέλας, του  Μοναχάκη, που  αργότερα  οργισμένος  επάνω   στην  μεγάλη  σκούνα  καταδιώκει  την  ταπεινή  βαρκούλα  του  ονείρου  και  του  ανομολόγητου  έρωτα.

 

  Χωρίς  να  παραγνωρίζουμε  την  αξία  της  ταινίας, δεν  μπορούμε  να  μην  σταθούμε  στην  μαγεία  της  πένας  του  Αγίου  των  Γραμμάτων  μας. Η  πλαστικότητα  της  έκφρασης   και  η  γλαφυρότητα    των  λεπτομερειών  στην  αφήγηση  του  Παπαδιαμάντη  είναι  χαρακτηριστικά  στοιχεία, που  απαντώνται  σε  όλα  τα  διηγήματά  του. Στην  «Νοσταλγό»ειδικά , αναβλύζει  η  μαγεία  της  φεγγαρόφωτης  νύχτας, και  τονίζεται  η  σαγήνη  της  ήρεμης  θάλασσας !

 

    Η  μουσική  του  Νίκου  Παπάζογλου  είναι  μία  σημαντική  παράμετρος  στην  δομή  της  ταινίας . Η  μελωδικότητά  της  αγκαλιάζει  σαν  απάγκιο  λιμανάκι  το  υπέροχο  σκηνικό  της  πλέουσας  βαρκούλας.

 

   Η  Νίσυρος  ως  νησί  ταυτισμένο  με  το  τεράστιο  ηφαίστειο  και  την  ενέργεια  από  τα  έγκατα  της  γής,»δένει» υπέροχα  με  τα  έντονα  συναισθήματα  της  νοσταλγίας  και  του  έρωτα. Η  επιλογή  της  λοιπόν  από  την  Αλεξανδράκη, στεφανώνει  αρμονικά   το  σκηνικό  της  Νισύρου  με  την  πένα  και    τον  γλαφυρό  λόγο  του  μεγάλου  Σκιαθίτη. 

Γιάννης  Ζήβας 

Σχετικές ειδήσεις
Το φως ανάμεσα στους ωκεανούς, του Ντέρεκ Σιανφράνς
09.11.2016 12:33
Η πολυαναμενόμενη ταινία του Ντέρεκ Σιανφράνς, "Το φως ανάμεσα στους ωκεανούς", με πρωταγωνιστή τον Michael Fassbender, κυκλοφορεί την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016 στους κινηματογράφους από την Odeon.
Ο Κύριος Όβε: Η πρόταση της Σουηδίας για τα Όσκαρ 2017 και πάλι στους κινηματογράφους
21.09.2016 13:26
Από τις 22 Σεπτεμβρίου 2016, στους κινηματογράφους ΑΣΤΟΡ & ΔΙΑΝΑ το Αθηναϊκό κοινό μπορεί και πάλι να απολαύσει την ταινία Ο ΚΥΡΙΟΣ ΟΒΕ (A Man Called Ove) του Χάνες Χολμ, λίγο πριν κερδίσει το OSCAR!
Η Μικρά Αγγλία ταξιδεύει στην Αμερική
24.06.2016 17:11
Μετά από μια πολύ επιτυχημένη πορεία στα ελληνικά ταμεία, συγκεντρώνοντας πάνω από 400.000 εισιτήρια και 6 βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ταινίας, φωτογραφίας, σκηνικών, κοστουμιών, ήχου και μακιγιάζ), καθώς και το βραβείο Καλύτερης Ταινίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σανγκάης, η «Μικρά Αγγλία ταξιδεύει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Εβδομάδα Ρωσικού Κινηματογράφου στην Ελλάδα: Προβολές στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
26.05.2016 15:40
Στο πλαίσιο της χρονιάς της Ελληνορωσικής φιλίας για το 2016, διοργανώνεται έως τις 29 Μαΐου η «Εβδομάδα Ρωσικού Κινηματογράφου στην Ελλάδα», με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού Ρωσίας, του Υπουργείου Εξωτερικών Ελλάδας, του Υπουργείου Πολιτισμού Ελλάδας, της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα, του Γενικού Πρόξενου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη και των Δήμων Αθηνών και Θεσσαλονίκης.
Εβδομάδα Ρωσικού Κινηματογράφου στην Ελλάδα
18.05.2016 15:40
Από τις 20 έως 28 Μαΐου 2016, στο πλαίσιο της Χρονιάς της Ελληνορωσικής φιλίας για το 2016, θα διεξαχθεί η «Εβδομάδα ρωσικού κινηματογράφου στην Ελλάδα» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.