Την Τετάρτη 6 Μαΐου ολοκληρώνεται ο φετινός κύκλος Συναντήσεις με το Ergon Ensemble και τη σύγχρονη μουσική με την τρίτη συνάντηση.

Στο πλαίσιο της δημιουργικής και καινοτόμου συνεργασίας της με το σύνολο σύγχρονης μουσικής Ergon Ensemble η Μουσική Βιβλιοθήκη υποδέχεται τον σκηνοθέτη και σκηνογράφο Πάρι Μέξη και την χορογράφο Άρτεμη Ιγνατίου, σε μια γνωριμία με θέματα γύρω από τη μουσική, όπως είναι η συνεργασία των δημιουργών μιας παράστασης με τους μουσικούς όσον αφορά παραγωγές με κεντρικό άξονα τη μουσική, αλλά και η σημασία της μουσικής στον χορό, από τη σκοπιά του χορογράφου και των χορευτών.
 
Συγκεκριμένα ο Πάρις Μέξης στην εισήγησή του με θέμα «Design for Music: Δημιουργώντας ένα πλαίσιο διήγησης με κεντρικό άξονα τη μουσική», και ώρα 15.30-17.00, θα μας μιλήσει για τη συνεργασία των δημιουργών μιας παράστασης (σκηνοθέτη, σκηνογράφου, σχεδιαστή φωτισμών κλπ) με τους μουσικούς (συνθέτη, μαέστρο, μουσικό παραγωγό κλπ) όσον αφορά παραγωγές με κεντρικό άξονα τη μουσική (όπερα, μιούζικαλ, μουσική παράσταση, συναυλία κλπ). Θα μιλήσει επίσης για τη μεταξύ τους συνεργασία όσον αφορά τη δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού για την προώθηση της παραγωγής (video clip, viral, press photos κλπ).


Στη συνέχεια, και ώρα 17.20-19.00, η χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου, στην παρουσίασή της με τίτλο «Χορός και μουσική» θα μας αναπτύξει τη σημασία της μουσικής στον χορό, τους τρόπους χρήσης της, τις διαφορές ανάμεσα στη χρήση πρωτότυπης μουσικής και τη μουσική επιμέλεια, τη συνεργασία χορογράφου-συνθέτη, ενώ θα περιγράψει τι ακριβώς συμβαίνει όταν οι εκτελεστές ανέβουν πλέον επί σκηνής.

Για τρίτη χρονιά φέτος το σύνολο σύγχρονης μουσικής Ergon Ensemble, στο πλαίσιο της δημιουργικής και καινοτόμου συνεργασίας του με τη Μουσική Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο, υποδέχεται μουσικούς και μουσικόφιλους με σκοπό την μύησή τους στα ηχοχρώματα, τις εκτελεστικές τεχνικές και τη σημειογραφία της σύγχρονης μουσικής, μέσα από το εξαιρετικά πλούσιο ρεπερτόριο του 20ού και 21ου αιώνα.

Ένας-ένας, μουσικοί, μαέστροι και συνθέτες, όλοι τους συνεργάτες του συνόλου, στις συναντήσεις που πραγματοποιούνται στη Βιβλιοθήκη χρησιμοποιούν λόγο και μουσική για να γνωρίσουν στο κοινό στις ιδιαιτερότητες του οργάνου τους και της ευρύτερης οικογένειάς του. Οι πρωτότυπες αυτές συναντήσεις δίνουν την ευκαιρία για μια ιδιαίτερη, διαδραστική προσέγγιση του μουσικού ιδιώματος της εποχής μας και απευθύνονται σε συνθέτες, εκτελεστές, ενορχηστρωτές, μουσικολόγους, σπουδαστές μουσικής, λάτρεις και αναζητητές του ήχου, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται για την τέχνη και τη πολιτιστική διαχείριση.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μούζας