Η έκθεση «Εκεί που το μεταίσθημα συναντάει το συναίσθημα» επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά το Λονδίνο, για να παρουσιαστεί και στο Αθηναϊκό κοινό από την Παρασκευή 8 Μαΐου 2015 στο Etage Litteraire. Ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, τόπο καταγωγής του Μάρκου Δολόπικου το Δεκέμβρη του 2014 και συνεχίζει την πορεία της μέσα από ταξίδια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Με αυτή του τη δουλειά, ο καλλιτέχνης μας ταξιδεύει έχοντας μετατρέψει σε φωτογραφικό φακό το παράθυρο του τρένου, κατά τη διάρκεια ταξιδιών στην Ελλάδα αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες. Το κάδρο που ορίζεται από το παράθυρο, καθώς και η ταχύτητα με την οποία κινείται ο συρμός και εναλλάσσονται οι εικόνες, παράγουν ένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Ένα πολύ ατίθασο και πεισματάρικο αποτέλεσμα.

Ο Μάρκος Δολόπικος όχι μόνο καταφέρνει, να τιθασεύσει αυτό το αποτέλεσμα, αλλά προχωράει και παραπέρα. Καταφέρνει, να συνδέσει το μεταίσθημα με το συναίσθημα. Μέσα από αυτό το σμίξιμο μας λέει αυτά που θέλει. Μας λέει όμως και αυτά που κι εμείς θα θέλαμε να δούμε και ίσως δεν θα προλαβαίναμε.

Όπως το μεταίσθημα, έτσι και οι φωτογραφίες αυτές μας δίνουν μια διαχρονικότητα στη συνέχεια των όσων παρατηρούμε. Οι φωτογραφίες είναι ασπρόμαυρες, ενεργοποιώντας έτσι τη μνήμη και το συναίσθημα, που επιχρωματίζουν τις φωτογραφίες με το δικό τους χρώμα.

Ένα ταξίδι με τρένο, όπως συμβαίνει και με τη ζωή, είναι γεμάτο εναλλαγές συναισθημάτων και διαθέσεων. Μελαγχολικά, φθινοπωρινά και χειμωνιάτικα τοπία που αναδύονται μέσα από την ομίχλη και δημιουργούν έντονα συναισθήματα. Κάθε στιγμή ένα καινούριο τοπίο εμφανίζεται. Μία καινούρια ιστορία έτοιμη να την αφηγηθεί κάποιος. Κτίρια που στέκουν μοναχικά μέσα στο τοπίο, περιμένοντας την επιβεβαίωση της ύπαρξής τους, που ο φωτογραφικός φακός έρχεται να δώσει.