Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Το σαθρό υλικό του ανθρώπου - Isaiah Berlin

Το σαθρό υλικό του ανθρώπου - Isaiah Berlin

Από τις εκδόσεις Κριτική κυκλοφορεί το βιβλίο Το σαθρό υλικό του ανθρώπου. Δοκίμια ιστορίας των ιδεών του Isaiah Berlin σε μετάφραση του Γιώργου Μερτίκα.

 

Αν επιδιώκουμε να κατανοήσουμε τον συχνά βίαιο κόσμο όπου ζούμε, δεν είναι δυνατόν να περιορίζουμε την προσοχή μας στις μεγάλες απρόσωπες δυνάμεις, φυσικές και ανθρώπινες, που επηρεάζουν τη ζωή μας. Οι σκοποί και τα κίνητρα που καθοδηγούν την ανθρώπινη δράση θα πρέπει να εξεταστούν κριτικά με όσα πνευματικά μέσα διαθέτουμε […] Μόνο οι βάρβαροι δεν είναι περίεργοι για την προέλευσή τους, την εξέλιξή τους, τον σκοπό της ζωής τους, δεν αναρωτιούνται αν επιθυμούν την εκπλήρωσή του, και αν ναι, γιατί, αν όχι, και πάλι γιατί.

 

Ο Isaiah Berlin είναι ένας από τους διαπρεπέστερους στοχαστές του εικοστού αιώνα αλλά και ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της παράδοσης του φιλελεύθερου ουμανισμού. Σε αυτό το βιβλίο του υποστηρίζει με πάθος, οξυδέρκεια και σαφήνεια ότι τα «μεγάλα αγαθά» της ανθρωπότητας –η ελευθερία, η δικαιοσύνη και η ισότητα– δεν είναι αυτονόητα. Σε μια εποχή αυξημένου ιδεολογικού φονταμενταλισμού, η φωνή του Berlin θα πρέπει να ακουστεί με προσοχή. Η απολαυστική γραφή και το ιδιαίτερο ύφος κάνουν το βιβλίο ένα έξοχο ανάγνωσμα.

 

Σημ. Το βιβλίο είχε κυκλοφορήσει στις Εκδόσεις Κριτική το 2004 με τον τίτλο Το στρεβλό υλικό της ανθρωπότητας.

Σχετικές ειδήσεις
68 χρόνια Εκδόσεις Παρισιάνου - Κώστας Χρ. Χατζιώτης
16.12.2016 12:58
Στον επετειακό τόμο «68 χρόνια Εκδόσεις Παρισιάνου», ο συγγραφέας Κώστας Χρ. Χατζιώτης αφηγείται την ιστορία μιας εκδοτικής επιχείρησης που μέσα από την πολυετή πορεία της αναδείχθηκε στον κορυφαίο εκδοτικό οίκο ιατρικών συγγραμμάτων της Ελλάδας.
30.09.2016 11:31
Έναν χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου ΕΜΦΥΛΙΑ ΠΑΘΗ, 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις και συνεχίζει να είναι στην κορυφή των ευπώλητων, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Hellenic American College (HAEC) και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν συζήτηση ανοιχτή στο κοινό με θέμα «Ο Εμφύλιος και η κληρονομιά του», την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016, στo θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
 Εκδόσεις Παπαδόπουλος: Εκδοτικό Πρόγραμμα Φθινόπωρο 2016
05.09.2016 12:58
Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές με νέες σειρές εκπαιδευτικών βιβλίων προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και διαχρονικούς τίτλους που αποτελούν σταθερά την πρώτη επιλογή εκπαιδευτικών και γονιών, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος ετοιμάζονται να υποδεχτούν το φθινόπωρο με ένα πλούσιο και ενδιαφέρον εκδοτικό πρόγραμμα που θα συζητηθεί.
Την αλήθεια κατάματα - Χρήστος Γιανναράς
29.08.2016 11:46
Από τις εκδόσεις Ιανός κυκλοφορεί το βιβλίο, Την αλήθεια κατάματα του Χρήστου Γιανναρά.
Η Φιλίτσας Καραγεωργίου παρουσιαζει το βιβλίο της στο βιβλιοκαφέ  Έναστρον
12.05.2016 10:19
Οι εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και το βιβλιοκαφέ Έναστρον έχουν την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου της Φιλίτσας Καραγεωργίου, Περσείδες που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον.