Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε το πρώτο TEDx UniversityoftheAegean που πραγματοποιήθηκε στην όμορφη Ερμούπολη, της Σύρου.

Τη διοργάνωση του συνεδρίου συντόνισε η 21μελής ομάδα προπτυχιακών φοιτητών του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων και με τη βοήθεια 37 ακόμη εθελοντών από όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κατάφεραν να θέσουν τον πήχη ψηλά, διοργανώνοντας μια εμπειρία γεμάτη έμπνευση, αισιοδοξία και δυνατές συγκινήσεις.

Για το θέμα “ Μotivaction” κλήθηκαν να δώσουν τη δική τους οπτική 11 ομιλητές, καταξιωμένοι σε διαφορετικούς τομείς, αποτελώντας πηγή δημιουργικών ερεθισμάτων για εκείνους που αναζητούν την έμπνευση και το κίνητρο, ώστε να επιτύχουν τους στόχους τους.

Tο πρώτο TEDx UniversityoftheAegean άνοιξε ο ταλαντούχος Πάρις Παρασκευάδης Πλάνετς. Με μία διασκευή του “Maria” από το δημοφιλές μιούζικαλ “West Side Story”, της οποίας ο ίδιος επιμελήθηκε τους στίχους για το TEDx UniversityoftheAegean, έδωσε μία νότα από Broadway, καθώς και την αίσθηση μιας πολλά υποσχόμενης συνέχειας, αποσπώντας από την πρώτη κιόλας στιγμή το θερμότερο χειροκρότημα.

Το συνέδριο αποτελούταν από τα τρία sessions “Motive Process Action”, τα οποία πέραν των ομιλιών, περιείχαν και δύο performances.

Την αρχή έκανε η αστροφυσικός Βάσω Παυλίδου, η οποία μας ταξίδεψε από τους αστερισμούς μέχρι τα αστεροσκοπεία, εξιστορώντας μας μια ιστορία που ήταν «πέρα για πέρα αληθινή» για το πώς ένας στόχος μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για να κυνηγήσουμε τη γνώση ακόμα και αν θεωρούμε πως είναι εκτός των δυνατοτήτων μας.

Στη συνέχεια, ανέβηκε στη σκηνή του πρώτου TEDx UniversityoftheAegean, η Σοφία Κολοτούρου, η οποία μέσα από τα δικά της βιώματα, έδειξε ότι όλα είναι δυνατά να συμβούν, κάθε στόχος είναι εφικτός, δίνοντάς μας ως παράδειγμα τη ζωή της με μεταγλωσσική κώφωση.

Ακολούθησε ο designer Αλέξανδρος Διδασκάλου, ο οποίος μας προέτρεψε να παίρνουμε ρίσκα δοκιμάζοντας συνεχώς νέα πράγματα στη ζωή μας, καθώς τα ίδια τα ρίσκα αποτελούν κίνητρο για δράση.

Το πρώτο session έκλεισε η ψυχολόγος Κάλλια Μυλωνάκη η οποία όρισε την έννοια του κινήτρου κι εξήγησε την αντίδραση του ανθρώπου σε αυτό υπό την σκοπιά της ψυχολογίας.

Το δεύτερο session άνοιξαν το ντουέτο από τα Γιάννενα, Βlood Ties οι οποίοι μας ταξίδεψαν μουσικά με διασκευές γνωστών τραγουδιών με τη συνοδεία πλήκτρων και μπάσου.

Ο επόμενος ομιλητής ήταν ο Γεώργιος Γληνός, ο οποίος συνέχισε να μας “ταξιδεύει με τη μηχανή του” από την αστροφυσική στη μαγειρική, μαθαίνοντας μας πως η ζωή θα ήταν βαρετή δίχως τις αποτυχίες, καθώς αυτές αποτελούν το κίνητρο για δράση προς τον δρόμο της επιτυχίας.

Η εμπνεύστρια και δημιουργός του καφέ “Μύρτιλλο”, μας προέτρεψε να συμβάλουμε όλοι υπέρ μιας κοινωνίας ισότιμη για τις ευπαθείς ομάδες και μίας μη παθητικής προσωπικής κατάστασης.

Έπειτα, ο Πάνος Παχατουρίδης, υπεύθυνος στρατηγικών συνεργασιών Νοτιανατολικής Ευρώπης και της υποσαχάρειας Αφρικής της Google, μας συμβούλεψε πως ακόμη κι αν το ποσοστό επιτυχίας δε δείχνει να είναι υπέρ μας, αυτό μπορεί να αλλάξει, αρκεί να εκτεθείς και να το προσπαθήσεις.

Τελευταίος του δεύτερου session ανέβηκε στη σκηνή του TEDxUniversityoftheAegean, ο Τιmothy Kurek, ο οποίος μας ώθησε να βγούμε από την προσωπική ζώνη ασφαλείας και να αντισταθούμε στα κοινωνικά στερεότυπα.

Με τη μελωδικότητα του πιάνου άνοιξε το τελευταίο session της ημέρας, ο Τheodore, σε συνδυασμό με την μαγευτική του φωνή, κατάφερε να μας μεταφέρει στον κόσμο του κινήτρου και της δράσης με τον δικό του μοναδικό τρόπο, να μας εμπνεύσει και να μας συγκινήσει.

Ο καθηγητής πειραματικής ενδοκρινολογίας Δρ. Ηλίας Καστανάς έδωσε τη δική του οπτική για τη σχέση καθηγητή φοιτητή και τη σημασία που έχει η έρευνα στη ζωή του.

Στη συνέχεια, η ομάδα Barfoo από τη Σερβία μας μίλησε για το έργο της και έδωσε μία νέα διάσταση για το πως αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας, καθώς συνέδεσαν τον ήχο με τα χρώματα.

Αυτή την όμορφη μέρα, γεμάτη με έμπνευση, προτροπή και δυνατές συγκινήσεις, έκλεισε ο εμπνευστής και ιδρυτής της GloVo, Kωσταπάνος Μηλιαρέσης. Ερχόμενος απευθείας από το πολεμικό ναυτικό, μίλησε για επιμονή, σκληρή δουλειά, δημιουργικότητα και ανησυχία και πως όλα αυτά, συνδυαστικά, μπορούν να επιφέρουν τη επιτυχία.

Mε την ολοκλήρωση των sessions, δόθηκε η ευκαιρία σε όλους τους παρευρισκόμενους να μοιραστούν και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους την εμπειρία και τις εντυπώσεις τους από το πρώτο TEDx UniversityoftheAegean. Θεατές, ομιλητές, οργανωτική ομάδα κι εθελοντές, όλοι μαζί, στην αυλή του θεάτρου Απόλλων, γιόρτασαν τη λήξη του συνεδρίου διαδίδοντας την ιδέα του “Motivaction”.

Μουσικά επιμελήθηκαν τη βραδιά οι Djane Roxane και Dj Giannis Karagiannidis.