Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

«Έφυγε» ο Βασίλης Δημητρίου

«Έφυγε» ο Βασίλης Δημητρίου

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και ο Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, με οδύνη πληροφορήθηκαν σήμερα την απώλεια του Βασίλη Δημητρίου .

Το Εθνικό Θέατρο εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

Ο Βασίλης Δημητρίου γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα. Είχε συνθέσει μουσική για θέατρο, τηλεόραση , ραδιόφωνο, κινηματογράφο, μουσική για μπαλέτο και έργα στο ιδίωμα της σύγχρονης μουσικής για μικρά και μεγάλα σύνολα η σόλο όργανα .

Ήταν μέλος της ΕΕΘΣ (Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων Μεταφραστών και Συνθετών), της ΕΔΕΤ (Ένωση Δημιουργών Ελληνικού Τραγουδιού) υπήρξε και ιδρυτικό στέλεχος του ΠΜΣ (Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος) του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο . Από το 2004 έως το 2010 υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου και του Δ. Σ. του Ελληνικού Φεστιβάλ.
 
Ο Βασίλης Δημητρίου στο Εθνικό Θέατρο:

Ο Βασίλης Δημητρίου είχε συνθέσει μουσική για δέκα παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου.

• Χαρίλαος Τρικούπης (1984) του Νίκου Ι. Ζακόπουλου
• Τρωαδίτισσες (1985) του Ευριπίδη
• Ο θάνατος του Περικλέους - Η κόρη του παντοπώλου - Η βεγγέρα (1988)
• Η τρέλλα του Γεωργίου Γ΄ (1993) του Άλαν Μπένετ
• Νεφέλες (1994) του Αριστοφάνη
• Αχαρνείς (1995) του Αριστοφάνη
• Αρτούρο Ούι, άνοδος και πτώση (1995) του Μπέρτολτ Μπρεχτ
• Εκκλησιάζουσαι (1996) του Αριστοφάνη
• Λυσσασμένη γάτα (1998) του Τενεσή Γουίλιαμς
• Βασιλιάς Ληρ (2005) του Σαίξπηρ
 
Όντας πολυπράγμων σαν καλλιτέχνης, είχε αναλάβει την ενορχήστρωση αλλά και την διεύθυνση της ορχήστρας στην παράσταση Βασιλιάς Ληρ (2005), ενώ εκτός από την μουσική είχε γράψει και τους στίχους στην παράσταση Εκκλησιάζουσαι (1996).
 
Το 1989 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου

Βραβεία - Διακρίσεις

• Το 1998, ο ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ του απένειμε το βραβείο ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ για τη μουσική του στο θεατρικό έργο ΦΑΥΣΤΑ του ΜΠΟΣΤ.
• Το 2000, το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου του απένειμε το έπαθλο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ για την θεατρική του μουσική την περίοδο 1998 – 2000.
• Το 2004, ο Δήμος Ζωγράφου του απένειμε ΕΙΔΙΚΟ ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ για την συνολική προσφορά του στο Ερασιτεχνικό Θέατρο. Έίχε προσφέρει την μουσική του και τις γνώσεις του σε ερασιτεχνικούς θιάσους αφιλοκερδώς.
• Το 2006, το ΘΡΑΚΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» του απένειμε ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ για την πολυετή και πολύπλευρη προσφορά του στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού.
• ΤΟ 2008, έλαβε ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ στην ταινία μικρού μήκους ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΟΠΛΑ της ΝΑΝΣΥ ΣΠΕΤΣΙΩΤΗ στο ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ - 10ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 14:00 στο Α νεκροταφείο Αθηνών.

Σχετικές ειδήσεις
Ακύρωση παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου λόγω απεργίας
06.05.2016 16:47
Ακυρώνονται οι παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Μαΐου λόγω της 48ης απεργίας που προκήρυξαν οι ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ.
Μετακλήσεις από το εξωτερικό στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
28.03.2016 14:03
Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θέατρου υποδέχεται δύο παραστάσεις από το εξωτερικό, το έργο «Some use for your broken clay pots» του Ελβετού Christophe Meierhans και το «Please, continue (Hamlet)» του Καταλανού Roger Bernat και του Ελβετού Yan Duyvendak.
«Έφυγε» ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Κώστας Νίτσος
01.12.2015 14:15
O Πρόεδρος, το Δ.Σ. και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, με οδύνη πληροφορήθηκαν την απώλεια του Κώστα Νίτσου. Ο Κώστας Νίτσος, ο οποίος διετέλεσε και Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου την περίοδο 1983 – 1985, αποτελούσε σημαντικό «κεφάλαιο» για την πνευματική ζωή του τόπου, ενώ κατάφερε να συνδυάσει τη λογιότητα με τη δημοσιογραφία. Το Εθνικό Θέατρο εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.
Νέο και φιλόδοξο ξεκίνημα για την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου!
09.11.2015 12:47
Ο Στάθης Λιβαθινός, φανερά συγκινημένος, περήφανος και χαρούμενος, μας καλωσόρισε την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου στο (-1) του Εθνικού Θεάτρου, στη παρουσίαση του προγράμματος της Πειραματικής Σκηνής, η οποία «ανοίγει» την αυλαία της μετά από 8 χρόνια στην ανακαινισμένη αίθουσα "Κατίνα Παξινού" του κτιρίου Rex.
Επαναλειτουργία της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου
29.10.2015 16:20
Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου επαναλειτουργεί, μετά από 8 χρόνια, φιλοδοξώντας να επιχειρήσει μια αισθητική και κοινωνική παρέμβαση στο σύγχρονο θεατρικό τοπίο.