Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης παρουσιάζει από τις 30 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου 2015, τέσσερα αριστουργήματα που έφεραν παγκόσμια αναγνώριση στον σοβιετικό σκηνοθέτη, Μαρκ Ντονσκόι.

Πρόκειται για Τα παιδικά χρόνια του Μαξίμ Γκόρκι, Στα ξένα χέρια, Τα πανεπιστήμιά μου και Το άλογο που κλαίει.

Οι εκλεκτικές συγγένειες στην τέχνη δίνουν νέες διαστάσεις στα μεγάλα έργα. Μια τέτοια συνομιλία ζωής γεννήθηκε όταν ο Μαρκ Ντονσκόι συνάντησε τον Μαξίμ Γκόρκι. Το μεγαλείο του συγγραφέα ενέπνευσε το κινηματογραφικό έργο του Ντονσκόι, δίνοντάς του το χρίσμα του μυθιστοριογράφου του Μαξίμ Γκόρκι.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι:

Η ταινία Τα παιδικά χρόνια του Μαξίμ Γκόρκι θεωρείται μέχρι και σήμερα κορυφαία έκφραση του ποιητικού ρεαλισμού στο Σοβιετικό κινηματογράφο.

Τα πανεπιστήμιά μου, αναφέρονται ουσιαστικά στα πανεπιστήμια της ζωής που συνάντησε ο Γκόρκι στο δρόμο του και αποτέλεσαν τομή στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του και τα πρώτα ερεθίσματα για να αρχίσει να γράφει.

Το άλογο που κλαίει, είναι ένα ξεχωριστό αριστούργημα στη φιλμογραφία του Μαρκ Ντονσκόι που αναγνωρίστηκε χρόνια μετά την εποχή της κυκλοφορίας του και αποτελεί την πιο λυρική δημιουργία του.

Πρόγραμμα προβολών:

30/04 ΠΕΜΠΤΗ

19:00 Στα ξένα χέρια
21:30 Τα παιδικά χρόνια του Μαξίμ Γκόρκι

01/05 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

19:00 Το άλογο που κλαίει
21:30 Τα πανεπιστήμιά μου

02/05 ΣΑΒΒΑΤΟ

19:00 Τα παιδικά χρόνια του Μαξίμ Γκόρκι
21:30 Το άλογο που κλαίει

03/05 ΚΥΡΙΑΚΗ

19:00 Τα πανεπιστήμιά μου
21:30 Στα ξένα χέρια