Ο Nikita Milivojević, ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες της Ευρώπης, επιστρέφει στην Ελλάδα καλεσμένος του Φεστιβάλ Αθηνών όπου θα σκηνοθετήσει τη Λουκρητία Βοργία του Β. Ουγκό. Φυσικά, δε θα μπορούσε να μην επισκεφθεί το καλλιτεχνικό του σπίτι στην Ελλάδα, τον Κινητήρα, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει. Θα βρίσκεται κοντά μας από τις 11 έως τις 26 Μαΐου 2015 ώστε να δώσει ένα σεμινάριο για σκηνοθέτες και ηθοποιούς.

Το σεμινάριο αποτελείται από 3 μέρη:

1) Περίοδος προετοιμασίας

2) Δουλειά με τους ηθοποιούς

3) Σύνθεση της περφόρμανς

Κάθε μέρος έχει τις δικές του θεματικές. Στην περίοδο προετοιμασίας θα ασχοληθούμε με τις πρώτες εντυπώσεις, την κεντρική ιδέα του έργου/ της περφόρμανς, θα αναλύσουμε το έργο, τη μορφή και το περιεχόμενό του, τι είναι μοντέρνο και τι όχι, ποιός ο βαθμός προσαρμογής και δραματουργίας κλπ. Στο δεύτερο μέρος θα δουλέψουμε με τους χαρακτήρες, το ρυθμό, την εκφορά του λόγου και την κίνηση, το πλαίσιο και τα νοήματα που κρύβονται πίσω από τα λόγια. Στη σύνθεση της περφόρμανς θα δουλέψουμε το ρυθμό, την ατμόσφαιρα, τη μουσική το είδος.

Ο Nikita Milivojević είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Σέρβους θεατρικούς σκηνοθέτες της εποχής μας. Οι κριτικοί θεωρούν ότι «Με την αμεσότητα των στρατευμένων θεατρικών του παραστάσεων έγινε σημείο αναφοράς για την δεκαετία του ενενήντα στη Σερβία, ενώ με τη θαρραλέα και νεωτερική  ανάγνωση των κλασικών οδήγησε το σερβικό θέατρο στον νέο αιώνα».

Είναι κάτοχος των σημαντικότερων θεατρικών βραβείων σκηνοθεσίας στη χώρα του (βραβεία των Bojan Stupica, Sterijia, του Bitef, του βραβείου κριτικής του θεατρικού περιοδικού «Scena», των ετήσιων βραβείων: του Εθνικού Θεάτρου, του θεάτρου JDΡ, του βραβείου  Grad-teatar Budva, αλλά και πολλών άλλων όπως των θεατρικών φεστιβάλ στις πόλεις:  Kragujevac, Vršac , Novi Sad, Ohridsko leto-Skopje) και άλλες.

Σε μια δημοσκόπηση των κριτικών θεάτρου η παράσταση “Banović Strahinja“ κρίθηκε ως η πιο σημαντική θεατρική παράσταση της δεκαετίας του 90 του περασμένου αιώνα στη Σερβία. Έχει σκηνοθετήσει στην Ελλάδα, τη Σουηδία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σλοβενία, την ΠΓΔΜ, την Τουρκία, στις ΗΠΑ και αλλού έργα των: Καλντερόν, Σαίξπηρ, Αισχύλο, Σοφοκλή, Τσέχωφ, Μπουλγκάκοφ, Πίντερ, Τ. Μαν, Μπρεχτ, Μίλερ, Ρούζεβιτς, Βιτράκ, Ιονέσκο, Μποντ, Μπέκετ, Στόπαρντ, Μέτερλινκ, Σαρτρ.

Την περίοδο 1996-2004 δίδασκε ως τακτικός καθηγητής υποκριτικής και σκηνοθεσίας στην Ακαδημία τεχνών Βελιγραδίου ενώ την περίοδο 2005-2009 ήταν διευθυντής του Διεθνούς φεστιβάλ και του Θεάτρου “Bitef“ στο Βελιγράδι.

Από το 2009 είναι τακτικός καθηγητής στο τμήμα υποκριτικής και σκηνοθεσίας της Ακαδημίας τεχνών του Νόβι Σαντ. Ζει και εργάζεται στο Βελιγράδι.