Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Σεμινάριο για σκηνοθέτες και ηθοποιούς με τον Nikita Milivojević στον Κινητήρα

Σεμινάριο για σκηνοθέτες και ηθοποιούς με τον Nikita Milivojević στον Κινητήρα

Ο Nikita Milivojević, ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες της Ευρώπης, επιστρέφει στην Ελλάδα καλεσμένος του Φεστιβάλ Αθηνών όπου θα σκηνοθετήσει τη Λουκρητία Βοργία του Β. Ουγκό. Φυσικά, δε θα μπορούσε να μην επισκεφθεί το καλλιτεχνικό του σπίτι στην Ελλάδα, τον Κινητήρα, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει. Θα βρίσκεται κοντά μας από τις 11 έως τις 26 Μαΐου 2015 ώστε να δώσει ένα σεμινάριο για σκηνοθέτες και ηθοποιούς.

 

Το σεμινάριο αποτελείται από 3 μέρη:

1) Περίοδος προετοιμασίας

2) Δουλειά με τους ηθοποιούς

3) Σύνθεση της περφόρμανς

 

Κάθε μέρος έχει τις δικές του θεματικές. Στην περίοδο προετοιμασίας θα ασχοληθούμε με τις πρώτες εντυπώσεις , την κεντρική ιδέα του έργου/ της περφόρμανς, θα αναλύσουμε το έργο , τη μορφή και το περιεχόμενό του, τι είναι μοντέρνο και τι όχι, ποιός ο βαθμός προσαρμογής και δραματουργίας κλπ. Στο δεύτερο μέρος θα δουλέψουμε με τους χαρακτήρες, το ρυθμό, την εκφορά του λόγου και την κίνηση, το πλαίσιο και τα νοήματα που κρύβονται πίσω από τα λόγια. Στη σύνθεση της περφόρμανς θα δουλέψουμε το ρυθμό, την ατμόσφαιρα, τη μουσική το είδος.

 

Ο Nikita Milivojević είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Σέρβους θεατρικούς σκηνοθέτες της εποχής μας. Οι κριτικοί θεωρούν ότι «Με την αμεσότητα των στρατευμένων θεατρικών του παραστάσεων έγινε σημείο αναφοράς για την δεκαετία του ενενήντα στη Σερβία, ενώ με τη θαρραλέα και νεωτερική  ανάγνωση των κλασικών οδήγησε το σερβικό θέατρο στον νέο αιώνα».

 

Είναι κάτοχος των σημαντικότερων θεατρικών βραβείων σκηνοθεσίας στη χώρα του (βραβεία των Bojan Stupica, Sterijia, του Bitef, του βραβείου κριτικής του θεατρικού περιοδικού «Scena», των ετήσιων βραβείων: του Εθνικού Θεάτρου, του θεάτρου JDΡ, του βραβείου  Grad-teatar Budva, αλλά και πολλών άλλων όπως των θεατρικών φεστιβάλ στις πόλεις:  Kragujevac, Vršac , Novi Sad, Ohridsko leto-Skopje) και άλλες.

 

Σε μια δημοσκόπηση των κριτικών θεάτρου η παράσταση “Banović Strahinja“ κρίθηκε ως η πιο σημαντική θεατρική παράσταση της δεκαετίας του 90 του περασμένου αιώνα στη Σερβία. Έχει σκηνοθετήσει στην Ελλάδα, τη Σουηδία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σλοβενία, την ΠΓΔΜ, την Τουρκία, στις ΗΠΑ και αλλού έργα των: Καλντερόν, Σαίξπηρ, Αισχύλο, Σοφοκλή, Τσέχωφ , Μπουλγκάκοφ, Πίντερ, Τ. Μαν, Μπρεχτ, Μίλερ , Ρούζεβιτς, Βιτράκ, Ιονέσκο, Μποντ, Μπέκετ, Στόπαρντ, Μέτερλινκ, Σαρτρ.

 

Την περίοδο 1996-2004 δίδασκε ως τακτικός καθηγητής υποκριτικής και σκηνοθεσίας στην Ακαδημία τεχνών Βελιγραδίου ενώ την περίοδο 2005-2009 ήταν διευθυντής του Διεθνούς φεστιβάλ και του Θεάτρου “Bitef“ στο Βελιγράδι.

 

Από το 2009 είναι τακτικός καθηγητής στο τμήμα υποκριτικής και σκηνοθεσίας της Ακαδημίας τεχνών του Νόβι Σαντ. Ζει και εργάζεται στο Βελιγράδι.

Σχετικές ειδήσεις
Διάδραση και Σύγχρονη Βρετανική Δραματουργία: σεμινάριο στον Κινητήρα
01.02.2017 17:20
Με αφορμή το βραβευμένο «Όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα» (Every Brilliant Thing) των Ντάνκαν Μακμίλλαν και Τζόνυ Ντόναχο, η Ιόλη Ανδρεάδη και η Μελίνα Θεοχαρίδου ετοιμάζουν για τον Κινητήρα ένα θεωρητικό και πρακτικό σεμινάριο γύρω από τη διάδραση στη σύγχρονη βρετανική δραματουργία.
«Έρωτας και Κινηματογράφος»: Σεμινάριο στον Κινητήρα
29.12.2016 17:09
Το σεμινάριο "Έρωτας και Κινηματογράφος" θα παρουσιάζεται για δύο μήνες στον Κινητήρα με εισηγήτρια την Νικολέτα Λεούση.
Σεμινάριο χορού με την Πέρσα Σταματοπούλου στον Κινητήρα
08.07.2016 15:16
Η Πέρσα Σταματοπούλου παρουσιάζει στον Κινητήρα ένα νέο σεμινάριο Αυτοσχεδιασμού και Σύνθεσης.
Σεμινάριο δημιουργίας περφόρμανς με την Τζένη Αργυρίου στον Κινητήρα
24.06.2016 14:30
Στο πλαίσιο του πρώτου καλοκαιρινού σχολείου παραστατικών τεχνών του Κινητήρα, η Τζένη Αργυρίου θα παραδώσει ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο δημιουργίας περφόρμανς.
Σεμινάριο Σκηνοθεσίας, Σεναρίου & Κινηματογραφικής Υποκριτικής 2016 στο Σχολείο του Σινεμά
04.05.2016 13:12
Το Σχολείο του Σινεμά για τον Μάιο-Ιούνιο 2016 οργανώνει ένα νέο κύκλο μαθημάτων, στον οποίο θα διδαχθούν οι βασικές αρχές Σκηνοθεσίας, Σεναρίου & Κινηματογραφικής Υποκριτικής για εκκολαπτόμενους σκηνοθέτες σεναριογράφους και ηθοποιούς, επίσης για εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να εντάξουν το μάθημα κινηματογράφου στα σχολεία τους.