Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Βασίλης Ζηδιανάκης: Το πρόγραμμα Atopos Unlocked και η έκθεση του Ren Hang στο πλαίσιό του

Βασίλης Ζηδιανάκης: Το πρόγραμμα Atopos Unlocked και η έκθεση του Ren Hang στο πλαίσιό του

To νέο μας εκθεσιακό πρόγραμμα Atopos Unlocked ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2014 και φιλοξενείται στην έδρα της Atopos στην καρδιά της Αθήνας, στο νεοκλασικό της οδού Σαλαμίνος 72 στο Μεταξουργείο. Είναι εμπνευσμένo από τη νέα έρευνά μας: την απεικόνιση του γυμνού ανθρώπινου σώματος από τη σύγχρονη γενιά καλλιτεχνών του Tumblr και των social media. Το αποτέλεσμα της έρευνας αυτής θα παρουσιαστεί στην ειδική έκδοση με τίτλο Unlocked, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη La Gaîté lyrique στο Παρίσι και θα κυκλοφορήσει το 2015.

 

Η έρευνα για το βιβλίο Unlocked στηρίζεται σε μια σειρά από νέα δεδομένα γύρω από τη σχέση μας με την εικόνα και τη φωτογραφία. Η καθημερινότητα, τα χόμπι ή ακόμα και οι προσωπικές στιγμές μας καταγράφονται πλέον και αναρτώνται αμέσως σε Facebook, Instagram, Twitter, Tumblr. Το γυμνό, ανθρώπινο σώμα απενοχοποιείται και μετατρέπεται σε ένα δημοφιλές θέμα παρουσίασης στις σύγχρονες ψηφιακές πλατφόρμες,  οι οποίες και αποτελούν την κύρια πηγή έρευνας του Unlocked.

 

Βασικό κομμάτι του προγράμματος Atopos Unlocked αποτελεί το «ξεκλείδωμα» των χώρων και των συλλογών της Atopos καθώς και μια σειρά από παρουσιάσεις καλλιτεχνών στο πλαίσιο του residency Occupy Atopos. Στο artistic residency της Atopos παρουσιάστηκαν μια σειρά από καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκδοση Unlocked, όπως ο 16χρονος καλλιτέχνης David Marinos, η Γαλλίδα artistic critic Clo’e Floirat και ο Έλληνας φωτογράφος Κωστής Φωκάς. Οι καλλιτέχνες αυτοί «κατέλαβαν» την έδρα της Atopos και παρουσίασαν τη δουλειά τους για διάστημα ενός μήνα περίπου. Τέταρτος resident είναι ο φωτογράφος και ποιητής Ren Hang από την Κίνα η έκθεση του οποίου παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στην Atopos και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιουνίου.

 

O Ren Hang φωτογράφιζε διαρκώς κατά την παραμονή του στην Αθήνα  και δείγματα από τη δουλειά του αυτή μαζί με παλαιότερα έργα του παρουσιάζονται στην Atopos. Τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη τον ανακάλυψα στο Tumblr κατά τη διάρκεια της έρευνάς μου για το γυμνό. Με εντυπωσίασε πολύ το ιδιαίτερο ύφος του και ο έντονος λυρισμός του σε συνδυασμό με την ωμή σεξουαλικότητα, στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη δουλειά του.

 

Κλείνοντας να επισημάνω πως ο εκθεσιακός χώρος μας είναι ανοιχτός κάθε Τετάρτη από τις 14:00 μέχρι τις 22:00 με ελεύθερη είσοδο. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις δράσεις μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα μας www.atopos.gr και ανακοινώνονται μέσω των σελίδων μας σε Facebook, Instagram, Twitter και Tumblr.

 

O Βασίλης Ζηδιανάκης είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της Atopos (Σαλαμίνος 72, Μεταξουργείο, Αθήνα (πλησίον σταθμών Κεραμεικού και Μεταξουργείου).Η έκθεση του φωτογράφου και ποιητή Ren Hang παρουσιάζεται στην Atopos, στο πλαίσιο του Atopos Unlocked και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιουνίου. Περισσότερες πληροφορίες

Σχετικές ειδήσεις
Katja Ehrhardt: Universitas - Μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλο
14.02.2017 12:03
Η Katja Ehrhardt γράφει για το καλλιτεχνικό ερευνητικό πρότζεκτ Universitas που πραγματοποιείται με την συμμετοχή καλλιτεχνών από την Συρία, τη Γερμανία και την Ελλάδα, το οποίο διοργανώνεται από το AthenSYN, την Μπιενάλε Αθηνών και την Αυτόνομη Ακαδημία.
Εκθέσεις σε μεγάλα μουσεία τέχνης της Ευρώπης το 2017
12.01.2017 16:39
Το 2017 για τους λάτρεις της τέχνης προμηνύεται, αν μη τι άλλο, πυρετώδες. Πρώτα από όλα, είναι η χρονιά της λεγόμενης «Μεγάλης Περιήγησης» (Grand Tour) για τη σύγχρονη τέχνη, μια συγκυρία που συμβαίνει κάθε δέκα χρόνια, όταν τρεις κορυφαίες εκθέσεις, η Biennale της Βενετίας, η Documenta και το Münster Sculpture Project συμπίπτουν. Τα μεγάλα μουσεία της Ευρώπης έχουν ήδη παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκθέσεων για το 2017 και ως συνήθως, ποικίλλει από τους μεγάλους κλασικούς στους μοντέρνους με αναδρομικές περισσότερο ή λιγότερο αναμενόμενες, που φιλοδοξούν να φέρουν μια νέα ματιά στο πολυ-ιδωμένο, ή σύγχρονους δημιουργούς και επίκαιρα επιμελητικά projects. Ακολουθεί μια επιλογή από εκθέσεις που σας προτείνουμε να επισκεφτείτε φέτος, πραγματικά ή έστω..ψηφιακά!
Νίκος Σούλης: Room18
25.11.2016 15:54
Το Room18 αποτελεί ένα πρόγραμμα που εξετάζει την αρχιτεκτονική της φιλοξενίας μέσα από τρεις αλληλένδετες ενέργειες: Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός Σχεδιασμού - Έκθεση - Έκδοση. Ο Διαγωνισμός είχε ως ζητούμενο τον σχεδιασμό ενός αστικού δωματίου ξενοδοχείου τεσσάρων αστέρων, όπου θα επαναπροσδιορίζονται οι δεδομένες ελληνικές προδιαγραφές, απαραίτητες για την αδειοδότηση ξενοδοχείων.
Ανταπόκριση από το Βερολίνο / 5 + 1 εκθέσεις
10.11.2016 17:22
Για τον φιλότεχνο περιηγητή του Βερολίνου η εποχή αυτή είναι πυρετώδης. Νέες εκθέσεις ανοίγουν σε μουσεία και γκαλερί, το σημαντικό φεστιβάλ φωτογραφίας του Βερολίνου, ο «Ευρωπαϊκός Μήνας Φωτογραφίας» είναι στον απόηχό του, τα μεγάλα μουσεία έχουν εμπλουτίσει το πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεών τους. Αν και οι φθινοπωρινές όψεις του Βερολίνου πιθανόν να σας παρασύρουν σε ατελείωτες βόλτες, το κρύο ευνοεί μια στάση σε κάποια έκθεση, σε όποια πλευρά της πόλης κι αν βρίσκεστε.
Βασίλης Γεροντάκος: In praise of dreams
21.03.2016 15:47
Από την πολλή μας αφοσίωση στην πραγματικότητα, ο ουρανός παραμένει ουρανός και η θάλασσα θάλασσα, χωρίς τις προεκτάσεις της δυνατότητας του βλέμματος, σε σημείο που να αντιλαμβανόμαστε την παρουσία τους,άλλος από το χρώμα,άλλος από την λάμψη, αλλά η ουσία τους να μας διαφεύγει.Έτσι το νόημα υποκαθίσταται από μια στερεότυπη αντίληψη μιας ορθολογικής τοποθέτησης.Φτάνουμε στο σημείο λοιπόν, να θεωρούμε δεδομένα και αυτονόητα, όλα αυτά που συνθέτουν την ζωή μας, και τα οποία δεν έχουν αρχή και τέλος αφού είναι ανεκτίμητα.