Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

Βασίλης Ζηδιανάκης: Το πρόγραμμα Atopos Unlocked και η έκθεση του Ren Hang στο πλαίσιό του

Βασίλης Ζηδιανάκης: Το πρόγραμμα Atopos Unlocked και η έκθεση του Ren Hang στο πλαίσιό του

To νέο μας εκθεσιακό πρόγραμμα Atopos Unlocked ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2014 και φιλοξενείται στην έδρα της Atopos στην καρδιά της Αθήνας, στο νεοκλασικό της οδού Σαλαμίνος 72 στο Μεταξουργείο. Είναι εμπνευσμένo από τη νέα έρευνά μας: την απεικόνιση του γυμνού ανθρώπινου σώματος από τη σύγχρονη γενιά καλλιτεχνών του Tumblr και των social media. Το αποτέλεσμα της έρευνας αυτής θα παρουσιαστεί στην ειδική έκδοση με τίτλο Unlocked, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη La Gaîté lyrique στο Παρίσι και θα κυκλοφορήσει το 2015.

 

Η έρευνα για το βιβλίο Unlocked στηρίζεται σε μια σειρά από νέα δεδομένα γύρω από τη σχέση μας με την εικόνα και τη φωτογραφία. Η καθημερινότητα, τα χόμπι ή ακόμα και οι προσωπικές στιγμές μας καταγράφονται πλέον και αναρτώνται αμέσως σε Facebook, Instagram, Twitter, Tumblr. Το γυμνό, ανθρώπινο σώμα απενοχοποιείται και μετατρέπεται σε ένα δημοφιλές θέμα παρουσίασης στις σύγχρονες ψηφιακές πλατφόρμες,  οι οποίες και αποτελούν την κύρια πηγή έρευνας του Unlocked.

 

Βασικό κομμάτι του προγράμματος Atopos Unlocked αποτελεί το «ξεκλείδωμα» των χώρων και των συλλογών της Atopos καθώς και μια σειρά από παρουσιάσεις καλλιτεχνών στο πλαίσιο του residency Occupy Atopos. Στο artistic residency της Atopos παρουσιάστηκαν μια σειρά από καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκδοση Unlocked, όπως ο 16χρονος καλλιτέχνης David Marinos, η Γαλλίδα artistic critic Clo’e Floirat και ο Έλληνας φωτογράφος Κωστής Φωκάς. Οι καλλιτέχνες αυτοί «κατέλαβαν» την έδρα της Atopos και παρουσίασαν τη δουλειά τους για διάστημα ενός μήνα περίπου. Τέταρτος resident είναι ο φωτογράφος και ποιητής Ren Hang από την Κίνα η έκθεση του οποίου παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στην Atopos και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιουνίου.

 

O Ren Hang φωτογράφιζε διαρκώς κατά την παραμονή του στην Αθήνα  και δείγματα από τη δουλειά του αυτή μαζί με παλαιότερα έργα του παρουσιάζονται στην Atopos. Τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη τον ανακάλυψα στο Tumblr κατά τη διάρκεια της έρευνάς μου για το γυμνό. Με εντυπωσίασε πολύ το ιδιαίτερο ύφος του και ο έντονος λυρισμός του σε συνδυασμό με την ωμή σεξουαλικότητα, στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη δουλειά του.

 

Κλείνοντας να επισημάνω πως ο εκθεσιακός χώρος μας είναι ανοιχτός κάθε Τετάρτη από τις 14:00 μέχρι τις 22:00 με ελεύθερη είσοδο. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις δράσεις μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα μας www.atopos.gr και ανακοινώνονται μέσω των σελίδων μας σε Facebook, Instagram, Twitter και Tumblr.

 

O Βασίλης Ζηδιανάκης είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της Atopos (Σαλαμίνος 72, Μεταξουργείο, Αθήνα (πλησίον σταθμών Κεραμεικού και Μεταξουργείου).Η έκθεση του φωτογράφου και ποιητή Ren Hang παρουσιάζεται στην Atopos, στο πλαίσιο του Atopos Unlocked και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιουνίου. Περισσότερες πληροφορίες

Σχετικές ειδήσεις
Όψεις της Ρουμανίας του Σήμερα στην Ελευσίνα
21.09.2016 17:14
Μια εξαιρετική ευκαιρία να επισκεφτεί κανείς την Ελευσίνα αποτελεί η έκθεση Γεωγραφικά Πλάτη | Ανθρώπινοι Ορίζοντες [Latitudes | Humanscapes], που διοργανώνεται από τον θεσμό «Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης - Υποψήφια Πόλη» σε συνεργασία με το «Φεστιβάλ Αισχυλείων 2016» σε επιμέλεια του Δρ Κώστα Πράπογλου.
Ο μυθικός David Hammons στη Συλλογή Οικονόμου
29.08.2016 16:34
Η Συλλογή Οικονόμου παρουσιάζει την έκθεση David Hammons: Give Me a Moment με έργα του Αμερικανού καλλιτέχνη μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Λαμβάνοντας υπόψη τις περιορισμένες εκθέσεις του παγκοσμίως, μια ευρεία παρουσίαση του έργου του αποτελεί μοναδική ευκαιρία για το ελληνικό κοινό, να γνωρίσει έναν εξαιρετικά σημαντικό καλλιτέχνη.
Αλέξης Βερούκας: Καλλιτέχνες αναλώσιμοι ή Τέχνη της ανακύκλωσης - Η περίπτωση CREMONINI / DOIG
22.08.2016 16:51
Με τις φροντίδες για την έκθεση έργων του Λεονάρντο Κρεμονίνι από ελληνικές συλλογές στο ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ, βλέποντας ξανά μετά από αρκετό καιρό πίνακες που είχαν στοιχειώσει την καλλιτεχνική εξέλιξη της νεότητας πολλών από τους Έλληνες συναδέλφους μου, σκέφτομαι:
Ανθρώπινα ίχνη & μορφές στο Μουσείο Μπενάκη
25.05.2016 12:15
Στην έκθεση Ανθρωπογραφές. Η έννοια του εκμαγείου στην τέχνη στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, παρουσιάζονται έργα φοιτητών του εργαστηρίου Γυψοτεχνίας- Χαλκοχυτικής της ΑΣΚΤ. Τα έργα είναι αποτέλεσμα της μαθητείας τους στο εργαστήριο κατά την τελευταία τριετία, υπό την καθοδήγηση του γλύπτη-επίκουρου καθηγητή της ΑΣΚΤ, Μάρκου Γεωργιλάκη.
Βασίλης Γεροντάκος: In praise of dreams
21.03.2016 15:47
Από την πολλή μας αφοσίωση στην πραγματικότητα, ο ουρανός παραμένει ουρανός και η θάλασσα θάλασσα, χωρίς τις προεκτάσεις της δυνατότητας του βλέμματος, σε σημείο που να αντιλαμβανόμαστε την παρουσία τους,άλλος από το χρώμα,άλλος από την λάμψη, αλλά η ουσία τους να μας διαφεύγει.Έτσι το νόημα υποκαθίσταται από μια στερεότυπη αντίληψη μιας ορθολογικής τοποθέτησης.Φτάνουμε στο σημείο λοιπόν, να θεωρούμε δεδομένα και αυτονόητα, όλα αυτά που συνθέτουν την ζωή μας, και τα οποία δεν έχουν αρχή και τέλος αφού είναι ανεκτίμητα.