Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Parkour: Στάσεις, Παραβάσεις και Ελιγμοί

Parkour: Στάσεις, Παραβάσεις και Ελιγμοί
Η σχέση της τέχνης με την πολιτική αποκαλύπτεται μέσα από τη μεγάλη αναδρομική έκθεση, αφιερωμένη στο έργο του Παντελή Λαζαρίδη, που εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη την Τρίτη  2 Δεκεμβρίου.

Έχοντας τον χαρακτηριστικό τίτλο Parkour : Στάσεις ,Παραβάσεις  και Ελιγμοί ,υπονοεί την διαρκή διακινδύνευση και την περιπετειώδη  κινητικότητα στη Δημόσια  σφαίρα. Πραγματοποιείται τρία χρόνια μετά την τελευταία ατομική του έκθεση στην Αθήνα  (Γκαλερί Αντωνοπούλου,2005) και δύο χρόνια μετά την έκδοση από το Μουσείο Μπενάκη του τόμου Παντελής Λαζαρίδης : Διαπραγματεύσεις του Εφήμερου που είναι αφιερωμένος στο έργο του.

Η έκθεση με το καλλιτεχνικό έργο του γνωστού Καθηγητή της Αρχιτεκτονικής και εικαστικού, περιλαμβάνει έργα ζωγραφικά και πλαστικά, συναρμογές- assemblages, περιβάλλοντα, κατασκευές και εγκαταστάσεις, ηχοαντιδράσεις, ψηφιακά έργα μεγάλων διαστάσεων, ηχοκατασκευές,  βιντεοκατασκευές, happenings,  καθώς και εργαστήριο στο οποίο θα προτείνεται η διαδραστική σχέση με τον θεατή-πολίτη και θα παρέχεται η δυνατότητα δημιουργικών δράσεων.

Τα 250 περίπου έργα που παρουσιάζονται, στο ισόγειο και το αίθριο του κτιρίου της οδού Πειραιώς, καλύπτουν μια περίοδο σχεδόν πενήντα ετών, από το 1961 έως σήμερα. Τα θέματα, οι τρόποι και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται εκφράζουν , αν και με άλματα, χαρακτηριστικά γνωρίσματα της πρωτοπορίας αυτών των περιόδων, αλλά και την  περίπλοκη προσωπική διαδρομή του Παντελή Λαζαρίδη στα  πεδία της καλλιτεχνικής, της ακαδημαϊκής  και της πολιτικής δραστηριότητας .

Στο πλαίσιό της έκθεσης, αρθρωμένες γύρω από τα ζητήματα που θέτει το έργο του Λαζαρίδη, προβλέπονται αρκετές παράλληλες εκδηλώσεις. όπως η Ημερίδα-Συμπόσιο με αντικείμενο Το πολιτικό στην σύγχρονη Τέχνη,που οργανώνει το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας , η μουσική εκδήλωση με θέμα H  εικόνα στη Μουσική μια συναυλία με τον διεθνή πιανίστα Γιώργο - Εμμανουήλ Λαζαρίδη με έργα Schumann ,Granados, Mussorgsky  και Λαζαρίδη , όπως επίσης, ηχητικές παρεμβάσεις-περφόρμανς του φωνητικού συνόλου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώνει το Μουσείο Μπενάκη .

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης και του πολυσέλιδου καταλόγου που την συνοδεύει έχει η ιστορικός τέχνης, Έφη Στρούζα.

Σχετικές ειδήσεις
Ai WeiWei / In & Out: Κύκλος τεσσάρων διαλέξεων με τον Παντελή Τσάβαλο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
23.09.2016 12:16
Ποια είναι άραγε η σχέση μεταξύ της τέχνης, της αισθητικής, του πολιτικού ακτιβισμού και της κοινωνικής κριτικής; Και ποιος είναι στ’ αλήθεια αυτός ο διάσημος και αμφιλεγόμενος Κινέζος καλλιτέχνης, οι δράσεις του οποίου γίνονται πρωτοσέλιδα σε όλον τον κόσμο και οι εκθέσεις του περιζήτητες από όλα τα μεγάλα μουσεία, δημιουργώντας πρωτοφανή προσέλευση και ρεκόρ επισκεψιμότητας;
Μ.Ε.Σ.Α.: Μουσείο Ελεύθερης Σκέψης Ανθρώπων από το ΕΜΣΤ
24.06.2016 11:29
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) στο πλαίσιο των δράσεων ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ και της ανάδειξης του κοινωνικού ρόλου της τέχνης και των θεσμών, παρουσιάζει το Μουσείο Ελεύθερης Σκέψης Ανθρώπων (Μ.Ε.Σ.Α.).
Μικρό Μουσείο 12: έκθεση στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου
15.06.2016 10:35
Το ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Ζωγράφου και το Μουσείο Γουναρόπουλου παρουσιάζουν την έκθεση Μικρό Μουσείο 12 του Εργαστηρίου Ζωγραφικής του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Ζωγράφου.
O Ai Weiwei με τη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
19.05.2016 15:12
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανακοίνωσε την έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic». Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση έργων του καλλιτέχνη στην Ελλάδα, καθώς και για τη μοναδική έκθεσή του που φιλοξενείται σε αρχαιολογικό μουσείο παγκοσμίως μέχρι σήμερα.
Το Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει μία «Αλεξανδρινή βασίλισσα» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
06.04.2016 10:12
Το Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. Κάθε δύο μήνες ένα αντικείμενο παρουσιάζεται στους επισκέπτες για πρώτη φορά και ξεδιπλώνει την αφήγηση της άγνωστης ιστορίας του.