Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Εκδηλώσεις στη μνήμη του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Λος Άντζελες

Εκδηλώσεις στη μνήμη του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Λος Άντζελες

Η ελληνική κοινότητα του Λος Άντζελες τιμά τη μνήμη του Ιάκωβου Καμπανέλλη στην 70η Επέτειο Μνήμης για τα, εντός και εκτός Ελλάδος, θύματα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Έχουν συμπληρωθεί 4 χρόνια από το θάνατο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, όμως η μνήμη του παραμένει ζωντανή και το έργο του φωτεινός φάρος για τους νεότερους, εντός και εκτός Ελλάδας.

Το Stockton College του New Jersey, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία τον Φεβρουάριο σειρά εκδηλώσεων στη μνήμη του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα με κορύφωση την παρουσίαση της εμβλητικού του έργου "Η Αυλή των Θαυμάτων", σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα με την παρουσία μάλιστα της κόρης του συγγραφέα, Κατερίνας Καμπανέλλη.

Οι εκδηλώσεις μνήμης για τον Ιάκωβο Καμπανέλλη όμως δε σταματούν εδώ, καθώς στις 3 Μαΐου θα τιμηθεί η προσωπικότητα, οι αγώνες και το έργο του στο πλαίσιο του "70th Anniversary Commemoration" που διοργανώνεται στο Los Angeles των ΗΠΑ και θα πραγματοποιηθεί στις 26 Απριλίου, 3 και 17 Μαΐου 2015.

Η 3η Μαΐου έχει οριστεί ως ημέρα μνήμης και τιμής στον μεγάλο Έλληνα λογοτέχνη, θεατρικό συγγραφέα, στιχουργό, δημοσιογράφο και ακαδημαϊκό. Προσκεκλημένη θα είναι από την ελληνική κοινότητα η κόρη του, Κατερίνα Καμπανέλλη, για να παρεβρεθεί και να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις "φόρο τιμής" στον πατέρα της.

Υποστηρικτές

Μη κερδοσκοπικές οργανώσεις της κοινότητας

AHEPA District 20
American Hellenic Council
Greek Heritage Society of Southern California
Hellenic Library
Hellenic University Club
Los Angeles Greek Film Festival

Εκπαιδευτικοί, Φιλανθρωπικοί και άλλοι οργανισμοί

Museum of Tolerance
Pasadena City College
*International Education
*School of Humanities & Social Sciences

Το πρόγραμμα της Κυριακής 3 Μαΐου 2015, ημέρα του αφιερώματος στη μνήμη του Ι. Καμπανέλλη, διαμορφώνεται ως εξής:

Ομιλία – Συζήτηση με θέμα: Ιάκωβος Καμπανέλλης , ο "Πατέρας του Σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου": Η ζωή και το έργο του

Εισαγωγή

Gail Holst-Warhaft, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Cornell, Μεταφραστής του Μαουτχάουζεν και σκηνοθέτης

Ειδική καλεσμένη: Κατερίνα Καμπανέλλη, Σκηνογράφος (κόρη του Ιάκωβου Καμπανέλλη)

Θέμα: Στρατόπεδα Συγκέντρωσης

«Η οδός» (“The way”)  Παγκόσμια Πρεμιέρα

Μονόπρακτο για το Μαουτχάουζεν, γραμμένο το Μάρτιο 1945 από τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, ο οποίος επιβίωσε από το ομώνυμο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης..

ΥΠΟΘΕΣΗ: Ένας κρατούμενος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, ξεφεύγει από τις Αρχές και καταλήγει από λάθος στη μολυσματική πτέρυγα του "Νοσοκομείου" του Μαουτχάουζεν.

Σκηνοθεσία: Άρης Κατωπόδης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Los Angeles Greek Film Festival και σκηνοθέτης/παραγωγός  του Hellenic Group Theater)

Μετάφραση: Diana Savas (Καθηγήτρια στο Pasadena City College και πρώην I.C. του USC Shoah Foundation Institute στον τομέα των Ελληνόφωνων μαρτυριών)

Παραγωγή: Άρης Κατωπόδης, Diana Savas

Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα την ερώτηση "Πού ήταν ο Θεός;", η οποία τίθεται σιωπηρά στο έργο, από την οπτική γωνία διαφορετικών θρησκευτικών πεποιθήσεων, με τη συμμετοχή σπουδαστών και θεολόγων.

Θέμα: Απελευθέρωση

Μαουτχάουζεν και Καμπανέλλης

Μια ανάγνωση των αυτοβιογραφικών απομνημονευμάτων της απελευθέρωσής του.
Αφήγηση του χρονικού των εμπειριών του συγγραφέα και άλλων αιχμαλώτων από την περίοδο λίγο πριν την απελευθέρωσή τους, στις 5 Μαΐου 1945, μέχρι την αναχώρηση για την έναρξη μιας νέας ζωής στην μεταπολεμική Ευρώπη.

Ανάγνωση: Gail Holst-Warhaft, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Cornell, Μεταφραστής του Μαουτχάουζεν

Η μπαλάντα του Μαουτχάουζεν
Κύκλος μουσικής στα Ελληνικά και Εβραϊκά

Ποίηση: Ιάκωβος Καμπανέλλης
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Ερμηνεία: Λίνα Ορφανού, Μέτζο σοπράνο Ελληνικής και Πολωνικής Εβραϊκής καταγωγής, που ζει στη Νέα Υόρκη

Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών και των αγνοούμενων του Ολοκαυτώματος.

Σχετικές ειδήσεις
«Σιλωάμ»: Δύο άπαικτα έργα του Καμπανέλλη σε πρώτη παρουσίαση στο Θέατρο Τζένη Καρέζη
11.10.2016 12:59
Δύο συνταρακτικά έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, «Ο Κρυφός Ήλιος» (1952) και «Σιλωάμ» (1951), από τα πρώτα θεατρικά έργα του συγγραφέα, με νωπές μνήμες, παραστάσεις και βιώματα από τον εγκλεισμό του στο χιτλερικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Mauthausen, θα ανέβουν για πρώτη φορά στη σκηνή, από τις 18 Οκτωβρίου 2016, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στο Θέατρο Τζένη Καρέζη.
 Αυτός και το πανταλόνι του, του Ιάκωβου Καμπανέλλη για 2η χρονιά στον Πολυχώρο Underground
02.09.2016 12:50
Στον Πολυχώρο Underground παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά λόγω επιτυχίας, η παράσταση «ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΤΑΛΟΝΙ ΤΟΥ» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με τον Κώστα Αρζόγλου, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη από την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.
Ένας πανηγυρικός και ένας επικήδειος, του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο 3ο Φεστιβάλ Ερμηνείες στην Ερμιονίδα
19.08.2016 10:16
Το 3ο Φεστιβάλ Ερμηνείες στην Ερμιονίδα παρουσιάζει το Σάββατο 20 Αυγούστου 2016 το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, Ένας πανηγυρικός και ένα επικήδειος, με τον Βασίλη Βλάχο.
Δύο άπαιχτα έργα του Καμπανέλλη σε πρώτη παρουσίαση στο Θέατρο Τζένη Καρέζη
27.07.2016 16:01
Δύο συνταρακτικά έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, «Ο Κρυφός Ήλιος» (1952) και «Σιλωάμ» (1951), θα ανέβουν για πρώτη φορά στη σκηνή, από τον ερχόμενο Οκτώβριο 2016, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο Τζένη Καρέζη.
Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια, του Ιάκωβου Καμπανέλλη συνεχίζεται με επιτυχία στην Ακαδημία Πλάτωνος
09.03.2016 11:42
Λόγω της μεγάλης προσέλευσης, οι παραστάσεις του έργου "Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια" του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λάλου, συνεχίζονται στο Θέατρο Ακαδημία Πλάτωνος, με έναν σπουδαίο θίασο νέων ηθοποιών, από 9 Μαρτίου έως 21 Απριλίου.