Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Ήχος Δερβίσηδων: Ο Ali Akbar Moradi ζωντανά στο Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης

Ήχος Δερβίσηδων: Ο Ali Akbar Moradi ζωντανά στο Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης

Δύο σημαντικές συναυλίες θα δώσει ο Ali Akbar Moradi στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», στις 3 και 4 Μαΐου 2015, μαζί με τον γιο του, Αράς, ο οποίος διδάσκει μουσική σε βρετανικά πανεπιστήμια. Θα παρουσιάσουν τελετουργικούς ύμνους των Γιαρσάν και συνθέσεις του Μοραντί (πάνω σε μυστικιστική κουρδο-ιρανική ποίηση) για ταμπούρ, φωνή , νταφ (τελετουργικό ηχηρό κρουστό) και τομπάκ («μελωδικό» κρουστό της «κλασικής» ιρανικής παράδοσης), σε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει δερβίσικη στοχαστικότητα και έντονα ρυθμικά μέρη. Θα τους συνοδέψει με το σάζι του, σε ορισμένα κομμάτια, ο γνωστός στο ελληνικό κοινό Τζιχάν Τούρκογλου, προσθέτοντας στην ιερουργία των Γιαρσάν τον αντίστοιχο, συγγενικό, μυστικισμό των «Αλεβήδων» της Ανατολίας, της Θράκης και των Βαλκανίων.  

 

Ο Αλί Ακμπάρ Μοραντί είναι δερβίσης μουσικός –όχι όμως και κοσμοκαλόγερος. Ξεκινώντας από τα άγρια βουνά του Γκουράν στο δυτικό Ιράν, και από τη μικρή κουρδική κοινότητα των «ετερόδοξων μυστικιστών» Γιαρσάν, κατέκτησε ολόκληρο τον κόσμο με την αχανή διεθνή δισκογραφία του και τις εκατοντάδες συναυλίες του στις πιο φημισμένες αίθουσες Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας. Είναι ο μέγιστος εν ζωή μύστης του ταμπούρ, του ιερού ταμπουρά των Γιαρσάν. Το έγκυρο βρετανικό περιοδικό Songlines τον έχει κατατάξει στους 50 παγκοσμίως σημαντικότερους παραδοσιακούς μουσικούς. Έχοντας εμφανιστεί στο Ελληνικό Φεστιβάλ το 2007 και 2008, ο Μοραντί είναι λάτρης της Ελλάδας και του ελληνικού κοινού.

Σχετικές ειδήσεις
Δυο λαϊκές βραδιές στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης»
17.08.2016 14:51
Στις 19 και 20 Αυγούστου 2016 έρχονται δυο λαϊκές βραδιές στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης».
Δεκαπενταύγουστος στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης»
10.08.2016 15:41
Το «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» παρουσιάζει το μουσικό του πρόγραμμα από 12 έως 15 Αυγούστου 2016.
Ο Κώστας Φέρης και το Καφέ Αμάν στο Βεάκειο Θέατρο
08.08.2016 16:28
Ο Κώστας Φέρης και η Αλληλεγγύη Πειραιά παρουσιάζουν το Rembetiko Cafe Aman, σε μουσική διεύθυνση της Θέσιας Παναγιώτου, την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016 στο Βεάκειο Θέατρο.
Μουσικές ιστορίες με Φως: Ο Νικόλας Λειβαδίτης στο καφέ «Στου Στράτου»
01.02.2016 12:25
Μία μουσική παράσταση με αγαπημένες διασκευές από την ελληνική μουσική σκηνή, αλλά και την προσωπική δισκογραφία του Νικόλα Λειβαδίτη(nL) και της Μαρίας Καλούδη, έρχεται στο καφέ «Στου Στράτου» τις Πέμπτες 4, 18 Φεβρουαρίου και 3 Μαρτίου 2016.
Χριστουγεννιάτικες συναυλίες των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων στο θέατρο Παλλάς
18.12.2015 11:35
Το ιστορικό θέατρο Παλλάς, στην καρδιά της πόλης, υποδέχεται κατά τη διάρκεια των εορταστικών ημερών τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων σε τρεις συναυλίες, που συνδυάζουν μέσα σε μία επιβλητική ατμόσφαιρα αγαπημένες μελωδίες με τη μαγεία των Χριστουγέννων.