Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Ήχος Δερβίσηδων: Ο Ali Akbar Moradi ζωντανά στο Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης

Ήχος Δερβίσηδων: Ο Ali Akbar Moradi ζωντανά στο Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης

Δύο σημαντικές συναυλίες θα δώσει ο Ali Akbar Moradi στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης», στις 3 και 4 Μαΐου 2015, μαζί με τον γιο του, Αράς, ο οποίος διδάσκει μουσική σε βρετανικά πανεπιστήμια. Θα παρουσιάσουν τελετουργικούς ύμνους των Γιαρσάν και συνθέσεις του Μοραντί (πάνω σε μυστικιστική κουρδο-ιρανική ποίηση) για ταμπούρ, φωνή , νταφ (τελετουργικό ηχηρό κρουστό) και τομπάκ («μελωδικό» κρουστό της «κλασικής» ιρανικής παράδοσης), σε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει δερβίσικη στοχαστικότητα και έντονα ρυθμικά μέρη. Θα τους συνοδέψει με το σάζι του, σε ορισμένα κομμάτια, ο γνωστός στο ελληνικό κοινό Τζιχάν Τούρκογλου, προσθέτοντας στην ιερουργία των Γιαρσάν τον αντίστοιχο, συγγενικό, μυστικισμό των «Αλεβήδων» της Ανατολίας, της Θράκης και των Βαλκανίων.  

 

Ο Αλί Ακμπάρ Μοραντί είναι δερβίσης μουσικός –όχι όμως και κοσμοκαλόγερος. Ξεκινώντας από τα άγρια βουνά του Γκουράν στο δυτικό Ιράν, και από τη μικρή κουρδική κοινότητα των «ετερόδοξων μυστικιστών» Γιαρσάν, κατέκτησε ολόκληρο τον κόσμο με την αχανή διεθνή δισκογραφία του και τις εκατοντάδες συναυλίες του στις πιο φημισμένες αίθουσες Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας. Είναι ο μέγιστος εν ζωή μύστης του ταμπούρ, του ιερού ταμπουρά των Γιαρσάν. Το έγκυρο βρετανικό περιοδικό Songlines τον έχει κατατάξει στους 50 παγκοσμίως σημαντικότερους παραδοσιακούς μουσικούς. Έχοντας εμφανιστεί στο Ελληνικό Φεστιβάλ το 2007 και 2008, ο Μοραντί είναι λάτρης της Ελλάδας και του ελληνικού κοινού.

Σχετικές ειδήσεις
Τακίμ - Καφέ Αμάν: Ελληνική απόλαυσις στο PassPort Κεραμεικός!
27.10.2016 10:39
Έξι από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες της ελληνικής δημοτικής μουσικής συμπράττουν στο δυναμικό συγκρότημα των ΤΑΚΙΜ και μας προσκαλούν στο γοητευτικό μουσικό ταξίδι του Ελληνισμού μέσα στο χρόνο, στο PassPort Κεραμεικός - Upstairs.
Δυο λαϊκές βραδιές στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης»
17.08.2016 14:51
Στις 19 και 20 Αυγούστου 2016 έρχονται δυο λαϊκές βραδιές στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης».
Δεκαπενταύγουστος στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης»
10.08.2016 15:41
Το «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» παρουσιάζει το μουσικό του πρόγραμμα από 12 έως 15 Αυγούστου 2016.
Ο Κώστας Φέρης και το Καφέ Αμάν στο Βεάκειο Θέατρο
08.08.2016 16:28
Ο Κώστας Φέρης και η Αλληλεγγύη Πειραιά παρουσιάζουν το Rembetiko Cafe Aman, σε μουσική διεύθυνση της Θέσιας Παναγιώτου, την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016 στο Βεάκειο Θέατρο.
Αμάν Χαμάμ: παραμύθια, μουσικές και τραγούδια της Ανατολής στο PLAYGROUND for the arts
22.03.2016 11:15
Με τον τίτλο «Αμάν Χαμάμ» τέσσερις γυναίκες συναντιούνται για πρώτη φορά στη σκηνή του PLAYGROUND for the arts για δύο μόνο βραδιές τον Απρίλιο και ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια πρωτότυπη παράσταση αφήγησης με παραμύθια, μουσικές και τραγούδια εμπνευσμένη από τη ζωή στα Χαμάμ.