Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Αλβανία, του Γιάννη Δήμου

Αλβανία, του Γιάννη Δήμου
Η φωτογραφική έκδοση Αλβανία του Γιάννη Δήμου , κυκλοφορεί από την Apeiron Photos με εισαγωγικό σημείωμα από τον Ισμαήλ Κανταρέ. Πρόκειται για μια διαφορετική δουλειά που αναδεικνύει το εύρος και την ποιότητα της φωτογραφικής ματιάς του Δήμου.

Σαράντα-πέντε χρόνια σταλινικής δικτατορίας και διεθνούς απομόνωσης έκαναν την Αλβανία του 20ου αιώνα, μια χώρα χωρίς εικόνες. Παρά την εγγύτητά της Αλβανίας με την Ιταλία και την Ελλάδα, έμοιζε για πολύ καιρό λες και οι Αλβανοί δεν είχαν άλλα πρόσωπα, πόλεις ή ζωές εκτός από εκείνα που όριζε η κρατική γραμμή και προπαγάνδα, που έτρεφε διαρκώς ο Enver Hoxha και η δικτατορία του.

Η κατάρρευση του καθεστώτος στις αρχές του 1990 οδήγησε τον Γιάννη Δήμου, αρχικά με τον μανδύα του τουρίστα, σε μια διακριτική καταγραφή της αλλαγής στις πόλεις και στα χωριά της Αλβανίας, στην οποία επέστρεψε αρκετές φορές στη συνέχεια ως ανταποκριτής. Ο Δήμου επέλεξε να καταγράψει αυτή την μεταβατική περίοδο για την Αλβανία σε χρώμα.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες, αυτός ο ‘τουρίστας’ ενδιαφερόταν πολύ περισσότερο για τις σκηνές δρόμου από οτι για τα τοπία, καταγράφοντας με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον την ατμόσφαιρα της μεταβατικής φάσης της χώρας.

Παρακινούμενος από εκλεπτυσμένη περιέργεια και ουσιαστική συμπάθεια για τους ανθρώπους που γνώριζε, ο Δήμου υπερέβει τις δυσκολίες των σκηνών που πολλές φωτογραφίες απεικονίζουν μεταφέροντας τόσο το δράμα –πολιτικές συναντήσεις, εξεγέρσεις, σκηνές εξορίας- όσο και την μονότονη καθημερινότητα μιας ιστορίας και μιας δημοκρατίας εν τη γενέση της.

Η δύναμη της φωτογραφικής καταγραφής του Δήμου έγκειται στη βεβαιότητα με την οποία αφήνει τον θεατή ότι πραγματικά “βλέπει” τα γεγονότα να  εξελίσσονται μπροστά του, ότι καταλαβαίνει τα αισθήματα και τις σκέψεις των ανθρώπων καθώς η χώρα τους δοκιμάζει τα προνόμια και τις δυσκολίες της ελευθερίας στην πράξη, και ότι τελικά αναγνωρίζει τις ανεπαίσθητες, λεπτές αποχρώσεις των μικρών στιγμών της Αλβανίας προς την αναγέννηση.

Σχετικές ειδήσεις
Γαιόσακοι και γκράδες - Θανάση Στανόπουλου.
22.12.2016 10:39
Από τις εκδόσεις Ροές κυκλοφόρησε το βιβλίο Γαιόσακοι και γκράδες. Αναμνήσεις από το οδοιπορικό του Α΄ Λόχου του Ε΄ Τάγματος Μηχανικού στο μέτωπο της Αλβανίας (Οκτώβρης 1940 – Απρίλης 1941) του Θανάση Στανόπουλου.
Βραβείο «Γιάννη Βαρβέρη»: Σύσταση νέας επιτροπής & η βραχεία λίστα των υποψήφιων ποιητών
08.07.2016 11:41
Με τη λήξη της διετούς θητείας της επιτροπής για το βραβείο «Γιάννη Βαρβέρη» σε πρωτοεμφανιζόμενο ποιητή, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Συγγραφέων αποφάσισε ότι για την επόμενη διετία (2016-2018), η επιτροπή για την απονομή του βραβείου, που απονέμεται κάθε χρόνο από την Εταιρεία Συγγραφέων στη μνήμη του ποιητή και μέλους της Γιάννη Βαρβέρη, θα απαρτίζεται από τους συγγραφείς μέλη της Εταιρείας Ηλία Κεφάλα, Δημήτρη Κοσμόπουλο και Μαρία Λαϊνά.
18 κείμενα για τον Γιάννη Μαρή - Συλλογικό
30.06.2016 10:27
Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη, o τόμος με τίτλο «18 κείμενα για τον Γιάννη Μαρή».
Συμμετοχή της Atopos στην έκθεση Cosmos, the Rencontres d’Arles
28.06.2016 16:14
Η ATOPOS CVC με χαρά ανακοινώνει τη συμμετοχή της στην Cosmos Arles Books 2016 στη Γαλλία, με το νέο βιβλίο της με τίτλο UNLOCKED: ένα βιβλίο υπό μορφή φωτογραφικής αφήγησης, το οποίο επιχειρεί να «ξεκλειδώσει» την απεικόνιση του «Γυμνού Σώματος» στη μετα-φωτογραφική, ψηφιακή εποχή.
13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Μία επιτυχημένη συνάντηση
19.05.2016 17:03
Η 13η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης από τις 12 ως τις 15 Μαΐου 2016, αναδείχθηκε –παρά τις υπαρκτές δυσκολίες σε μία από τις πλέον επιτυχημένες διοργανώσεις των τελευταίων ετών κατά την κοινή ομολογία όλων των συντελεστών της, προσελκύοντας περισσότερους από 54.000 επισκέπτες.