Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

reversing the gaze: Έκθεση της Ρένας Τσαγγαίου στο Άστυ 68

reversing the gaze: Έκθεση της Ρένας Τσαγγαίου στο Άστυ 68

Τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης της Ρένας Τσαγγαίου με τίτλο "reversing the gaze" στις 7 Μαϊου 2015 και ώρα 20.00, στο ΑΣΤΥ 68.

 

Λίγα λόγια την έκθεση:

 

"...όπου ορών και ορατό, ορατό και αόρατο, παρουσία και απουσία, μέσα και έξω, παραπέμπουν διαρκώς το ένα στο άλλο, χωρίς ποτέ να συντίθενται: ορίζονται από την ίδια την αναστρεψιμότητά τους..."

Maurice Merleau-Ponty

 

Ο όρος "the gaze" (το βλέμμα) είναι ένας τεχνικός όρος που χρησιμοποιήθηκε αρχικά στη θεωρία του κινηματογράφου τη δεκαετία του 1970. Έκτοτε χρησιμοποιείται ευρύτερα από τους θεωρητικούς όταν αναφέρονται στους τρόπους με τους οποίους οι θεατές αντιλαμβάνονται εικόνες ανθρώπων σε οποιοδήποτε οπτικό μέσο.

 

Σύμφωνα με τον θεωρητικό κινηματογράφου Christian Metz, υπάρχει μια αναλογία μεταξύ της κινηματογραφικής οθόνης και ενός καθρέφτη. Ο θεατής ταυτίζεται με το βλέμμα της κάμερας αναπαριστώντας το " στάδιο του καθρέφτη", που μέσα του βλέπει τον εαυτό του. Κατ'επέκταση ο θεατής εκτίθεται ο ίδιος στο αντικείμενο θέασης.

 

Βιογραφικό σημείωμα:

 

Η Ρένα Τσαγγαίου είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας.

Σπούδασε ζωγραφική, φωτογραφία και πολυμέσα.

Έχει στο ενεργητικό της 3 ατομικές εκθέσεις και παράλληλα έχει πάρει μέρος σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τα τελευταία 10 χρόνια δραστηριοποιείται επαγγελματικά με τη video art, τη διδασκαλία και την εικονογράφιση βιβλίου.

Στην 4η ατομική της έκθεση με τίτλο "Reversing the gaze" παρουσιάζει μια σειρά έργων, προσεγγίζοντας την έννοια της οπτικής αντίληψης.

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση ζωγραφικής του Μιχάλη Τσίνογλου στη Myro Gallery
20.09.2016 12:12
Η Myrό Gallery βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσει να παραβρεθείτε στα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής του Μιχάλη Τσίνογλου στην Κεντρική Αίθουσα της που θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016.
Εγκαίνια της έκθεσης για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων στη Μόσχα
09.09.2016 14:49
Τα εγκαίνια της έκθεσης «Μηχανισμός Αντικυθήρων: Ο αρχαιότερος Υπολογιστής και το αρχαιότερο Μηχανικό Σύμπαν-2ος αιώνας π.Χ.» πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ, 8 Σεπτεμβρίου, με την παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Α. Μπαλτά στο Κρατικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής Α.Β. Σούσεφ στη Μόσχα. Την έναρξη της έκθεσης, που τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου και διοργανώνεται από την Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας Ρωσίας, κήρυξε η Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Ρ. Δούρου.
Wild & Free: Έκθεση ζωγραφικής της Εύας Μπρατοπούλου στις Σπέτσες
09.08.2016 12:09
Το βράδυ της Κυριακής 7 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν, με μεγάλη επιτυχία, τα εγκαίνια της πρώτης ατομικής έκθεσης ζωγραφικής της Εύας Μπρατοπούλου, στον χώρο υποδοχής του ξενοδοχείου SPETSES.
Αδρεναλίνη: έκθεση ζωγραφικής της Ιουλίας Μανούση στην Myro Gallery
06.04.2016 15:17
Την Πέμπτη 21 Απριλίου στις 20.00 η Myro Gallery σας προσκαλεί στα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης της ζωγράφου Ιουλίας Μανούση στον χώρο Myro Project Room, για την παρουσίαση της σειράς έργων της “Αδρεναλίνη”. Την έκθεση επιμελείται ο Πάρης Καπράλος.
Έκθεση της Βέρας Κοτσίκου-Καρπούζη στην Πινακοθήκη του Δήμου Πειραιά
07.03.2016 14:34
Τη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της 10ης ατομικής έκθεσης ζωγραφικής της ζωγράφου Βέρας Κοτσίκου-Καρπούζη, ώρα 19:00, στην πινακοθήκη του Δήμου Πειραιά.