Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Οι φίλοι: το Β’ μέρος του αφιερώματος στο Νίκο Κεσσανλή στη γκαλερί a.antonopoulou.art

Οι φίλοι: το Β’ μέρος του αφιερώματος στο Νίκο Κεσσανλή στη γκαλερί a.antonopoulou.art

Στις 22 Μαΐου 2015, στη γκαλερί a.antonopoulou.art, εγκαινιάζεται το β’ μέρος του αφιερώματος στο Νίκο Κεσσανλή, για τα 10 + 1 χρόνια από το θάνατό του με τίτλο «Οι φίλοι».

Αυτό περιλαμβάνει τους «φίλους», ή αλλιώς τις «σκιές». Από τη φιλοσοφία της δραστικής χειρονομίας,  εκεί μετά το 1965, ο Κεσσανλής οδηγείται στη mec art, στην αναδόμηση της εικόνας με φωτομηχανικά μέσα. Οι πρώτες ‘Φαντασμαγορίες’ ή σκιές πήραν τη μορφή κινέζικων σκιών πάνω σε χαρτιά ή τσαλακωμένα πανιά.

Η μέθοδος, που υπήρξε αντικείμενο μιας εξαιρετικά λεπτομερούς εστίασης, αποτελεί ένα συνδυασμό θεάτρου σκιών και διαφορετικών οπτικών γωνιών. Πίσω από ένα διαφανές πανί, οι ανθρώπινες μορφές παίρνουν θέση κάτω από το φως προβολέων: οι στάσεις, οι χειρονομίες και οι μορφές που εγγράφονται σ' αυτή την οθόνη, φωτογραφίζονται από το δημιουργό, ο οποίος, ποικίλλοντας την ένταση του φωτός, επιτυγχάνει μιαν απεριόριστη κλίμακα φωτοσκιάσεων και  αλλοιώσεων των περιγραμμάτων. Η εικόνα που έτσι επιτυγχάνεται, αναπαράγεται σε μεγέθυνση πάνω σε ευαισθητοποιημένο πανί.  

Η παρέμβαση του Νίκου είναι διπλή: επενεργεί πάνω στη δομή της εικόνας, τροποποιώντας τις αξίες του φωτισμού, κι επιλέγει τις στιγμές της αποτύπωσης του ενός ή του άλλου στιγμιότυπου.

Οι «φαντασμαγορίες» δεν είναι καρπός κάποιου τεχνάσματος, αλλά μόνο της απλής διαπίστωσης μιας χειρονομιακής και πλαστικής κατάστασης. Βεβαίως, οι δευτερεύουσες παραπομπές δεν λείπουν: το μυαλό μας πηγαίνει (και πρώτα - πρώτα  του ίδιου του Νίκου) στο κινέζικο θέατρο σκιών, σε  νεραϊδό-ιστορίες με μαγικές λυχνίες, στα κατορθώματα του Καραγκιόζη, στο ελληνικό λαϊκό θέατρο σκιών, σ' όλα αυτά τα εφευρήματα της φαντασίας, σ' όλες αυτές τις φωτεινές φιγούρες που αναδύονται από το σκοτάδι. Mε δυο λόγια, σ' αυτή την ταραχώδη ενσάρκωση των μυστηρίων για τα οποία η Δύση ανέκαθεν ζήλευε την Ανατολή.

Το βλέμμα του Νίκου είναι αυτό του ψυχολόγου που σας συλλαμβάνει σε μια παγίδα, σε μια χειρονομία, για να μην πούμε: σε μια λέξη. Δε χρειάζονταν δίχως άλλο περισσότερη ευαισ8ησία ο Rembrandt ή ο Van Dyck για ν' αδράξουν τη λάμψη ενός χαμόγελου ή το αυλάκι μιας ρυτίδας.

Το ανθρώπινο μήνυμα είναι εδώ και εκδηλώνεται με τον δικό του τρόπο- το «κλικ» δημιουργείται αναπόφευκτα, και πρέπει να πω ότι η επικοινωνία είναι ιδιαιτέρως συγκινητική μέσα στην αποτελεσματικότητά της.

Αυτός ο Προμηθέας της ηλεκτρικής φωτιάς εκφράζεται με το φως, χειρίζεται τους προβολείς σαν πινέλα. Πλάθει τις μορφές του, τις καταγράφει, τις αναπαράγει μεγεθυμένες.

PIERRE RESTANY

Σχετικές ειδήσεις
Spiritual Desert, έκθεση των Nithah και Michael Stöcklin στη γκαλερί a.antonopoulou.art
26.01.2017 10:54
Η γκαλερί a.antonopoulou.art έχει την ευχαρίστηση να παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τους φωτογράφους Nithah και Michael Stöcklin. Έκθεση την οποία επιμελήθηκε ο Paulo S. Rufino Henrique, εικαστικός και κινηματογραφικός επιμελητής.
Το Ντεπό της Γκαλερί στην a.antonopoulou.art
16.12.2016 14:13
Συνδυάζοντας το Gallery Weekend 2016, τον αποχαιρετισμό του έτους και τα εγκαίνια της νέας ομαδικής έκθεσης "Το Ντεπό της Γκαλερί", η γκαλερί a.antonopoulou.art μας καλεί το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, 12:00-19:00 στο χώρο της για τα εγκαίνια και ένα εορταστικό πάρτι.
Ένας, κανένας και χίλιοι εκατό: έκθεση του Μιχάλη Γ. Καλλιμόπουλου στη γκαλερί a.antonopoulou.art
20.10.2016 10:36
Η γκαλερί a.antonopoulou.art εγκαινιάζει το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016 την ατομική έκθεση του Μιχάλη Γ. Καλλιμόπουλου, με τίτλο Ένας, κανένας και χίλιοι εκατό.
Έκθεση - Αφιέρωμα στον Νίκο Αλεξίου στην γκαλερί CAN
08.09.2016 13:14
Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης – αφιέρωμα στον Νίκο Αλεξίου στην γκαλερί CAN - CHRISTINA ANDROULIDAKI GALLERY.
Αφιέρωμα στη γενιά καλλιτεχνών του ’60 στη γκαλερί Open C.A.S.E. 303
25.04.2016 12:43
Η γκαλερί Open C.A.S.E. 303 παρουσιάζει την έκθεση «Best of the ‘60s», ένα αφιέρωμα στη γενιά καλλιτεχνών του ’60, με έργα των Βασιλείου, Κανιάρη, Καρά, Κεσσανλή, Μιχαηλίδη, Ζούνη, Παύλου, Πράσινου, Πρέκα, Σόρογκα, Τσίγκου, Φασιανού, Chryssa κ.ά., από ιδιωτικές συλλογές.