Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Η Γλώσσα της Εικόνας - Δημήτρης Τσατσούλης

Η Γλώσσα της Εικόνας - Δημήτρης Τσατσούλης

Το βιβλίο του Δημήτρη Τσατσούλη, με τίτλο Η γλώσσα της Εικόνας. Φωτογραφία και Σουρρεαλισμός με τον φακό του Raoul Ubacεπανακυκλοφορεί σε νέα αναθεωρημένη έκδοση , από τις εκδόσεις Παπαζήση.

 

Η δεύτερη αυτή έκδοση της "Γλώσσας της Εικόνας" έρχεται, με κάποιες διορθώσεις και αναγκαίες συμπληρώσεις, δεκαπέντε χρόνια μετά την πρώτη της έκδοση από τις Εκδόσεις "Ελληνικά Γράμματα", με τα οποία πορεύτηκε δέκα σχεδόν χρόνια έως το κλείσιμο του εκδοτικού αυτού οίκου.
Νομίζω ότι το θεωρητικό κενό που ήρθε να καλύψει τότε πάνω στη θεωρία της καλλιτεχνικής φωτογραφίας και πιο συγκεκριμένα στην παραδειγματική ανάλυση φωτογραφικών εικόνων με θεωρητικά εργαλεία προερχόμενα από τη Σημειωτική, την Κοινωνιολογία, τη Θεατρολογία, τη Διακειμενικότητα κ.ά., εξακολουθεί και σήμερα να υφίσταται στην ελληνική βιβλιογραφία παρά το γεγονός ότι κάποια θεωρητικά βιβλία για τη φωτογραφία -ειδικότερα τη δημοσιογραφική και το φωτο-ρεπορτάζ- έχουν πλέον εκδοθεί. [...] (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

 

 

Βιογραφικό Δημήτρη Τσατσούλη

Ο Δημήτρης Τσατσούλης γεννήθηκε στην Αθήνα. 

Καθηγητής Σημειωτικής του Θεάτρου και Θεωρίας της Επιτέλεσης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών. Διδάκτωρ Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. D.E.A. των Πανεπιστημίων: Université de Droit, d' Economie et de Sciences Sociales de Paris (Paris II), École des Hautes Études en Sciences Sociales de Paris, Université Paris X - Nanterre. Diplômes των Πανεπιστημίων: Paris II & Institut Universitaire International de Luxembourg. Πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει άνω των 130 άρθρων με αντικείμενο θεωρίες του θεάτρου, της περφόρμανς, της λογοτεχνίας, της φωτογραφίας στα Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ρουμανικά και Σερβο-Κροατικά. Επιμελητής της σειράς «Η Τέχνη του Θεάματος» των εκδόσεων Ελληνικά Γράμματα που αριθμεί 32 τόμους. Συνεργασία ως Κριτικός Θεάτρου - Επιφυλλιδογράφος με το περιοδικό Νέα Εστία (1999-2012), τις εφημερίδες Ελευθεροτυπία, Ημερησία, κ.ά. και πρόσφατα την www.imerodromos.gr. Επί σειρά ετών Κριτικός βιβλίου (Το Βήμα, Αυγή, Αντί, Διαβάζω, κ.ά.). Έχει διατελέσει Πρόεδρος (2011) και μέλος (2006-2007) της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του ΥΠΠΟ, για σειρά ετών μέλος της Επιτροπής Βραβείων ΚΟΥΝ και Βραβείων της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών, μέλος της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας (2001-2003), μέλος της Επιτροπής Σύστημα Αθήνα και μέλος του Δ.Σ. του Ε.Κ.Δ.Ι.Θ., υπεύθυνος της Συνάντησης Νέων Δημιουργών για το Αρχαίο Δράμα του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (2007-2009), κ.ά. Συνεργασία σε λογοτεχνικές παραγωγές της Κρατικής Τηλεόρασης ως σεναριογράφος όπως και στην παραγωγή, δραματουργία, μετάφραση, σκηνοθεσία θεατρικών παραστάσεων.

 

Σχετικές ειδήσεις
Ο Γατόπαρδος  - Giuseppe Tomasi di Lampedusa
06.02.2017 12:10
Το φημισμένο αριστούργημα του Λαμπεντούζα, Ο Γατόπαρδος επανακυκλοφορεί σε νέα Αναθεωρημένη Έκδοση από τις εκδόσεις Bell!
Αντιγόνη - Σοφοκλή (μτφ. Δημήτρης Στεφανάκης)
28.12.2016 12:11
Οι εκδόσεις Έναστρον εγκαινιάζουν τη σειρά Αρχαία Ελληνική Γραμματεία με το βιβλίο "Αντιγόνη" του Σοφοκλή σε μετάφραση του Δημήτρη Στεφανάκη.
O Δημήτρης Στεφανάκης στις εκδόσεις Μεταίχμιο
13.10.2016 10:03
Με μεγάλη χαρά καλωσορίζουν στις εκδόσεις Μεταίχμιο τον πολυδιαβασμένο, πολυαγαπημένο και πολυβραβευμένο συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη.
Νοηματική Γλώσσα - Ελένη Καβαζίδου
23.08.2016 11:02
Το βιβλίο, Νοηματική Γλώσσα. Ένα κλειδί και μια παγίδα για κωφούς και ακούοντες της Ελένης Καβαζίδου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς.
Η γλώσσα της φυγής - Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος
10.08.2016 10:28
Η γλώσσα της φυγής είναι η πρώτη ποιητική συλλογή του Χρίστου Γ. Παπαδόπουλου και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μικρή Άρκτος.