Ο ΝΕΟΝ και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης παρουσιάζουν την έκθεση Flying over the Αbyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος, από τις 2 Μαΐου έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2015.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ εγκαινιάζει το εκθεσιακό του πρόγραμμα για φέτος με μία μεγάλη έκθεση στο Ρέθυμνο, σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης. Η έκθεση ‘Flying over the Αbyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος’ παρουσιάζει στην Κρήτη καταξιωμένους σύγχρονους καλλιτέχνες, στο πλαίσιο της πολιτικής του ΝΕΟΝ να φέρει το σύγχρονο πολιτισμό κοντά στο σύγχρονο πολίτη σε όλη την Ελλάδα.

Η έκθεση του ΝΕΟΝ σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, αξιοποιεί ένα μεγάλο πολιτιστικό κεφάλαιο του νησιού, το στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη, φέρνοντας το έργο του Ασκητική σε διάλογο με δημιουργίες ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών της σύγχρονης τέχνης.

Στη συνέχεια, η έκθεση θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα παρουσιαστεί στο χώρο του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης καθώς και σε οθωμανικά μνημεία της πόλης. Θα διαρκέσει από το Νοέμβριο 2015 έως το Μάρτιο του 2016.

Η έκθεση ‘Flying over the Αbyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος’ πραγματοποιείται σε συνεπιμέλεια της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης Μαρίας Μαραγκού και του ιστορικού τέχνης Δημήτρη Παλαιοκρασσά, και ιχνηλατεί την πορεία του ανθρώπου από τη ζωή προς το θάνατο, «ακολουθώντας» και αντλώντας έμπνευση από το έργο Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη. Σε σύμπραξη του ΝΕΟΝ με το Μουσείο Καζαντζάκη, το χειρόγραφο της Ασκητικής θα φιλοξενηθεί στην έκθεση, παρουσιαζόμενο για πρώτη φορά σε αλληλεπίδραση με τη σύγχρονη τέχνη.

Συνολικά 33 έργα από 26 καλλιτέχνες βρίσκονται σε διάλογο μεταξύ τους, αλλά και με την Ασκητική, φωτίζοντας τη διαδρομή της ανθρώπινης ζωής, από το τραύμα της γέννησης, τον αγώνα για τη ζωή και τη δημιουργικότητα έως το θάνατο. Τα έργα παρουσιάζονται σε επτά θεματικές ενότητες και περιλαμβάνουν: Γένεση/Τραύμα, Η Υπέρβαση της Άβυσσος, Από τη Δημιουργικότητα στην Αιωνιότητα, Αγγίζοντας τον Άλλον, Λυκόφως, Επιστροφή στην Άβυσσο.

Στην έκθεση συμμετέχουν έργα των: Marina Abramović, Αλέξης Ακριθάκης, Matthew Barney, Hans Bellmer, Louise Bourgeois, Heidi Bucher, Paul Chan, Robert Gober, Asta Gröting, Jim Hodges, Mike Kelley, Willian Kentridge, Martin Kippenberger, Σοφία Κοσμάογλου, Gabriel Kuri, Sherrie Levine, Στάθης Λογοθέτης, Ana Mendieta, Μάρω Μιχαλακάκου, Doris Salcedo, Beverly Semmes, Kiki Smith, Κώστας Τσόκλης, Adriana Varejão, Mark Wallinger, Σάββας Χριστοδουλίδης.

Τα έργα αποτελούν δανεισμούς από τη Συλλογή Δ.Δασκαλόπουλου και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε αυτή την έκταση.

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ιδρυτής του Οργανισμού ΝΕΟΝ, δηλώνει: «Ο διάλογος ανάμεσα στη ρωμαλέα σκέψη του Καζαντζάκη και εκπροσώπους της  εικαστικής συνείδησης των καιρών μας, προτρέπει τον καθένα μας ξεχωριστά να επαναπροσδιορίσει το ρόλο και την ευθύνη του έναντι του τόπου, που χρειάζεται τη συμβολή όλων μας για να ξαναβρεί το μέλλον του».

Σύμφωνα με τη Μαρία Μαραγκού, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, «Μαζί με το κείμενο της Ασκητικής, ξετυλίγονται σπαράγματα άλλων, ζωογόνων στιγμών της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας. Μιλούν για την υπέρβαση πάνω από την άβυσσο, που σήμερα φτάνει στο όριό της με τους νέους φόβους που γεννά η σύγχρονη εποχή. Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης υποδέχεται με τα πολυτιμότερα αισθήματα την έκθεση στους χώρους του».

Ο Δημήτρης Παλαιοκρασσάς, ιστορικός τέχνης, αναφέρει, «Σε μια διαγενεαλογική διαδρομή, ο μεγάλος Κρητικός ποιητής Νίκος Καζαντζάκης ‘συναντά’ 26 διεθνείς και έλληνες καλλιτέχνες της σύγχρονης τέχνης. Το συνδετικό στοιχείο αυτής της γεφυρωτικής διαδρομής βρίσκεται στη διαχρονική ανησυχία που αφορά στην ανθρώπινη οντότητα και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεσή της: οι άνθρωποι γεννιούνται με το βάρος της θνητής φύσης τους, που απέχει πολύ από την τελειότητα, ένα βάρος που παλεύουν να υπερκεράσουν στη διάρκεια μιας ολόκληρης ζωής. Ο τρόπος που μπορεί να προσδώσει νόημα και να εξυψώσει τον αγώνα αυτόν είναι το στοιχείο της δημιουργικότητας, τα ανθρώπινα έργα που μπορούν να λάμψουν στην αιωνιότητα. Μπορεί ακόμα να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση μιας απόδρασης από την βέβαιη επιστροφή μας στην άβυσσο από την οποία όλοι προερχόμαστε…».

Σύμφωνα με τον Στέλιο Ματζαπετάκη, Πρόεδρο του Μουσείου Καζαντζάκη, «Είναι μεγάλη χαρά για εμάς αυτή η εξαιρετική έκθεση που αντλεί το θέμα της από το κορυφαίο έργο του Κρήτα συγγραφέα και φιλοξενεί έργα σπουδαίων καλλιτεχνών που ξεχωρίζουν για την κλίμακα και την πολιτιστική τους αξία».