ταινίες. 25 πόλεις1 βραβείο.

 

Για πρώτη φορά η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου στηρίζει το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού (Young Audience Award), το οποίο θα απονεμηθεί από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου την Κυριακή 3 Μαΐου 2015, στο πλαίσιο της Κινηματογραφικής Ημέρας Ευρωπαϊκού Νεανικού Κοινού (European Young Audience Film Day).

 

Πιο συγκεκριμένα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου και τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου -μέλος του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Κινηματογραφικών Ακαδημιών (Film Academy Network of Europe)-, φέρνει στην Ελλάδα αυτή τη νεανική πανευρωπαϊκή κινηματογραφική γιορτή, στην οποία θα συμμετέχουν νέοι άνθρωποι ηλικίας 12 έως 14 ετών από 25 πόλεις της Ευρώπης –αριθμός ρεκόρ για φέτος-, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας.

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού, το οποίο αφορά σε ευρωπαϊκές ταινίες που απευθύνονται σε νεανικά κοινά ηλικίας από 12 έως 14 ετών, έχει ως απόλυτο πρωταγωνιστή τη νέα γενιά σινεφίλ της Ευρώπης. Έτσι, την Κυριακή 3 Μαΐου 2015, οι νεαροί θεατές από τις 25 συμμετέχουσες ευρωπαϊκές πόλεις, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ταυτόχρονα στις πόλεις τους τις προβολές των τριών υποψήφιων ταινιών και κατόπιν, να αναδείξουν μέσα από ψηφοφορία, τον νικητή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Νεανικού Κοινού. Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των κριτικών επιτροπών κάθε πόλης θα ανακοινώσουν τα εθνικά τους αποτελέσματα μέσω βιντεοδιάσκεψης στην πόλη Έρφουρτ της Γερμανίας, όπου το βράδυ της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής. Η τελετή θα μεταδίδεται ζωντανά στο yaa.europeanfilmawards.eu, την επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Βραβείου Νεανικού Κοινού (fb: facebook/europeanfilmawards).

Στην Αθήνα, οι προβολές των τριών υποψήφιων ταινιών θα πραγματοποιηθούν στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Μετά την ολοκλήρωση κάθε προβολής, θα ακολουθούν συζητήσεις μεταξύ των νεαρών σινεφίλ και μελών της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού  δίνει την ευκαιρία στους νέους θεατές να συμμετάσχουν σε ένα μοναδικό πανευρωπαϊκό γεγονός που συμβαίνει ταυτόχρονα σε διάφορες πόλεις ανά την ήπειρο, να εκφράσουν ως μέλη κριτικής επιτροπής τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τις προτιμήσεις τους, και βεβαίως να ανακαλύψουν μέσα από τις ταινίες, ιστορίες, ανθρώπους, κουλτούρες και κοινωνίες της Ευρώπης.

Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, καθώς και της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, με στόχο τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τον κινηματογράφο και την ενίσχυση του εξωστρεφούς χαρακτήρα της.

To Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού απονέμεται για τέταρτη συνεχή χρονιά από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου και αποτελεί επίσημη κατηγορία στα Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία που μετρούν ήδη 27 χρόνια ζωής. Πέρυσι, οι νεαροί θεατές είχαν απονείμει το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού στην ταινία «Regret!» του Ολλανδού σκηνοθέτη Ντέιβ Σραμ/Dave Schram, η οποία είχε ως κεντρικό θέμα τον σχολικό εκφοβισμό. To 2013 το Βραβείο απέσπασε η ταινία «The Zig-Zag Kid» του Βέλγου σκηνοθέτη Βίνσεντ Μπαλ/Vincent Bal, ενώ την ίδια χρονιά μάλιστα, ήταν υποψήφιος και ο Γάλλος δημιουργός Πατρίς Λεκόντ/Patrice Leconte με την ταινία του «Μπουτίκ για αυτόχειρες». To 2012 το Βραβείο απονεμήθηκε στην πολυβραβευμένη ταινία «Το αγόρι με την καλιακούδα» / «Kauwboy» του Ολλανδού σκηνοθέτη Μπάουντεβαϊν Κόολε /Boudewijn Koole.

Οι 25 ευρωπαϊκές πόλεις

Οι τρεις υποψήφιες ταινίες για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού θα προβληθούν σε θεατές ηλικίας 12 έως 14 ετών, σε 25 πόλεις της Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα στις εξής: Άαλμποργκ (Δανία), Άμστερνταμ (Ολλανδία), Αθήνα (Ελλάδα), Βαρκελώνη (Ισπανία), Βελιγράδι (Σερβία), Μπρατισλάβα (Σλοβακία), Βουδαπέστη (Ουγγαρία), Κλουζ-Ναπόκα (Ρουμανία), Έρφουρτ (Γερμανία), Κωνσταντινούπολη (Τουρκία), Ίζολα (Σλοβενία), Κίεβο (Ουκρανία), Λονδίνο (Μεγ. Βρετανία), Μάλμε (Σουηδία), Πρίζρεν (Κόσοβο), Ρίγα (Λετονία), Σκόπια (ΠΓΔΜ), Σόφια (Βουλγαρία), Ταλίν (Εστονία), Τμπιλίσι (Γεωργία), Τελ Αβίβ (Ισραήλ), Τορίνο (Ιταλία), Βαλέτα (Μάλτα), Βρότσλαβ (Πολωνία) και Ζάγκεμπ (Κροατία).

Οι 3 υποψήφιες ταινίες

Σχολικός εκφοβισμός, διατροφικές διαταραχές, οικογενειακές σχέσεις, λεπτά ζητήματα ταυτότητας: Θεματικές που απασχολούν τους νέους –και όχι μόνο- ανθρώπους παγκοσμίως, ιδωμένες μέσα από την ιδιαίτερη, τολμηρή ματιά τριών Ευρωπαίων σκηνοθετών, κυριαρχούν στις φετινές υποψήφιες ταινίες για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού, οι οποίες είναι οι εξής:

  • «The Invisible Boy» / «Il ragazzo invisibile», σε σκηνοθεσία του Γκαμπριέλε Σαλβατόρες / Gabriele Salvatores (Ιταλία)
  • «My Skinny Sister»  / «Min lilla syster», σε σενάριο και σκηνοθεσία της Σάνα Λένκεν / Sanna Lenken (Σουηδία- Γερμανία)
  • «Youre Ugly Too», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Μαρκ Νούναν / Mark Noonan (Ιρλανδία)

Τις υποψήφιες ταινίες επέλεξε τριμελής διεθνή επιτροπή που αποτελούνταν από τους Περ Έρικσον / Per Eriksson (Σουηδικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου), Μπεάτα Μαρτσινιάκ / Beata Marciniak (New Horizons Association, Πολωνία) και Πάολα Τραβέρζι / Paola Traversi (Εθνικό Μουσείο Κινηματογράφου, Ιταλία).

Οι ταινίες αναλυτικά:

 

«The Invisible Boy» / «Il ragazzo invisibile»

Σενάριο – σκηνοθεσία:  Γκαμπριέλε Σαλβατόρες, Φαντασίας, 100’, Ιταλία.Ηθοποιοί: Valeria Golino (Giovanna), Fabrizio Bentivoglio (Basili), Ksenia Rappoport (Yelena), Christo Jivkov (Andreij), Ludovico Girardello (Michele), Noa Zatta (Stella)

Σύνοψη: O 13χρονος Μικέλε ζει σε μια ήσυχη παραλιακή πόλη της Ιταλίας. Κανείς δεν θα έλεγε ότι στο σχολείο είναι ο δημοφιλής, ο καλύτερος μαθητής ή ο πρώτος αθλητής. Κατά βάθος, όμως, ούτε και τον ίδιο τον νοιάζει. Θα του έφτανε μόνο να του έδινε λίγη σημασία η Στέλλα, το κορίτσι που του αρέσει. Όμως κάτι του λέει ότι εκείνη αγνοεί παντελώς την ύπαρξή του. Μια μέρα, ωστόσο, η μονοτονία του Μικέλε διαταράσσεται από ένα ασύλληπτο γεγονός: ο Μικέλε κοιτάζεται στον καθρέφτη και ανακαλύπτει ότι είναι αόρατος. Η πιο απίστευτη περιπέτεια της ζωής του μόλις ξεκίνησε.

Trivia:

  • Ο σκηνοθέτης Γκαμπριέλε Σαλβατόρες είχε τιμηθεί με Όσκαρ το 1991 για την ταινία «Mediterraneo», η οποία είχε γυριστεί στην Ελλάδα.
  • Η ελληνικής καταγωγής ιταλίδα ηθοποιός-σκηνοθέτιδα Βαλέρια Γκολίνο υποδύεται στην ταινία τη μητέρα του 13χρονου κεντρικού ήρωα.
  • Η ταινία αποτελεί την πρώτη ιταλική παραγωγή στο είδος των ταινιών με υπερήρωες.

«My Skinny Sister» / «Min lilla syster»

Σενάριο, σκηνοθεσία: Σάνα Λένκεν / Sanna Lenken, Δράμα, 95’, Σουηδία- Γερμανία.
Ηθοποιοί: Rebecka Josephson (Stella), Amy Deasismont (Katja), Annika Hallin (Karin), Henrik Norlén (Lasse), Maxim Mehmet (Jacob)

Σύνοψη: Μπαίνοντας στο θαυμαστό κόσμο της εφηβείας, η Στέλλα ανακαλύπτει ότι η μεγαλύτερη αδελφή και πρότυπό της, Κάτια, αντιμετωπίζει σοβαρή διατροφική διαταραχή, την οποία κρατά κρυφή από τους άλλους. Η αρρώστεια της κοπέλας σύντομα κλονίζει την οικογένεια. Μια ιστορία για τη ζήλεια, την αγάπη και την προδοσία, αποτυπωμένη με ζεστασιά, αιχμηρότητα και χιούμορ.

Trivia:

  • Η 11χρονη πρωταγωνίστρια-αποκάλυψη της ταινίας Ρεμπέκα Γιόζεφσον είναι εγγονή του σπουδαίου ηθοποιού Έρλαντ Γιόζεφσον, γνωστού από ταινίες των Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Αντρέι Ταρκόφσκι, κ.ά.
  • Η Σουηδή σκηνοθέτιδα εμπνεύστηκε από προσωπικά της βιώματα, έχοντας αντιμετωπίσει και η ίδια προβλήματα ανορεξίας ως έφηβη, όπως η ηρωίδα του φιλμ.
  • Η ταινία απέσπασε Κρυστάλλινη Άρκτο-βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο τμήμα Generation Kplus του Φεστιβάλ Βερολίνου, καθώς και βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Γκέτεμποργκ.

«You’ re Ugly Too»

Σενάριο, σκηνοθεσία: Μαρκ Νούναν / Mark Noonan, Δραμεντί, 78’, Ιρλανδία.
Ηθοποιοί: Aldan Gillen (Will), Lauren Kinsella (Stacey), George Pistereanu (Tibor), Erika Sainte (Emilie)

Σύνοψη:Ο Γουίλ βγαίνει από τη φυλακή προκειμένου να αναλάβει τη φροντίδα της 11χρονης ανιψιάς του Στέισι, μετά τον πρόσφατο θάνατο της μητέρας της. Ενώ οι δυο τους περιπλανιούνται στην ιρλανδική ύπαιθρο, προσπαθώντας να γίνουν οικογένεια, έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά από εμπόδια: Η Στέισι δεν γίνεται δεκτή στο νέο της σχολείο επειδή πρόσφατα παρουσίασε ναρκοληψία, ο Γουίλ βρίσκεται ολοένα και πιο κοντά στο να παραβιάσει τους όρους αποφυλάκισής του, ενώ οι απόπειρές του να λειτουργήσει ως πατρική φιγούρα για την Στέισι είναι καταστροφικές… Κι ενώ το μέλλον τους διαγράφεται αβέβαιο, πρέπει να βρουν ένα τρόπο να προχωρήσουν μαζί στη ζωή τους.

Trivia:

  • Ο πρωταγωνιστής της ταινίας Άινταν Γκίλεν είναι γνωστός από τη σειρά «Game of Thrones», όπου υποδύεται τον Petyr ‘Littlefinger’ Baelish, καθώς και από ταινίες όπως  «Ο σκοτεινός ιππότης: Η επιστροφή» / «The Dark Knight Rises» και «Ο χορός των κατασκόπων» / «Shadow Dancer».
  • Η ταινία είναι το ντεμπούτο του 33χρονου Ιρλανδού σκηνοθέτη Μαρκ Νούναν.
  • Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο τμήμα Generation KPlus του Φεστιβάλ Βερολίνου.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ

www.hellenicfilmacademy.gr

www.facebook.com/greekfilmacademy

https://twitter.com/HellenicFilmAcd

www.sgt.gr

www.facebook.com/Stegi.Onassis.Cultural.Centre

ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ

www.onassis.gr

www.facebook.com/pages/Onassis-Foundation

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού διοργανώνεται και απονέμεται από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου και την EFA Productions με την υποστήριξη του Mitteldeutsche Medienförderung (MDM). Οι εκδηλώσεις της Κινηματογραφικής Ημέρας Νεανικού Κοινού διοργανώνονται σε εθνικό επίπεδο με την υποστήριξη των αντίστοιχων συνεργαζόμενων φορέων. Η παραγωγή των DCP των ταινιών υποστηρίζεται από το dcinex, Ymagis Group.