Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

Παρουσίαση βιβλίου: Αναγνώσεις της ελληνικής μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής - Παναγιώτης Τσακόπουλους

Παρουσίαση βιβλίου: Αναγνώσεις της ελληνικής μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής - Παναγιώτης Τσακόπουλους

Μια ιστορική και κριτική θεώρηση βασισμένη στην έρευνα του έργου 18 αρχιτεκτόνων και αρχιτεκτονικών γραφείων, που δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα στο δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα και ανήκουν σε ένα διαφορετικό φάσμα γενιών και αρχιτεκτονικών τάσεων, θα παρουσιαστεί  την Τετάρτη 29 Απριλίου 2015 στη Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων,  μέσα από το βιβλίο του Παναγιώτη Τσακόπουλου «Αναγνώσεις της ελληνικής μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής» από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Κωνσταντίνος Πατέστος, Καθηγητής Αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στο Πολυτεχνείο του Τορίνου, και θα παρέμβουν οι αρχιτέκτονες Τάκης Εξαρχόπουλος και Μιχάλης Μανιδάκης, εκ των 18 αρχιτεκτόνων στο έργο των οποίων βασίζεται η μελέτη.

 

Τη βραδιά συντονίζει ο ίδιος ο συγγραφέας,  Παναγιώτης Τσακόπουλος.  

 

 

Αναγνώσεις της Ελληνικής Μεταπολεμικής Αρχιτεκτονικής

 

 

Η συμβολή της μελέτης στην τεκμηρίωση της ελληνικής αρχιτεκτονικής του 20ού αιώνα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι μονογραφίες των αρχιτεκτόνων συνιστούν, στις περισσότερες περιπτώσεις, την πρώτη συνθετική κριτική θεώρηση του έργου τους, βασισμένη κατά ένα μέρος σε αδημοσίευτο υλικό από το αρχείο τους, σε κείμενα, σχέδια και φωτογραφίες που παραχωρήθηκαν από τους ίδιους στον συγγραφέα και δημοσιεύονται για πρώτη φορά στην παρούσα έκδοση , καθώς και σε προσωπικές συνεντεύξεις.

 

Η επιλογή των 18 αρχιτεκτόνων και αρχιτεκτονικών γραφείων έγινε με δύο βασικά κριτήρια, που είτε το ένα είτε το άλλο, είτε κάποτε και τα δύο χαρακτηρίζουν την πορεία τους. Το πρώτο είναι το ιδιόρρυθμο στίγμα τους στην ελληνική μεταπολεμική αρχιτεκτονική, η όχι αυτονόητη ένταξή τους στα κυρίαρχα ρεύματά της. Το δεύτερο είναι η περιορισμένη προβολή τους στην κριτική ιστοριογραφία, η όχι ανάλογη με τη σημασία του έργου τους και η έλλειψη συνθετικής προσέγγισης της δουλειάς τους.

 

Οι  18 είναι οι  Σπύρος Στάικος,  Αντώνης Γεωργιάδης ,  Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας,  Βασίλης Γρηγοριάδης,  Νίκος Καλογεράς – Σπύρος Αμούργης – Πάνος Κουλέρμος,  Γιάννης Κανετάκης – Δημήτρης Κατζουράκης – Γρηγόρης Τσαμπέρης,  Λάζαρος Καλυβίτης – Γιώργος Λεονάρδος,  Ιωάννης Δεσποτόπουλος,  Τάσος και Δημήτρης Μπίρης,  Γιάννης Κούκης,   Μιχάλης Μανιδάκης,  Τάκης Εξαρχόπουλος,  Νίκος Σκουτέλης – Φλάβιο Ζανόν,  Ηλίας Βενέρης,  Γραφείο Γιάννη Κίζη,  Α.Μ. Κωτσιόπουλος & συν/τες αρχιτέκτονες,   Ποτηρόπουλος Δ+Λ , sparch: Ρένα Σακελλαρίδου – Μόρφω Παπανικολάου.

 

Τέλος, συμβολή στην ιστοριογραφία της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής συνιστά η έρευνα για το, άγνωστο κατά το μέγιστο μέρος του, μεταπολεμικό έργο του Ιωάννη Δεσποτόπουλου στη Σουηδία και την Ελλάδα, που βασίσθηκε στο αρχείο του αρχιτέκτονα, που ανήκει σήμερα στα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη .

 

Το βιβλίο «Οι αναγνώσεις της ελληνικής μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής» είναι υποψήφιο για τα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης, ΕΒΓΕ 2014.

 

Στο πλαίσιο της βιβλιοπαρουσίασης, θα προβληθεί και σχετικό βίντεο.  

Σχετικές ειδήσεις
30 χρόνια ελληνικής αρχιτεκτονικής σε έκθεση στο Τελλόγλειο
08.06.2016 13:49
Μία ενδιαφέρουσα διαδρομή στη σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική μέσα από αστικές και εξοχικές κατοικίες, ξενοδοχεία, συγκροτήματα γραφείων, μουσεία και άλλα δημόσια κτίρια, επιχειρείται στην έκθεση 30 χρόνια αρχιτεκτονικής στο ΚΤΙΡΙΟ, που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 13 Ιουνίου, στις 19.00, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Ιωάννου, Ανατέμνοντας την κρίση
20.05.2016 10:20
Οι Εκδόσεις Παπαζήση με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Ιωάννου Ανατέμνοντας την κρίση σας προσκαλούν σε μία συζήτηση για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
#ThisIsACo-op: η ελληνική συμμετοχή στην φετινή 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας
19.04.2016 11:42
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών - Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ), επιμελητής της φετινής ελληνικής συμμετοχής, θα παρουσιάσει την έκθεση – δέσμη αρχιτεκτονικών γεγονότων –υπό τον τίτλο #ThisIsACo-op, στο Ελληνικό Περίπτερο, στην 15η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής - La Biennale di Venezia, που θα διαρκέσει από τις 28 Μαΐου μέχρι τις 27 Νοεμβρίου 2016.
20 χρόνια Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής στο Μουσείο Μπενάκη
30.11.2015 17:21
Τα Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη ιδρύθηκαν το 1995 (φέτος συμπληρώνουν 20 χρόνια λειτουργίας) από μία ομάδα αρχιτεκτόνων καθηγητών του ΕΜΠ: τη Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, το Μάνο Μπίρη, το Χαράλαμπο Μπούρα, και την αρχαιολόγο Αριστέα Παπανικολάου-Κρίστενσεν.
Παρουσίαση βιβλίου του Στάθη Καλύβα στο Φουγάρο
17.11.2015 09:31
Η Βιβλιοθήκη Ανθός του Φουγάρου και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας παρουσιάζουν το Σάββατο 21 Νοεμβρίου στο Φουγάρο το νέο βιβλίο του Kαθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale, Στάθη Ν. Καλύβα, με τίτλο Καταστροφές και θρίαμβοι, οι 7 κύκλοι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος