Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Αφιέρωμα στη Ρώσικη Μουσική: συναυλία στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Αφιέρωμα στη Ρώσικη Μουσική: συναυλία στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Με αφορμή τα 40 χρόνια από τον θάνατο του συνθέτη Dmitri Shostakovich και τα 175 χρόνια από τη γέννηση του Piotr Ilyich Tchaikovsky, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει τη Συμφωνική του Ορχήστρα σε δύο αριστουργήματα της ρωσικής μουσικής: το 1ο Κοντσέρτο για βιολί του Shostakovich και την εμβληματική 5η Συμφωνία του Tchaikovsky.

Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα του Ρωσικού Πολιτιστικού και Επιστημονικού Κέντρου της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων ιδρύθηκε το 1996 και από τότε διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Ελλάδας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας της έχει καταφέρει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των μουσικών δραστηριοτήτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Διαθέτει ένα πλούσιο συμφωνικό ρεπερτόριο που εκτείνεται από το μπαρόκ μέχρι τη σύγχρονη δημιουργία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην έντεχνη ελληνική μουσική . Παράλληλα, έχει παρουσιάσει ορισμένες από τις σημαντικότερες όπερες του διεθνούς ρεπερτορίου σε σύμπραξη με καταξιωμένους σολίστ του λυρικού θεάτρου.

Η Συμφωνική Ορχήστρα έχει καθιερώσει μια σειρά από τακτικές δημόσιες εμφανίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία. Η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης , η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, η Εθνική Λυρική Σκηνή , το θέατρο Παλλάς, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μουσείο Μπενάκη , το Βυζαντινό Μουσείο, το Αττικό Άλσος , το Πάρκο Ελευθερίας και ο Εθνικός Κήπος αποτελούν ορισμένους από τους χώρους όπου πραγματοποιούνται οι συναυλίες της ορχήστρας, εμπλουτίζοντας πολιτιστικά την καθημερινότητα των Αθηναίων.

Οι τρεις μόνιμοι αρχιμουσικοί της ορχήστρας είναι οι: Ελευθέριος Καλκάνης, Μιχάλης Οικονόμου και Ανδρέας Τσελίκας.

Ο Αρμπέν Καντέσα ξεκίνησε μαθήματα βιολιού σε ηλικία εφτά χρόνων στο Καλλιτεχνικό Λύκειο “Jordan Misja” των Τιράνων και έπειτα ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών των Τιράνων αποκτώντας δίπλωμα και τον τίτλο του «Βιολονίστα» με βαθμό άριστα.

Έχει βραβευτεί σε διάφορους διαγωνισμούς βιολιού και μουσικής δωματίου και έχει παρακολουθήσει master class διδασκαλίας βιολιού και μουσικής δωματίου στην Ιταλία, τη Γερμανία και την Πολωνία με τους Salvatore Accardo και Grigori Zhislin.

Ήταν μέλος της Κρατικής Ορχήστρας της Ραδιοτηλεόρασης της Αλβανίας και της Ορχήστρας Δωματίου της Ακαδημίας ως κορυφαίος μουσικός και του Κουαρτέτου Έγχορδων της Ραδιοφωνίας, ενώ παράλληλα διετέλεσε καθηγητής βιολιού στο Καλλιτεχνικό Λύκειο. Από το 1991 είναι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας των Χρωμάτων, της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων ως κορυφαίος μουσικός. Επίσης, είναι μέλος διαφόρων συνόλων μουσικής δωματίου, έντεχνης και σύγχρονης μουσικής.

Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες ως σολίστ με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, την Κρατική Ορχήστρα της Ραδιοτηλεόρασης της Αλβανίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ακαδημίας των Τιράνων και έχει δώσει διάφορα ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, την Αλβανία και τη Γερμανία.

Διδάσκει βιολί και μουσική δωματίου στα ωδεία «Λίντα Λεούση», «Απολλώνιο» και «Ορφείο» και έχει βραβευτεί από το Πνευματικό Κέντρο «Ο ΦΙΛΩΝ» για την προσφορά του στο χώρο της πνευματικής και πολιτιστικής καλλιέργειας και για τις επιδόσεις των μαθητών του.

Σχετικές ειδήσεις
Μουσική με ταμπεραμέντο από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
02.02.2017 13:42
Η συναυλία που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής, υπό τον τίτλο «Μυθιστόρημα» και τη μουσική διεύθυνση του έγκριτου αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού κρύβει μία μεγάλη έκπληξη για το φιλόμουσο κοινό: την παγκόσμια πρεμιέρα της Συμφωνικής Σουίτας από την όπερα «Η Φόνισσα» του Γιώργου Κουμεντάκη.
H Συμφωνική Ορχήστρα του Θιάσου Όπερας και Χοροδράματος της Κίνας στο Μέγαρο Μουσικής
23.09.2016 12:40
Tη μαγεία της κινεζικής μουσικής θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το φιλόμουσο κοινό που θα παρακολουθήσει τη μία και μοναδική συναυλία της περίφημης Συμφωνικής Ορχήστρας του Θιάσου Όπερας και Χοροδράματος της Κίνας (China Opera and Dance-Drama Theater Symphony Orchestra) την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου στις 9:00 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Beethoven up to date: Συναυλία της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων
12.05.2016 12:07
Την Κυριακή 15 Μαΐου 2016 και ώρα 12:00 στην αίθουσα Aula της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΑΣΟΝ) υπό την διεύθυνση του Παύλου Σεργίου θα παρουσιάσει τα έργα Λεονόρα III, 3ο κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα και 5η συμφωνία, του μεγάλου δημιουργού Beethoven.
Jupiter, με τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο και την MSO of Athens στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
10.05.2016 10:30
Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος και η Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζουν την Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016, στις 21:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, μία ιδιαίτερη συναυλία, οπου θα ερμηνευθούν το περίφημο κοντσέρτο για τρομπέτα του Γιόζεφ Χάιντν (1732- 1809) και η μεγαλοπρεπής Συμφωνία του Διός ("Jupiter") του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791) ενώ το πρόγραμμα θα ανοίξει με την πανέμορφη ουβερτούρα «Egmont» του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827), εμπνευσμένη από το ομώνυμο έργο του Γκαίτε.

Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος και MSO με έργα Dvorak και Schubert στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
10.03.2016 10:33
Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος και η Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζουν την Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016, στις 21:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, μία ιδιαίτερη συναυλία, όπου θα ερμηνευθούν ο "Βασιλιάς" των κοντσέρτων για Βιολοντσέλο του Antonín Dvořák και η περίφημη Ημιτελής Συμφωνία του Franz Schubert.