Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Γυναικεία Μυκονιάτικη ενδυμασία: Έκθεση στο Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού

Γυναικεία Μυκονιάτικη ενδυμασία: Έκθεση στο Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Γυναικεία Μυκονιάτικη ενδυμασία: Μια σπουδή στον Αιγαιακό υλικό πολιτισμό» που ετοιμάσαμε με την ευκαιρία της αναδημιουργίας από τον Γιάννη Μετζικώφ της γυναικείας ενδυμασίας Μυκόνου θα γίνουν τη Τετάρτη 29 Απριλίου 2015 στην Οικία Κατακουζηνού απέναντι από την Βουλή . Το έργο βασίστηκε κυρίως στα σχέδια του γάλλου βοτανολόγου- περιηγητή Joseph Pitton de Tournefort (1700).

 

Στόχος μας ήταν η διερεύνηση στοιχείων της Παράδοσης στη σύγχρονη γυναικεία εικαστική πραγματικότητα.

 

Πρόγραμμα εγκαινίων

 

Χαιρετισμός από την κ. Σοφία Πελοποννησίου-Βασιλάκου, Ιδρυμα Κατακουζηνού.

Χαιρετισμός από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Γυναικών Μυκόνου

Καλωσόρισμα και παρουσίαση της έκθεσης, Μίνα Α. Καραγιάννη

Ομιλία της δρ. Αικατερίνης Πολυμέρου-Καμηλάκη, Κέντρο Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας, Ακαδημία  Αθηνών με θέμα «Όταν η Παράδοση γίνεται έμπνευση»

Παρουσίαση της ενδυμασίας από τον κ. Γιάννη Μετζικώφ

 

Κοπή γραμματοσήμου: Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, συμμετέχουν στην έκθεση ως υποστηρικτές, και «κόβουν» μπροστά στα μάτια των επισκεπτών, το πρώτο εικαστικό γραμματόσημο με την ενδυμασία Μυκόνου.

 

Εικαστική συνομιλία: Οι δεκαοκτώ εικαστικοί θα παρουσιάζουν μεμονωμένα το έργο τους στους επισκέπτες με στόχο να αναδείξουν την επιρροή της μυκονιάτικης ενδυμασίας και των στοιχείων που την αφορούν, στο έργο τους.

 

Επίδειξη σπάνιου βιβλίου: Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί στους επισκέπτες το αυθεντικό τρίτομο έργο του 1700 του Ζοζέφ Πιτόν ντε Τουρνεφόρ, στο οποίο στηρίχθηκε, μεταξύ άλλων, η έρευνα για τη δημιουργία της νέας ενδυμασίας, πολύτιμη πηγή πληροφοριών και για τις εικαστικούς.

Η παρουσίαση-έκθεση συνοδεύεται από πολυτελή και εύχρηστο κατάλογο τυπωμένο με τα χρώματα του Γιάννη Τσαρούχη.

Σχετικές ειδήσεις
ALlmost Divine: έκθεση του Άγγελου Μαυραειδή στη Μύκονο
12.08.2016 10:33
Στην ανακαινισμένη Αίθουσα Σ. Συριώτη του Δήμου Μυκόνου θα φιλοξενείται από τις 21 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου 2016 η 1η ατομική έκθεση ζωγραφικής "ΑLLmost Divine" του Άγγελου Μαυραειδή.
Έκθεση της Justyna Borucka στην Οικία Κατακουζηνού
23.05.2016 16:43
Η Οικία Κατακουζηνού με χαρά εγκαινιάζει την έκθεση της εικαστικής δημιουργού Justyna Borucka, την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016, στις 20.00.
Καλημέρα κύριε Proust: έκθεση του Άγγελου Σκούρτη στην αίθουσα τέχνης εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου
21.04.2016 14:33
Η αίθουσα τέχνης εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου εγκαινιάζει την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016 την ατομική έκθεση του Άγγελου Σκούρτη με τίτλο «Καλημέρα κύριε Proust».
UPPER - Contemporary Architecture in Athens: έκθεση του Άγγελου Κωνσταντινίδη στο Booze
08.03.2016 17:04
Το BOOZE μας προσκαλεί στα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας “UPPER” Contemporary Architecture in Athens του Άγγελου Κωνσταντινίδη, με την τεχνική Long Exposure [μεγάλος χρόνος έκθεσης με κλειστό διάφραγμα].
Έκθεση με έργα του Γιώργου Γουναρόπουλου στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη
02.03.2016 17:01

Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη παρουσιάζει την έκθεση «Ο Γιώργος Γουναρόπουλος και η ποιητική του Συμβολισμού. Ζωγραφική 1912 – 1976.», η οποία θα εγκαινιαστεί, την Τετάρτη 9 Μαρτίου και ώρα 20.00 στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη.