Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017

Ο Ιδεοποιός: Ντοκιμαντέρ και βιβλίο για τον Δημήτρη Ποταμίτη

Ο Ιδεοποιός: Ντοκιμαντέρ και βιβλίο για τον Δημήτρη Ποταμίτη

Την Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015, θα πραγματοποιηθεί προβολή με ελεύθερη είσοδο του ντοκιμαντέρ του Χρήστου Προσύλη «Ο Ιδεοποιός», για τον Δημήτρη Ποταμίτη και το Θέατρο Έρευνας, καθώς και σύντομη παρουσίαση του βιβλίου του «Δημήτρης Ποταμίτης: 30 χρόνια από το όνειρο ενός μύστη της θεατρικής τέχνης» στο Σπίτι της Κύπρου.  Πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ:

 

«Ο Ιδεοποιός»

Ένα ντοκιμαντέρ για το Δημήτρη Ποταμίτη και το Θέατρο Έρευνας.

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Χρήστος Προσύλης

 

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στο διάστημα 2001-2002, λίγο πριν και αμέσως μετά την απόφαση του Δημήτρη Ποταμίτη να αποσυρθεί και να κλείσει το ιστορικό Θέατρο Έρευνας.

Ο σκηνοθέτης με ψηφιακές κάμερες, εφαρμόζει μια πρωτοποριακή τεχνική για την εποχή, την οποία ονομάζει «κάμερα-φίλο», κάνοντας την κάμερα φιλική προέκταση της δράσης κατά μία έννοια. Έτσι, σε φυσικούς καθημερινούς χώρους, χωρίς ιδιαίτερους φωτισμούς και σκηνικά, καταγράφει άμεσα τις σκέψεις του θεατράνθρωπου και συγγραφέα Δημήτρη Ποταμίτη λίγους μήνες πριν το θάνατό του.

Είναι μια προσωπογραφία που καταγράφει τη φιλοσοφία του απέναντι στην τέχνη και τη ζωή, τη θεατρική προσέγγιση στις δουλειές του και τον τρόπο σκέψης του στην θεατρική πρακτική και την ποίηση.

Η κάμερα καταγράφει στιγμές από τη ζωή του, προσωπικές εξομολογήσεις και σκέψεις, απλά και άμεσα, διεισδύοντας μέσα στον προσωπικό του χώρο και το χώρο του θεάτρου έρευνας, σαν τη ματιά ενός φίλου και θεατή. Η ταινία παρουσιάζει επίσης αποσπάσματα από το έργο του Δημήτρη Ποταμίτη.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2002, στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Καλαμάτας.

 

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Χρήστος Προσύλης

Διάρκεια: 78’

 

 

Πληροφορίες για το Βιβλίο:

 

 «Δημήτρης Ποταμίτης: 30 χρόνια από το όνειρο ενός μύστη της θεατρικής τέχνης», του Χρήστου Προσύλη.

 

Με βάση τις συνεντεύξεις από το ντοκιμαντέρ «Ο Ιδεοποιός», τόσο αυτές που υπάρχουν μέσα στην ταινία, όσο και ανέκδοτο υλικό, ο Χρήστος Προσύλης ετοίμασε το βιβλίο με τίτλο «Δημήτρης Ποταμίτης: 30 χρόνια από το όνειρο ενός μύστη της θεατρικής τέχνης» (2013). Το βιβλίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και  θεατρολογικές και φιλοσοφικές αναλύσεις πάνω στο έργο του Δημήτρη Ποταμίτη, πάντα με βάση τις αυθεντικές μοναδικές συνεντεύξεις του για την ταινία.

 

Ο Χρήστος Προσύλης είναι σκηνοθέτης θεάτρου και κινηματογράφου, συγγραφέας, θεατρολόγος, performer και καλλιτέχνης των νέων μέσων. Ζει στο Λονδίνο και την Αθήνα. Είναι ο εμπνευστής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του London Greek Film Festival, καθώς και των CosmoCinema και CosmoΤheatre του Λονδίνου.

Σχετικές ειδήσεις
Solitaire ou Solidaire?: Προβολή ντοκιμαντέρ στο Σινέ Τριανόν
03.06.2016 13:34
Μετά τις δυο προβολές στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το ντοκιμαντέρ “Solitaire ou Solidaire?” (Μόνος ή αλληλέγγυος;) προβάλλεται για πρώτη φορά στην Αθήνα στις 9 Ιουνίου 2016, στις 9 μ.μ. στον κινηματογράφο Τριανόν.
Το ντοκιμαντέρ Νόστος από το CineDoc στη Θεσσαλονίκη
10.05.2016 10:53
Το Cinedoc σε συνδιοργάνωση με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. παρουσιάζουν την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016 την ταινία ντοκιμαντέρ «Νόστος» της Σαντρίν Ντουμά.
Με τα μάτια ανοιχτά: αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ στην Τεχνόπολη
01.04.2016 10:18
Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και το Exile Room, συνδιοργανώνουν για δεύτερη χρονιά στις 21- 24 Απριλίου 2016 αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Με τα μάτια ανοιχτά» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι.
Προβολή του ντοκιμαντέρ
16.02.2016 14:11
Η προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο Μανάβης» του σκηνοθέτη Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 19.00΄στο Βουλευτικό.
Η Μαυρομάτα, του Δημήτρη Σπύρου: Προβολή στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας
03.02.2016 10:38
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς μας προσκαλεί στην προβολή του ντοκιμαντέρ, το Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2016, 12:30 στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, παρουσία του σκηνοθέτη.