Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Ο Ιδεοποιός: Ντοκιμαντέρ και βιβλίο για τον Δημήτρη Ποταμίτη

Ο Ιδεοποιός: Ντοκιμαντέρ και βιβλίο για τον Δημήτρη Ποταμίτη

Την Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015, θα πραγματοποιηθεί προβολή με ελεύθερη είσοδο του ντοκιμαντέρ του Χρήστου Προσύλη «Ο Ιδεοποιός», για τον Δημήτρη Ποταμίτη και το Θέατρο Έρευνας, καθώς και σύντομη παρουσίαση του βιβλίου του «Δημήτρης Ποταμίτης: 30 χρόνια από το όνειρο ενός μύστη της θεατρικής τέχνης» στο Σπίτι της Κύπρου.  Πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ:

 

«Ο Ιδεοποιός»

Ένα ντοκιμαντέρ για το Δημήτρη Ποταμίτη και το Θέατρο Έρευνας.

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Χρήστος Προσύλης

 

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στο διάστημα 2001-2002, λίγο πριν και αμέσως μετά την απόφαση του Δημήτρη Ποταμίτη να αποσυρθεί και να κλείσει το ιστορικό Θέατρο Έρευνας.

Ο σκηνοθέτης με ψηφιακές κάμερες, εφαρμόζει μια πρωτοποριακή τεχνική για την εποχή, την οποία ονομάζει «κάμερα-φίλο», κάνοντας την κάμερα φιλική προέκταση της δράσης κατά μία έννοια. Έτσι, σε φυσικούς καθημερινούς χώρους, χωρίς ιδιαίτερους φωτισμούς και σκηνικά, καταγράφει άμεσα τις σκέψεις του θεατράνθρωπου και συγγραφέα Δημήτρη Ποταμίτη λίγους μήνες πριν το θάνατό του.

Είναι μια προσωπογραφία που καταγράφει τη φιλοσοφία του απέναντι στην τέχνη και τη ζωή, τη θεατρική προσέγγιση στις δουλειές του και τον τρόπο σκέψης του στην θεατρική πρακτική και την ποίηση.

Η κάμερα καταγράφει στιγμές από τη ζωή του, προσωπικές εξομολογήσεις και σκέψεις, απλά και άμεσα, διεισδύοντας μέσα στον προσωπικό του χώρο και το χώρο του θεάτρου έρευνας, σαν τη ματιά ενός φίλου και θεατή. Η ταινία παρουσιάζει επίσης αποσπάσματα από το έργο του Δημήτρη Ποταμίτη.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2002, στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Καλαμάτας.

 

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Χρήστος Προσύλης

Διάρκεια: 78’

 

 

Πληροφορίες για το Βιβλίο:

 

 «Δημήτρης Ποταμίτης: 30 χρόνια από το όνειρο ενός μύστη της θεατρικής τέχνης», του Χρήστου Προσύλη.

 

Με βάση τις συνεντεύξεις από το ντοκιμαντέρ «Ο Ιδεοποιός», τόσο αυτές που υπάρχουν μέσα στην ταινία, όσο και ανέκδοτο υλικό, ο Χρήστος Προσύλης ετοίμασε το βιβλίο με τίτλο «Δημήτρης Ποταμίτης: 30 χρόνια από το όνειρο ενός μύστη της θεατρικής τέχνης» (2013). Το βιβλίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και  θεατρολογικές και φιλοσοφικές αναλύσεις πάνω στο έργο του Δημήτρη Ποταμίτη, πάντα με βάση τις αυθεντικές μοναδικές συνεντεύξεις του για την ταινία.

 

Ο Χρήστος Προσύλης είναι σκηνοθέτης θεάτρου και κινηματογράφου, συγγραφέας, θεατρολόγος, performer και καλλιτέχνης των νέων μέσων. Ζει στο Λονδίνο και την Αθήνα. Είναι ο εμπνευστής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του London Greek Film Festival, καθώς και των CosmoCinema και CosmoΤheatre του Λονδίνου.

Σχετικές ειδήσεις
Προβολή του ντοκιμαντέρ AsiaQuest στο Booze Cooperativa
07.02.2017 10:37
Ταξίδια και εθελοντισμός αποτυπωμένα σε ένα υπέροχο ντοκιμαντέρ! Το Booze Cooperativa μας προσκαλεί το Σάββατο 4 Μαρτίου 2017, στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ ‘’AsiaQuest : Ταξίδι στην Ανατολή με προορισμό τον άνθρωπο’’.
Προβολή ντοκιμαντέρ: «Μπλοκ 25, Καρολίνα Ναχμούλη-Γαβριηλίδου – Επιζήσασα στρατοπέδων συγκέντρωσης (1919-2008)»
30.01.2017 09:54
Οι εκδόσεις Γαβριηλίδης σας προσκαλούνε στην προβολή του ντοκιμαντέρ: «BLOCK 25» του Λευτέρη Ξανθόπουλου, από το ομότιτλο βιβλίο των εκδόσεων Γαβριηλίδης, την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017 στο καφέ Poems ‘n Crimes.
Σιωπηλός μάρτυρας, του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου στον κινηματογράφο Δαναό
13.01.2017 16:51
Η ταινία- ντοκιμαντέρ Σιωπηλός μάρτυρας, του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, θα προβληθεί το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, στον κινηματογράφο Δαναό. Τo 2006 η Φυλακή Τρικάλων κλείνει ύστερα από 110 χρόνια λειτουργίας. Επτά πρόσωπα που συνδέθηκαν καθοριστικά με τη φυλακή, επιστρέφουν σήμερα σ’ αυτή για να ανασυνθέσουν το παρελθόν της, φωτίζοντας με τις προσωπικές τους αφηγήσεις διαφορετικές όψεις της ιστορίας της νεώτερης Ελλάδας.
Solitaire ou Solidaire?: Προβολή ντοκιμαντέρ στο Σινέ Τριανόν
03.06.2016 13:34
Μετά τις δυο προβολές στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το ντοκιμαντέρ “Solitaire ou Solidaire?” (Μόνος ή αλληλέγγυος;) προβάλλεται για πρώτη φορά στην Αθήνα στις 9 Ιουνίου 2016, στις 9 μ.μ. στον κινηματογράφο Τριανόν.
Με τα μάτια ανοιχτά: αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ στην Τεχνόπολη
01.04.2016 10:18
Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και το Exile Room, συνδιοργανώνουν για δεύτερη χρονιά στις 21- 24 Απριλίου 2016 αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Με τα μάτια ανοιχτά» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι.