Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

Οι The Whammies παίζουν Steve Lacy στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Οι The Whammies παίζουν Steve Lacy στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Οι θρυλικές μελωδίες του Steve Lacy ξαναζωντανεύουν μέσα από τους αυτοσχεδιασμούς των The Whammies, την Πέμπτη 30 Απριλίου 2015 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Η τζαζ και ο αυτοσχεδιασμός σε έναν ελεύθερο χορό. Έξι μουσικοί ξαναδιαβάζουν γνωστές και άγνωστες παρτιτούρες του δασκάλου του τζαζ αυτοσχεδιασμού Steve Lacy.

Όλα ξεκίνησαν το 1983, όταν έφηβος ακόμα, ο Ολλανδός σαξοφωνίστας Γιόριτ Ντάικστρα είδε τον –για πολλούς, κορυφαίο δάσκαλο του τζαζ αυτοσχεδιασμού– Στηβ Λέησυ να παίζει με τον συμπατριώτη του ντράμερ Χαν Μπέννινκ. Έπαιζαν επανεφευρίσκοντας την άμεση δημιουργία μέσα από γραμμές ελεύθερες όσο και δομημένες. Καταγοητευμένος από τη μελωδική κομψότητα, αποφάσισε πως αυτό ήταν το μόνο που ήθελε να κάνει. Το βιβλίο Findings του Λέησυ έγινε η Βίβλος του. Όταν ο Λέησυ εγκαταστάθηκε στη Βοστόνη, ο Ντάικστρα έγινε μαθητής του. Τον θυμάται να του εξηγεί πώς από οτιδήποτε μπορεί να παραχθεί μουσική , παρακινώντας τον μάλιστα: «Πάμε να τζαμάρουμε στη λιμνούλα με τις πάπιες…»
Στη Βοστόνη, στο ίδιο ωδείο , βρισκόταν ήδη ο Παντελής Καραγεώργης με ιδιαίτερη εμπειρία στη μουσική των Thelonious Monk και Lennie Tristano και έχοντας κάνει δικές του διασκευές σε ολόκληρο το έργο του πρώτου!

Ήταν φυσικό οι Ντάικστρα και Καραγεώργης να επικοινωνήσουν γόνιμα, καθώς ο Λέησυ αναφερόταν συχνότατα στον Μονκ και υπήρξε μάλιστα μέλος της μπάντας του!

Ακολούθησε πολύχρονη διεξοδική έρευνα. Το 2012, οι δύο συνεργάτες, με τη συνδρομή του βετεράνου Μπέννινκ, συνίδρυσαν τους Whammies, έχοντας ένα αρχείο 500 συνθέσεων. Με το σχήμα αυτό ανέπτυξαν τεχνικές «στιγμιαίων ενορχηστρώσεων», προσεγγίζοντας τα κομμάτια με έμφαση στην αυτοσχεδιαστική ελευθερία, αλλά και με σεβασμό στα πρωτότυπα, ξαναζωντανεύοντας έργα γνωστά, άγνωστα ή και ουδέποτε ηχογραφημένα!

Jorrit Dijkstra: άλτο σαξόφωνο, Lyricon
Παντελής Καραγεώργης: πιάνο
Jeb Bishop: τρομπόνι
Mary Oliver: βιολί , βιόλα
Jason Roebke: μπάσο
Han Bennink: ντραμς


Παράλληλες δράσεις

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015
Συζήτηση μετά την συναυλία με τους The Whammies

Σχετικές ειδήσεις
Ο Steve Aoki για ένα και μοναδικό gig στο Bolivar Beach Bar
12.07.2016 10:26
Ο STEVE AOKI, ένας από τους δημοφιλέστερους djs της τελευταίας δεκαετίας στον πλανήτη, ανεβαίνει στα decks του Bolivar Beach Bar τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016 για μια βραδιά γεμάτη αδρελανίνη και... τουρτοπόλεμο!
Open Day: Minimalism(s) στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
23.02.2016 13:21
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μας προσκαλεί στις 6 Μαρτίου 2016 στο Open Day με τίτλο Minimalism(s).
Οι Tindersticks live στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
11.02.2016 12:22
Οι αισθαντικοί Βρετανοί μετρ της εκλεπτυσμένης μελαγχολίας επιστρέφουν με νέο άλμπουμ αλλά και με μια ανθολογία αγαπημένων τραγουδιών μέσα από την πολυετή τους διαδρομή.
Συναυλίες από τη Στέγη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
04.02.2016 11:43
Δύο γείτονες, η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, συνεργάζονται σε έναν κύκλο συναυλιών σύγχρονης μουσικής παρουσιάζοντας τον ήχο του σήμερα.
Αφιέρωμα στον Claude Vivier από το Ergon Ensemble στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
26.01.2016 11:45
Το ελληνικό μουσικό σύνολο Ergon Ensemble, που αγαπάει τη σύγχρονη μουσική, κάνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Κλωντ Βιβιέ.