Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Οι The Whammies παίζουν Steve Lacy στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Οι The Whammies παίζουν Steve Lacy στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Οι θρυλικές μελωδίες του Steve Lacy ξαναζωντανεύουν μέσα από τους αυτοσχεδιασμούς των The Whammies, την Πέμπτη 30 Απριλίου 2015 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Η τζαζ και ο αυτοσχεδιασμός σε έναν ελεύθερο χορό. Έξι μουσικοί ξαναδιαβάζουν γνωστές και άγνωστες παρτιτούρες του δασκάλου του τζαζ αυτοσχεδιασμού Steve Lacy.

Όλα ξεκίνησαν το 1983, όταν έφηβος ακόμα, ο Ολλανδός σαξοφωνίστας Γιόριτ Ντάικστρα είδε τον –για πολλούς, κορυφαίο δάσκαλο του τζαζ αυτοσχεδιασμού– Στηβ Λέησυ να παίζει με τον συμπατριώτη του ντράμερ Χαν Μπέννινκ. Έπαιζαν επανεφευρίσκοντας την άμεση δημιουργία μέσα από γραμμές ελεύθερες όσο και δομημένες. Καταγοητευμένος από τη μελωδική κομψότητα, αποφάσισε πως αυτό ήταν το μόνο που ήθελε να κάνει. Το βιβλίο Findings του Λέησυ έγινε η Βίβλος του. Όταν ο Λέησυ εγκαταστάθηκε στη Βοστόνη, ο Ντάικστρα έγινε μαθητής του. Τον θυμάται να του εξηγεί πώς από οτιδήποτε μπορεί να παραχθεί μουσική , παρακινώντας τον μάλιστα: «Πάμε να τζαμάρουμε στη λιμνούλα με τις πάπιες…»
Στη Βοστόνη, στο ίδιο ωδείο , βρισκόταν ήδη ο Παντελής Καραγεώργης με ιδιαίτερη εμπειρία στη μουσική των Thelonious Monk και Lennie Tristano και έχοντας κάνει δικές του διασκευές σε ολόκληρο το έργο του πρώτου!

Ήταν φυσικό οι Ντάικστρα και Καραγεώργης να επικοινωνήσουν γόνιμα, καθώς ο Λέησυ αναφερόταν συχνότατα στον Μονκ και υπήρξε μάλιστα μέλος της μπάντας του!

Ακολούθησε πολύχρονη διεξοδική έρευνα. Το 2012, οι δύο συνεργάτες, με τη συνδρομή του βετεράνου Μπέννινκ, συνίδρυσαν τους Whammies, έχοντας ένα αρχείο 500 συνθέσεων. Με το σχήμα αυτό ανέπτυξαν τεχνικές «στιγμιαίων ενορχηστρώσεων», προσεγγίζοντας τα κομμάτια με έμφαση στην αυτοσχεδιαστική ελευθερία, αλλά και με σεβασμό στα πρωτότυπα, ξαναζωντανεύοντας έργα γνωστά, άγνωστα ή και ουδέποτε ηχογραφημένα!

Jorrit Dijkstra: άλτο σαξόφωνο, Lyricon
Παντελής Καραγεώργης: πιάνο
Jeb Bishop: τρομπόνι
Mary Oliver: βιολί , βιόλα
Jason Roebke: μπάσο
Han Bennink: ντραμς


Παράλληλες δράσεις

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015
Συζήτηση μετά την συναυλία με τους The Whammies

Σχετικές ειδήσεις
5ο Open Day στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
22.02.2017 12:21
Η Στέγη ανοίγει σε όλους. Το φετινό, 5ο Open Day, είναι αφιερωμένο στην αβανγκάρντ μουσική Σχολή της Νέας Υόρκης του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, με εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους στις 5 Μαρτίου σε διάφορους χώρους της Στέγης. To 5o Open Day παρουσιάζεται φέτος στο πλαίσιο του Interfaces, του διεθνούς, διαθεματικού πρότζεκτ που αποσκοπεί να φέρει τη νέα μουσική σε ένα εκτεταμένο φάσμα νέων ακροατηρίων με την υποστήριξη του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη.
Συγκατοίκηση: η συναυλία των Κ. Βήτα και ARTéfacts κυκλοφορεί σε LP και CD
16.09.2016 11:40
Mια μεγάλη ρετροσπεκτίβα στη μουσική του K. BHTA από χαρισματικούς μουσικούς που παίζουν τη μουσική που αγαπούν. Κυκλοφορεί σε LP & CD και ψηφιακές πλατφόρμες (i-tunes, Spotify, κλπ) στις 28.9.2016.
Ο Steve Aoki για ένα και μοναδικό gig στο Bolivar Beach Bar
12.07.2016 10:26
Ο STEVE AOKI, ένας από τους δημοφιλέστερους djs της τελευταίας δεκαετίας στον πλανήτη, ανεβαίνει στα decks του Bolivar Beach Bar τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016 για μια βραδιά γεμάτη αδρελανίνη και... τουρτοπόλεμο!
Με τα Χρώματα της Ελλάδας: Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στον Χώρο Τεχνών Δήμου Βέροιας
06.04.2016 12:06
Με ένα ουράνιο μουσικό τόξο με Χρώματα από την Ελλάδα, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την Τετάρτη 13 Απριλίου 2016 στον Χώρο Τεχνών Δήμου Βέροιας, την Άλκηστη Πρωτοψάλτη.
Μουσική για το νέο κόσμο από το ARTéfacts Ensemble και τους Όχι Παίζουμε στη Στέγη
04.04.2016 16:40
Ένα καινούριο μουσικό πείραμα γεννιέται στη φιλόξενη γειτονιά της Στέγης με ξεχωριστό ρυθμό από το μουσικό σύνολο ARTéfacts, την ομάδα παραστατικών τεχνών Όχι Παίζουμε και αληθινά βιώματα.