Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Η πολιτική του Ανθρώπου, υποσχέσεις και κίνδυνοι: Διάλεξη της Anne Phillips στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η πολιτική του Ανθρώπου, υποσχέσεις και κίνδυνοι: Διάλεξη της Anne Phillips στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το Megaron Plus συνεχίζει τη συνεργασία του με το London School of Economics and Political Science (LSE) και με τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του London School of Economics and Political Science και υποδέχεται την Πέμπτη 23 Απριλίου 2015 μια ακόμη διακεκριμένη ομιλήτρια του φετινού κύκλου διαλέξεων εκπροσώπων του LSE. Πρόκειται για την Anne Phillips, Καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών (LSE), η οποία θα παρουσιάσει τη διάλεξη με τίτλο «Η πολιτική του Ανθρώπου: υποσχέσεις και κίνδυνοι». Στην εκδήλωση θα λάβει επίσης μέρος ως σχολιαστής η Θάλεια Δραγώνα, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην βουλευτής. Συντονίζει ο Kevin Featherstone, Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου. Η ομιλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Κύκλου «Νέες σκέψεις για έναν κόσμο που αλλάζει». Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά και ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

 

Η Αν Φίλλιπς

… είναι εξέχουσα μορφή στον χώρο των Πολιτικών Επιστημών και των Σπουδών Φύλου. Γράφει για ζητήματα που αφορούν στη δημοκρατία, την αντιπροσώπευση, την ισότητα, την πολυπολιτισμικότητα και τη διαφορετικότητα. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον εστιάζεται στη φεμινιστική θεωρία, το σώμα , τον κοσμοπολιτισμό, τον άνθρωπο και τον ανθρωπισμό. Είναι Καθηγήτρια Πολιτικών Επιστήμων στην έδρα Graham Wallas του London School of Economics, όπου άρχισε να διδάσκει Θεωρία των Φύλων το 1999. Διετέλεσε επίσης Διευθύντρια του Ινστιτούτου των Φύλων έως το 2004. Μεγάλο μέρος του έργου της θεωρείται ότι προκάλεσε κλυδωνισμούς στο οικοδόμημα της σύγχρονης φιλελεύθερης θεωρίας. Το 1992, η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Επιστημών τής απένειμε το βραβείο Victoria Schuck για το Καλύτερο Βιβλίο σχετικά με τις γυναίκες και την πολιτική (Engendering Democracy, 1991). Το 1999, ανακηρύχθηκε επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Άαλμποργκ και το 2013 του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ. Από το 2002 έως το 2006 εργάστηκε στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας. Δύο χρόνια αργότερα, η βρετανική Ένωση Πολιτικών Επιστημών τής απένειμε ειδική διάκριση για τη συμβολή της στην εξέλιξη των Πολιτικών Επιστημών. Το 2003, εξελέγη μέλος (Fellow) της Βρετανικής Ακαδημίας και το 2013 της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών. Το 2014, συνεργάστηκε με το Κέντρο Ηθικής, Κοινωνικής και Πολιτικής Θεωρίας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας ως Επισκέπτρια Καθηγήτρια. Είναι πολυγραφότατη. Έχει εκδώσει δεκάδες ατομικά συγγράμματα που έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες και έχει συμμετάσχει ως συντάκτρια στην έκδοση ομαδικών επιστημονικών έργων.

 

Αναφορικά με το θέμα της διάλεξης…

… η Αν Φίλλιπς αναφέρει σε σύντομο σημείωμά της: «Σε έναν κόσμο που εξακολουθεί να μαστίζεται από τον ρατσισμό, τον μισογυνισμό, την ξενοφοβία, την ομοφοβία και άλλα είδη μίσους του “άλλου”, χρειάζεται επειγόντως να προσδιορίσουμε μια κάποια έννοια του ανθρώπου, μια κάποια έννοια του τι κοινό έχουμε, ως ανθρώπινα όντα, που να μας επιτρέπει να επιβεβαιώσουμε την ισότητά μας. Όμως, ποιος ή τι είναι αυτός ο “άνθρωπος”; Ουσιαστικές προσεγγίσεις, που παγιδεύονται στο πλαίσιο της ορθολογικότητας, της ικανότητας δράσης μας ή διαχωρισμού του εαυτού μας από τη φύση, συχνά συμβάλλουν στον αποκλεισμό συγκεκριμένων ομάδων ανθρώπων. Επιπλέον, δεν αποτελεί λύση το να στραφούμε απλώς στο αντίθετο, σε μια κενή περιεχομένου εκδοχή που να αρνείται τη σημασία της διαφοράς. Το να λέμε “δεν έχει σημασία αν είσαι άνδρας ή γυναίκα, μαύρος ή λευκός, αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλοι είμαστε ανθρώπινα όντα” μπορεί να οδηγήσει σε έναν άγονο συναισθηματισμό ή σε έναν απολιτικό ανθρωπισμό που αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει την ανισότητα. Η πολιτική του ανθρώπου ενέχει τόσο υποσχέσεις όσο και κινδύνους και, σε αυτή τη διάλεξη, θα επιδιώξουμε να εξερευνήσουμε μέρος του πεδίου τους».    

 

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Δ.Ε.Τ.) και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

Σχετικές ειδήσεις
Διάλεξη της Dame Marina Warner στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
21.11.2016 14:58
Ο φετινός κύκλος διαλέξεων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών Μπέρκμπεκ του Λονδίνου συνεχίζεται την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στις 7 το βράδυ, με τη διάλεξη της Dame Marina Warner [Μαρίνα Γουόρνερ], καθηγήτριας Αγγλικής Γλώσσας και Δημιουργικής Γραφής του Birkbeck College [Κολεγίου Μπέρκμπεκ]. Η Μαρίνα Γουόρνερ θα παρουσιάσει την ομιλία με θέμα «Ιστορίες σε τράνζιτ: Είναι η λογοτεχνία αρκετά ισχυρή ώστε να βοηθήσει;». Συντονίστρια θα είναι η Μαρία Κομνηνού, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Διάλεξη της Tζάκλιν Ρόουζ για τις Ρόζα Λούξεμπουργκ και Μαίριλυν Μονρόε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
18.10.2016 14:13
Το Megaron Plus ανανεώνει για δεύτερη χρονιά τη συνεργασία του με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών Μπέρκμπεκ του Λονδίνου, η οποία άρχισε πέρυσι με τη συμμετοχή σημαντικών εκπροσώπων του κόσμου των Γραμμάτων, όπως ο Ετιέν Μπαλιμπάρ, η Τζούντιθ Μπάτλερ και ο Κώστας Δουζίνας. Έτσι, υποδέχεται, τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου στις 7 το βράδυ μια από τις πλέον ριζοσπαστικές προσωπικότητες της παγκόσμιας διανόησης, την Τζάκλιν Ρόουζ [Jacqueline Rose], καθηγήτρια και συν-διευθύντρια του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Επιστημών Μπέρκμπεκ.
Διάλεξη της Tζούντιθ Μπάτλερ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
05.05.2016 10:51
Μία από τις σημαντικότερες θεωρητικούς των σπουδών φύλου, την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Τζούντιθ Μπάτλερ (Judith Butler), υποδέχεται το Megaron Plus την Τετάρτη 11 Μαΐου στις 7 το βράδυ.
Διάλεξη του Dominique Fernandez στο Μέγαρο Μουσκής Αθηνών
04.05.2016 15:39
Με τη διάλεξη «Μεσόγειος: πλούτος και κίνδυνοι ενός πολιτισμού διασταυρώσεων» του Γάλλου συγγραφέα και ακαδημαϊκού Nτομινίκ Φερναντέζ [Dominique Fernandez] συνεχίζεται ο νέος κύκλος εκδηλώσεων «Λογοτεχνικά βραβεία – Σημαντικοί γάλλοι μυθιστοριογράφοι του καιρού μας», στο πλαίσιο του οποίου φιλοξενούνται βραβευμένοι γαλλόφωνοι λογοτέχνες.
Διάλεξη για τον Θουκυδίδη από τον Christopher Coker στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
26.02.2016 15:50
Το Megaron Plus συνεχίζει την ιδιαίτερα επιτυχημένη συνεργασία του με το London School of Economics and Political Science (LSE) και τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του LSE και παρουσιάζει τη διάλεξη «Γιατί ο Θουκυδίδης παραμένει σύγχρονός μας;», την Πέμπτη 3 Μαρτίου (ώρα έναρξης 19:00). Θα μιλήσει ο Christopher Coker, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του LSE.