Το Οπλοστάσιο/Τέχνης παρουσιάζει στο πλαίσιο των εκθέσεων ο Δημήτρης Αληθεινός προτείνει την έκθεση της Πάσκουα Βοργιά, με τίτλο Αυτοψίες.

Το Οπλοστάσιο/Τέχνης μετά από μια σειρά εξαιρετικά επιτυχημένων εκθέσεων «Λησμονημένων» Ελλήνων πρωτοπόρων της σύγχρονης τέχνης, της Ειρήνης Απέργη, του Γιώργου Τούγια και της Φούλας Σακέλλη, επανέρχεται στο θέμα των «παιδιών της κρίσης» προτείνοντας μια νέα δημιουργό που χρησιμοποιεί ως μέσο τη φωτογραφία και το λόγο για να μετουσιώσει σε έργα τις σκοτεινές εικόνες της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας της Ελλάδας.

Η έκθεση “Αυτοψίες” της Πάσκουα Βοργιά είναι ένα αποτύπωμα της σύγχρονης Αθήνας. Μαρτυρίες από περιστατικά βίας, θανάτου, διαπόμπευσης, «ενθύμια» της πολιτικής και κοινωνικής φρίκης των τελευταίων ετών, αμείλικτες μνήμες, δημιουργούν πάνω στον φλοιό της πόλης ένα παλίμψηστο από γεγονότα που ίσως θα θέλαμε να ξεχάσουμε, επιστρέφουν όμως μέσα από τα ίχνη που αφήνουν, κι εμφανίζονται μπροστά μας απρόσμενα για να μας υπενθυμίσουν την σκληρή πραγματικότητα του καιρού μας και την ιστορία μας. Τα σημάδια που αφήνουν – οι τρύπες από σφαίρες του ’44 στην Αμαλίας, η καμμένη άσφαλτος από επεισόδια μπροστά στο Πολυτεχνείο, ένα γκράφιτι στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας, ή άλλα που παραπέμπουν στον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, την Κωνσταντίνα Κούνεβα, τις οροθετικές γυναίκες που φυλακίστηκαν, τις αυτοκτονίες της απελπισίας ή τους θανάτους της Μαρφίν – είναι γύρω μας, μέσα μας και παντού. Οι “Αυτοψίες” κάνουν ορατό ένα αστικό τοπίο σε διαταραχή κι αντίστοιχα μια κοινωνία σε βαθιά κρίση.

Η Πάσκουα Βοργιά γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1975. Σπούδασε ψυχολογία και πολιτιστική διαχείριση. Έχει συμμετάσχει με βίντεο και φωτογραφία, σε φεστιβάλ και εικαστικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό («Depression Era: Στην Εποχή της Ύφεσης», Μουσείο Μπενάκη και Mois de la Photo, Παρίσι, “No Country for Young Men”, BOZAR, Βρυξέλλες, PhotoBiennale 2014, Θεσσαλονίκη, “Τρίτη Φύση”, a.antonopoulou.art gallery, Αθήνα, Lincoln Center for the Arts, Νέα Υόρκη, FLUSS, Wolkersdorf-Αυστρία, Soho Photo Gallery, Νέα Υόρκη, “Κρυμμένη Αθήνα”, The Arts Foundation, Αθήνα κ.α). Συμμετέχει από το 2011 ως επιμελήτρια και καλλιτέχνις στην κολεκτίβα Depression Era.