Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Είναι Καιρός: οι δύο προτελευταίες παραστάσεις στο Μικροσκοπικό Θέατρο

Είναι Καιρός: οι δύο προτελευταίες παραστάσεις στο Μικροσκοπικό Θέατρο

Ένα ακόμη συναρπαστικό δίδυμο χορευτικών έργων έρχεται στο Μικροσκοπικό Θέατρο, σχεδόν ένα μήνα πριν την ολοκλήρωση του καλλιτεχνικού προγράμματος Είναι Καιρός, που καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς μας πρόσφερε και συνεχίζει να μας προσφέρει μοναδικές παραστάσεις γεμάτες έμπνευση, χορό, εικαστικά και μουσική , σε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες πολιτιστικούς χώρους της Αθήνας.

Το πρόγραμμα αυτή τη φορά ξεκινά το Σάββατο 25 Απριλίου με τη νέα χορογραφική δουλειά της Αναστασίας Λύρα που φέρει τον τίτλο Tango Spaziale και αποτελεί το 2ο μέρος του κύκλου «Τάνγκο Τρίπτυχο» της καλλιτεχνικής ομάδας του Μικροσκοπικού Θεάτρου – το 1ο μέρος Un Tango Horizontal παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο, ενώ το 3ο μέρος αναμένεται να παρουσιαστεί στο κλείσιμο της καλλιτεχνικής περιόδου. Στη νέα παράσταση η χορογράφος συμπράττει επί σκηνής με τη χορεύτρια Αθηνά Κυρούση και οι δυο τους ερμηνεύουν την έννοια της «κυοφορίας» σε μια αρχέγονη, συμπαντική συνάντηση.

Το Σάββατο 2 Μαΐου, Το Κορίτσι κι η Θάλασσα πλέει ξανά στη σκηνή του Μικροσκοπικού Θεάτρου, με την Αθηνά Κυρούση να αυτοσχεδιάζει υπό τη χορογραφική καθοδήγηση της Αναστασίας Λύρα, σε μια παράσταση που παρασέρνει μικρούς και μεγάλους στα κύματα της κοριτσίστικης νεανικής φαντασίας.

Η εικαστική-κινητική εγκατάσταση GraviDanza, με διαφορετικές ηχητικές και χρωματικές πινελιές υποδέχεται το κοινό και τις δύο βραδιές στο φουαγιέ του κτιρίου, εισάγοντας αμύητους και μυημένους στη φιλοσοφία του καλλιτεχνικού εγχειρήματος Είναι Καιρός, στη «μήτρα» ενός θεάτρου που «κυοφορεί» παραστάσεις και περιπλανήσεις στο χρόνο από τις απαρχές του μέχρι σήμερα.

Σάββατο, 25 Απριλίου, Ώρα: 20.00
GraviDanza Azzurra
Tango Spaziale
Διάρκεια: 60 λεπτά

Οι χορεύτριες Αναστασία Λύρα και Αθηνά Κυρούση αποδομούν την κινησιολογία του Tango Nuevo και αυτοσχεδιάζουν στην οριζόντια διάσταση, με αφετηρία την κινητική γλώσσα της contact improvisation, υπό τη μουσική του Osvaldo Pugliese (προδρόμου του Astor Piazzola). Ωστόσο, ο τίτλος της παράστασης μας προϊδεάζει για τη συμπαντική διάσταση της νέας προσέγγισης του Αργεντίνικου είδους. Το χορευτικό ντουέτο «ψηλαφίζει» τα όρια ενός Χώρου, όπου η μήτρα το σύμπαν και το ζεύγος εναλλάσσονται: η μήτρα ως σύμπαν, το ζεύγος ως σύμπαν, το σύμπαν ως μήτρα. Η σχέση μας σε αυτό το Χώρο είναι άχρονη, απόλυτη και αποκλειστική. Είναι αρχέγονη και αθώα. Ακριβώς όπως το άγγιγμα, η έκφραση της πιο αθώας των αισθήσεων, της αφής, που κυριαρχεί στην παράσταση. Κόντρα στην αθωότητα αυτή έρχεται η συνείδηση. Για αυτό η επιλογή των κοστουμιών του Αρλεκίνου στο Tango Spaziale μας υπενθυμίζει αυτό που ο Pierrot Lunaire κατέστησε σαφές: τη θεώρηση της commedia dell’ arte ως αναπόφευκτη για τη νομιμοποίησή μας στο βασίλειο του ουρανού και της σελήνης.

Μουσική: -Pauline Oliveros
-Osvaldo Pugliese

Χορογραφία/Κοστούμια/Φωτισμοί: Αναστασία Λύρα

Ερμηνεία:
|GraviDanza Azzurra| Θέμις Ανδρεουλάκη, Ευανθία Κοκκινέλη, Μελίτα Κοτσάνη, Ζωή-Ελευθερία  Μαστροθεοδώρου, Σαμπρίνα Ρετζέπι
|Tango Spaziale| Αναστασία Λύρα, Αθηνά Κυρούση

Φωτογραφία: Χριστίνα Σαρλάμη


Σάββατο, 02  Μαΐου, Ώρα: 20.00
GraviDanza Rossa
Το Κορίτσι κι η Θάλασσα (Θαλασσογραφία ΙΙ)
Διάρκεια: 70 λεπτά

Πρόκειται για μια σειρά από «εικόνες για ένα παραμύθι χωρίς λόγια». Μια κοριτσίστικη χορευτική Φαντασία με γοργόνες, θαλασσοπόρους κι ανεμοστρόβιλους, σε μια εικονοπλαστική, νεανική παράσταση, γεμάτη πάθος για την περιπέτεια του χορευτικού αυτοσχεδιασμού, με μουσική συνοδεία το «Κουιντέτο της Πέστροφας» του Franz Schubert. Η χορεύτρια Αθηνά Κυρούση σκηνοθετεί την περιπέτειά της με μοναδικό σκηνικό αξεσουάρ 10 μικρές γαλαζοπράσινες κουβέρτες, φιλοδοξώντας με αυτό το μινιμαλισμό των μέσων να αφήσει χώρο στη φαντασία του θεατή.

Μουσική: Franz Schubert – Το Κουιντέτο της Πέστροφας
Χορογραφία/Κοστούμια/Φωτισμοί: Αναστασία Λύρα

Ερμηνεία:
|GraviDanza Rossa| Θέμις Ανδρεουλάκη, Ευανθία Κοκκινέλη, Μελίτα Κοτσάνη, Ζωή-Ελευθερία Μαστροθεοδώρου, Σαμπρίνα Ρετζέπι
|Το Κορίτσι κι η Θάλασσα| Αθηνά Κυρούση

Ηχοτοπία: Νίκος Βαλκάνος

Φωτογραφία: Χριστίνα Σαρλάμη

Σχετικές ειδήσεις
Χορευτικό αφιέρωμα στον Σούμπερτ από το Μικροσκοπικό Θέατρο
09.02.2017 13:29
Ένα χορευτικό αφιέρωμα στη μουσική του Φραντς Σούμπερτ θα παρουσιάσει το Μικροσκοπικό Θέατρο κάθε Σάββατο από τις 18 Φεβρουαρίου ως την 1 Απριλίου, υπό την αιγίδα της αυστριακής πρεσβείας.
Τέσσερις εποχές: Σύγχρονος χορός στο Μικροσκοπικό Θέατρο
04.11.2016 15:16
Στις «Τέσσερις Εποχές» του Μικροσκοπικού Θεάτρου, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, η Αναστασία Λύρα ιχνογραφεί τις κινήσεις του χορού πάνω σε τέσσερα κομμάτια μουσικής για πιάνο του Κλωντ Ντεμπυσσύ.
Αυλαία στο Μικροσκοπικό Θέατρο με ένα Πρελούδιο
13.06.2016 12:07
Το Σάββατο 25 Ιουνίου 2016, ολοκληρώνεται ο κύκλος παραστάσεων σύγχρονου χορού «είναι καιρός – δεύτερη περίοδος» στο Μικροσκοπικό Θέατρο, με την παράσταση Πρελούδιο που είναι ένα νέο χορευτικό σόλο της Αναστασίας Λύρα.
Η Σεχραζάτ όταν χορεύει: Μία παράσταση σύγχρονου χορού στο Μικροσκοπικό Θέατρο
21.03.2016 14:34
Το Μικροσκοπικό Θέατρο θα παρουσιάσει το Σάββατο 2 Απριλίου 2016 στις 20:00, τους χορούς «Σεχραζάτ», «Οντίν», «Λυπημένο πουλί» και «Σκαρμπό», βασισμένους στα ομώνυμα έργα του Γάλλου συνθέτη Μωρίς Ραβέλ.
Η Σεχραζάτ όταν χορεύει: Παράσταση Σύγχρονου Χορού στο Μικροσκοπικό Θέατρο
29.02.2016 12:48
Το Μικροσκοπικό Θέατρο θα παρουσιάσει το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016 στις 20:00, τους χορούς «Σεχραζάτ», «Οντίν», «Λυπημένο πουλί» και «Σκαρμπό», βασισμένους στα ομώνυμα έργα του Γάλλου συνθέτη Μωρίς Ραβέλ.