Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Wisteria Maiden του Αντώνη Φωνιαδάκη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Wisteria Maiden του Αντώνη Φωνιαδάκη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης, χορογράφος με διεθνή καριέρα και σημαντικές συνεργασίες με μεγάλες ομάδες χορού, καθώς και ιδρυτής και χορογράφος της ομάδας Apotosoma Dance Co / Andonis Foniadakis, στο νέο έργο του Wisteria Maiden δανείζεται τον τίτλο του από το ομώνυμο έργο του θεάτρου Καμπούκι, το οποίο θα κάνει πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 29 Απριλίου 2015.

 

Η χορογραφική γλώσσα του Αντώνη Φωνιαδάκη, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη σωματικότητα, αισθαντικότητα και συνεχείς αλλαγές δυναμικών, εμπλουτίστηκε με επιρροές από το παραδοσιακό ιαπωνικό θέατρο και τέχνη για να δημιουργήσει ένα μοναδικό ευφάνταστο, κινητικό και εικαστικό σύμπαν.

 

Κυρίαρχη η έννοια της μεταμόρφωσης, μέσα από την ενσάρκωση των γυναικείων ρόλων από άνδρες ερμηνευτές αλλά και η χρήση της μάσκας. Η δύναμη της έκφρασης και η ακρίβεια της χειρονομίας, καθώς και η έννοια της Μεταμόρφωσης είναι τα στοιχεία που πρωταγωνιστούν σε μια εικονογραφία που θυμίζει μιαν άλλη αναπαράσταση της φύσης.

 

Καλλιτεχνικός διευθυντής / χορογράφος: Αντώνης Φωνιαδάκης

Μουσική: Julien Tarride

Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη

Βοηθός χορογράφου: Μαρκέλλα Μανωλιάδη

Δραματουργία: Νάσια Φουρτούνη

Σχεδιασμός φώτων: Σάκης Μπιρμπίλης

Κοστούμια: Τάσος Σωφρονίου

Βοηθός σκηνογράφου: Γιάννης Αρβανίτης

Μάσκες: Μάρθα Φωκά

 

Χορευτές: Nitsan Avraham Margaliot, Άρης Παπαδόπουλος, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, David Essing, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Pierre Magendie, Armando Disanto, Joan Vercoutere.

 

Παραγωγή: Βασίλης Γρηγορόπουλος / visionary culture

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΦΩΝΙΑΔΑΚΗ:

 

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης αποτελεί μια παραδειγματική περίπτωση Έλληνα χορευτή και χορογράφου με διεθνή καριέρα και αναγνώριση. Από την Ιεράπετρα της Κρήτης και τη μικρή τοπική σχολή χορού όπου πρωτοδιδάχθηκε χορό, συνέχισε τις σπουδές του στην Κρατική Σχολή Χορού της Αθήνας (1988-1990) και ύστερα στην σχολή Rudra, στη Λωζάνη (1990-1992). Χόρεψε στα Μπαλέτα του Maurice Béjart στην Λωζάνη (1994-1996), προτού ενταχθεί στο δυναμικό του Μπαλέτου της Όπερας της Λυών, υπό τη διέυθυνση του Γιώργου Λούκου (1996-2002) και στη συνέχεια στην ομάδα Karas του Saburo Teshigawara (2004).

 

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ως χορευτής, επίσης συνεργάστηκε με χορογράφους όπως:Maguy Marin, Jiri Kylian, William Forsythe, Dominique Boivin, Nacho Duato, Mats Ek, Ohad Naharin, Frederic Flamand, Bill T. Jones, Hervé Robbe, Tero Saarinen, Lionel Hoche, Joachim Schlömer, John Jasperse, μεταξύ άλλων. Μετά από χορογραφικές αναθέσεις για τα Μπαλέτα του Maurice Béjart στην Λωζάννη, την όπερα της Λυών και το CNSMD της Λυών, το 2003 δημιουργεί τη δική του ομάδα χορού "Apotosoma dance company/Andonis Foniadakis", με έδρα τη Λυών. Μεταξύ των δημιουργιών του ξεχωρίζουν οι ακόλουθες: “All things are quite silent”, “Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης”, “Use”, “Sensitive Screens Skins Intervals”

 

Ως ανεξάρτητος χορογράφος, έχει προσκληθεί από το Μπαλέτο της Όπερας της Λυών, του Ρήνου, την Εθνική Ομάδα Χορού της Ουαλίας, το Μπαλέτο της Βέρνης, την ομάδα Cia Sociedade Masculina της Βραζιλίας, το Μπαλέτο του Ελσίνκι, την Εθνική Λυρική Σκηνή της Ελλάδας, την Ομάδα του Benjamin Millepied, το Μπαλέτο της Ουάσιγκτον, τα Μπαλέτα του Maurice Béjart, το Μπαλέτο Νέων της Γενεύης, το CNSMD της Λυών και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Κοπεγχάγης. Συνεργάζεται, επίσης ως χορογράφος, σε δύο όπερες: με την Εθνική Οπερα του Ρήνου, για την παραγωγή, “Les Boréades” του Rameau και με την GRAME, στην Λυών για το έργο “Il Canto della pelle” του Claudio Ambrosini.

 

Πρόσφατα, προσκλήθηκε από το Μπαλέτο της Όπερας του Ρήνου για την παραγωγή “Immanence”, η ομάδα του Apotosoma Dance Company, για το “All things are quite sudden”, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για το έργο “Ρωμαίος και Ιουλιέτα”, από την Εθνική Ομάδα Χορού της Ουαλίας για το “Veil of Stars” και το Junior Ballet της Γενεύης με το έργο “Do Us Apart”. Το 2011, προσελήφθη από Danza Teatro Maggio Fiorentino για το “Selon désir”, στο Stadttheater του Μπαλέτου της Βέρνης με το “Entering”, στο CNSMD της Λυών, με το “Vertraumen”, στο Bale da Cidade στο Σάο Πάολο με το “Paradise Lost” και στο Dansgroep στο Άμστερνταμ με την “Ιεροτελεστία της Άνοιξης”. Το 2012 τιμήθηκε με το βραβείο Danza Danza ως καλύτερος χορογράφος στην Ιταλία για τη δημιουργία του “Les Noces” με τον Maggio Danza. Το 2013, ξαναδημιουργεί από την αρχή την “Ιεροτελεστία της άνοιξης” για το Ballet du Grand Théâtre de Genève και το “Horizons” για τα Cedar Lake Contemporary Ballet στη Νέα Υόρκη.

 

Ανάμεσα στις τελευταίες του συνεργασίες ξεχωρίζουν, η ταινία “Noah” του Darren Aronovsky, στην οποία ανέλαβε την κινησιολογία των χαρακτήρων καθώς και η συνεργασία του με την Martha Graham Dance Company, στην Νέα Υόρκη, με την δημιουργία του νέου έργου του, “Echo”, το οποίο παρουσιάστηκε στο New York City Center, στις 19-22 Μαρτίου 2014 καθώς και η νέα παραγωγή της ομάδας του “apotosoma”, “Wisteria Maiden” η παγκόσμια πρεμιέρα της οποίας έγινε στις 12 Απριλίου 2014, στο Φεστιβάλ Χορού του Βελιγραδίου.

Σχετικές ειδήσεις
Ο Καρυοθραύστης από τα Κρατικά Μπαλέτα Μόσχας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
15.11.2016 17:21
Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016 το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υποδέχεται στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη τα Κρατικά Μπαλέτα Μόσχας, για να παρουσιάσουν, τον Καρυοθραύστη, την πιο συγκινητική ιστορία του κλασικού μπαλέτου!
Γαλαξίας του Αντώνη Φωνιαδάκη από το Εθνικό Θέατρο και την Εθνική Λυρική Σκηνή
12.10.2016 15:51
Ο "Γαλαξίας" του Αντώνη Φωνιαδάκη είναι η πρώτη ιστορικής σημασίας συμπαραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το Εθνικό Θέατρο, η οποία θα παρουσιαστεί στο Θέατρο ΡΕΞ - Σκηνή "Μαρίκα Κοτοπούλη".
The Golden Age από το Μπαλέτο Μπολσόι σε ζωντανή μετάδοση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
11.10.2016 13:36
Η αυλαία για τη δεύτερη σεζόν των ζωντανών μεταδόσεων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ανοίγει με το μπαλέτο Τhe Golden Age, απευθείας από τη Μόσχα και το Μπαλέτο Μπολσόι.
Τα ρωσικά μπαλέτα Μοϊσέγιεφ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
31.05.2016 15:39
Τα θρυλικά Μπαλέτα Μοϊσέγιεφ επανέρχονται μετά από 12 χρόνια στην Ελλάδα στο πλαίσιο του αφιερωματικού Έτους Ελλάδος – Ρωσίας 2016, για να παρουσιάσουν 2 μοναδικές παραστάσεις στο Ηρώδειο, ενώ στη συνέχεια θα εμφανιστούν και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Links: από τους Αντώνη Φωνιαδάκη και APOTOSOMA στο Θέατρο Ολύμπια
10.03.2016 12:50
Η νέα παραγωγή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνή, που έχει την υπογραφή του σπουδαίου χορογράφου Αντώνη Φωνιαδάκη και είναι αφιερωμένη στους δύο κορυφαίους συνθέτες του Μπαρόκ, τον Γ. Σ. Μπαχ και τον Γ. Φ. Χαίντελ, θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Ολύμπια.