Η ομάδα του Velvet γιορτάζει τα 10 χρόνια παρουσίας της στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας στις 24 Απριλίου και 2 Μαΐου 2015 στο Ρομάντσο.

Όλα αυτά τα χρόνια μέσα από εκδόσεις περιοδικών, όπως το Velvet magazine, Lust magazine, Athens Contemporary Art Map, όσο και με τις παράλληλες καλλιτεχνικές δράσεις, όπως τα Velvet Festival, Velvet Bus, Velvet Prize, Lustlands Festival, Velvet Room, η ομάδα του Velvet προσπαθεί να εκφράσει και να αναδείξει ένα κομμάτι της σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής.

Με αφορμή τα 10 χρόνια δημιουργίας και συνεργασιών, το Velvet Room διοργανώνει ένα φεστιβάλ στο οποίο συμμετέχουν πολλοί από τους φίλους και συνεργάτες που ο καθένας με τον τρόπο του βοήθησαν να στηθεί όλη αυτή η καλλιτεχνική παραγωγή.

Opening

Παρασκευή 24 Απριλίου

Live | ώρα έναρξης: 22:00

Mechanimal, A Victim Of Society, Nerrves, The Bow

DJ sets

Last Drive members, Δημήτρης Βόγλης, Οδυσσέας Νικητιανός

Screenings

Velvet Bus, της Γκρατσιέλας Κανέλλου |19:30

Lustlands, των Λάκη και Άρη Ιωνά | 20:45

Closing

Σάββατο 2 Μαΐου

Live | ώρα έναρξης: 22:00

The Callas, Victory Collapse, The Man From Managra, Stereovoid

DJ sets

Μάκης Μηλάτος, Νίκος Λιάσκας, Κωνσταντίνος Δαγριτζίκος

Εργαστήριο  | 12.00 – 24.00 *

The VELVET Invention [in search of the anti-giraffe: 10 years and counting]

Επιμέλεια: Νάντια Αργυροπούλου 

Παρουσίαση των υλικών του φανταστικού και δυνητικά εφικτού τεύχους 0 (η Αντι-Καμηλοπάρδαλη) του Velvet magazine και επιτόπου σύνθεσή τους.

*σημείωση: 30 Απριλίου, 12.00 – 18.00, ο χώρος του εργαστηρίου στο Ρομάντσο θα είναι ανοιχτός για να υποδεχτεί συμμετοχές και υλικά

The VELVET Invention

in search of the anti-giraffe: 10 years and counting

η ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ Επινόηση

[αναζητώντας την αντι-καμηλοπάρδαλη: δεκαετία ήδη και όσο πάει]

Το 2005  δημιουργείται το Velvet team με  βάση την DIY παρα-λογική των αδελφών Ιωνά (Άρη και Λάκη, a.k.a. The Callas), το ταλέντο τους στο να κινητοποιούν φυσικά και ήσυχα συλλογικές δράσεις και την επιθυμία τους να γίνονται πράγματα, ει δυνατόν χωρίς στεγανά και μεμψιμοιρία  αλλά εργωδώς, με  επιμονή, χιούμορ, ευχαρίστηση.

Το πρώτο edito που υπογράφουν στο free press Velvet είναι επικήδειος και αναγγελία – ένα γκραφίτι στον τοίχο του μπαλκονιού τους: “Superman died yesterday. If I can do it you can do it too”. Στο Velvet mag συμμετέχουν πάρα πολλοί. Γράφοντας, σχεδιάζοντας, κριτικάροντας, αποδελτιώνοντας, επισημαίνοντας, διασκεδάζοντας, δουλεύοντας. Ταυτόχρονα ξεκινάει το Velvet Bus και γυρνάει την Ελλάδα και όχι μόνο με καλή μουσική, ‘μαλακά και σκληρά εικαστικά’, γίνονται μικροφεστιβάλ και guerilla δράσεις, μια ολόκληρη κοινότητα επινοεί μια πραγματικότητα συναισθηματικής ευφυίας, συντονισμένη με τα θέματα της εποχής της αλλά και των προηγούμενων και επόμενων, αβίαστη, φιλική, πολιτική. To 2006 το edito γίνεται κάτι σαν αντι-μανιφέστο: 

“Αγκαλιάστε το νέο, ξεταμπουρωθείτε…οκ. παίζουν και πολλά σκατά…αλλά τα σκατά πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν…δεν είμαστε πεινασμένοι, είμαστε εκλεκτικοί…δεν λυσσάμε να είμαστε πρώτοι και καλύτεροι…ας αποτύχουμε…ας φάμε και τα μούτρα μας…ακούστε, γράψτε, κατεβάστε…ας σταματήσουμε την γκρίνια…”τα παλιά, τα καλά”…ο καθένας σε αυτό που κάνει…αγάπα το…και αν δεν το αγαπάς…άλλαξέ το!” Το 2012 εμφανίζεται πλησίστιο παθών το Lust mag χαιρετίζοντας την γυναικεία οπτική στα πράγματα.

Χάρη στην επίμονη και ζωηρή βιοποικιλότητα του Velvet team, το 2015 ο όρος Velvet –Βελούδινος– έχει, πέρα από τις γνωστές ιστορικές κεντροευρωπαϊκές, σημαίνουσες αναφορές και στα καθ’ημάς, ενώ η ‘επινόηση’ παραπέμπει στην έννοια μιας δημιουργικότητας γενναιόδωρης, πολύτροπης, χιουμοριστικής.

Η ομάδα του Velvet, εμπνέεται για τα δεκάχρονά της από τα Φαλανστέρια (Phalansteries) “ιδρυμένα πάνω στην συλλογική αισθησιακότητα και την επίμονη, ενθουσιώδη εργασία” και χαιρετά έναν από τους ήρωές της, τον Τσάρλς Φουριέ (Charles Fourier) και την δική του εξωφρενική θεωρία της Αρμονίας. Θεωρία κατεξοχήν κοινωνική η οποία ωστόσο δεν κοινωνικοποιήθηκε ποτέ, δεν έγινε επιχειρησιακή ή βελτιωτική ενώ μέσα στην συνάφεια ενίσχυσε την διαφορετικότητα. “Καμία δύναμη δεν μπόρεσε να την χρησιμοποιήσει για να θεραπεύσει την μιζέρια που δημιούργησε. Περισσότερο από 200 χρόνια μετά από το πρώτο βιβλίο του Fourier, όταν η οικονομία έχει σφετεριστεί την τέχνη όοο ποτέ, το γεγονός αυτό και μόνο είναι εξαιρετικά σημαντικό για το πώς σκεφτόμαστε και κάνουμε τέχνη” (L.B.L.)

Τιμώντας εκείνο το είδος της αμπσουρντίστικης επιστήμης του κοινωνικού που αποκαλύπτει την μαραμένη, αποφθεγματική φύση του καθημερινού οικονομικοπολιτικού παραλογισμού, η ομάδα του Velvet ψάχνει την περίφημη ‘Αντι-Καμηλοπάρδαλη’ του Fourier και άλλα όσα συνιστούν την πολύπλοκη επιστήμη της ‘Παθιασμένης Έλξης (Passional Attraction)’:

Όλες οι εποχές και τα χαρακτηριστικά του Velvet team θα συμμετάσχουν μέσω συνεργατών για την σύνταξη ενός νέου Velvet mag. Νέοι συνεργάτες θα δώσουν τον τόνο για να συγκροτηθεί “αυτό που θα μπορούσε να είναι”. Με κείμενα, σχέδια, ταινίες, ήχους, οτιδήποτε θα μπορούσε να φανταστεί κανείς για να γίνει δυνατό ένα τεύχος σε αισθητική ασυμφωνία με ό,τι υπάρχει όπως ακριβώς το μυθικό ζώο – ιερογλυφικό της Αλήθειας του Fourier.

Νάντια Αργυροπούλου για το Velvet team

Το Velvet Room αποτελεί το τελευταίο art project της ομάδας Velvet.

Είναι το studio/γραφείo της ομάδας Velvet και των εικαστικών καλλιτεχνών Λάκη και Άρη Ιωνά / The Callas και δύο φορές το μήνα μετατρέπεται σε ένα art & music space που φιλοξενεί εικαστικές εκθέσεις και live performances.