Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Λογοτεχνικός Περίπατος: Αναζητώντας τα ίχνη του Μάριου Πλωρίτη στην Αθήνα με το Public Συντάγματος

Λογοτεχνικός Περίπατος: Αναζητώντας τα ίχνη του Μάριου Πλωρίτη στην Αθήνα με το Public Συντάγματος

Τα Public, ο νούμερο 1 προορισμός για το βιβλίο, ενώνουν τις δυνάμεις τους με την εταιρεία πολιτιστικού τουρισμού, Discover Greek Culture, συνεχίζοντας και στις 25 Απριλίου 2015 τους «Λογοτεχνικούς Περιπάτους».

 

Μάριος Πλωρίτης - Το όνομά του μπορεί να είναι συνδεμένο άρρηκτα με το θέατρο και τη δημοσιογραφία, αλλά πόσοι γνωρίζουν ότι ανήκε στην ιδρυτική ομάδα του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν και στους πρωτεργάτες για τη δημιουργία του εκδοτικού οίκου «Ίκαρος»; Κι αν πολλοί έχουν διαβάσει τις μεταφράσεις των έργων του Μπρεχτ και του Πιραντέλο στα ελληνικά με την υπογραφή του κι ακόμη περισσότεροι τις επιφυλλίδες του στον Τύπο, πόσοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι το πραγματικό του όνομα ήταν Μάριος Παπαδόπουλος;

 

Τον γνωστό -«άγνωστο» Μάριο Πλωρίτη λοιπόν θα μας συστήσουν τα Public και η Discover Greek Culture, που ενώνουν τις δυνάμεις τους και μας προτείνουν μια ιδιαίτερη περιήγηση στην Αθήνα, στα μονοπάτια της διανόησης, του κόσμου και της προσωπικότητας του σπουδαίου αυτού ανθρώπου των Γραμμάτων.

 

Το ραντεβού θα δοθεί στην οδό Σουηδίας 61, στο πνευματικό στέκι του Μάριου Πλωρίτη, τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη με τα 120.000 βιβλία και τα σπάνια χειρόγραφα. Μια ξενάγηση στο εσωτερικό της και μια βόλτα στους κήπους της θα μας επιτρέψει να έρθουμε πιο κοντά στις συνήθειες του συγγραφέα, ενώ σύντομα χωρία από την πένα του θα μας υπενθυμίσουν την πνευματική κληρονομιά που μας άφησε.

 

Μια στάση στη συμβολή των οδών Σουηδίας και Μαρασλή στο σπίτι, όπου ο  Μάριος Πλωρίτης έζησε με τη δεύτερη σύζυγό του, Μαρίκα Ανεμογιάννη, για να συνεχίσουμε προς την πλατεία Δεξαμενής, στο μέσο της διαδρομής που σχηματίζουν τα σπίτια στα οποία έζησε στο Κολωνάκι.

 

Κι αφού δούμε τα κατάλοιπα της ρωμαϊκής δεξαμενής του αυτοκράτορα Αδριανού, αλλά και το χάλκινο άγαλμα του Οδυσσέα Ελύτη, με τον οποίο συναντιόταν συχνά ο Πλωρίτης στον Ίκαρο, θα κατευθυνθούμε στο καφέ «Φίλιον» επί της οδού Σκουφά, δίπλα στο ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη, εκεί που ο διανοούμενος συναντούσε τους φίλους και τους συνεργάτες του.

 

Λίγο πριν ολοκληρωθεί ο ξεχωριστός αυτός σαββατιάτικος περίπατος θα σταθούμε μπροστά στο τελευταίο σπίτι που έζησε με τη σύντροφο και μετέπειτα σύζυγό του, Κάτια Δανδουλάκη, επί της οδού Λυκαβηττού 9.

 

Και θα καταλήξουμε στο Public Συντάγματος, όπου μια άλλη σπουδαία προσωπικότητα της ελληνικής λογοτεχνίας, η πολυβραβευμένη συγγραφέας και πεζογράφος Άλκη Ζέη, θα μας περιμένει για μια συζήτηση γύρω από το έργο και την προσωπικότητα του Μάριου Πλωρίτη.

 

Λόγω της αυξημένης ζήτησης και του περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι συμμετέχοντες σε όλο τον περίπατο θα ειδοποιηθούν τηλεφωνικώς για επιβεβαίωση. Όσοι δεν προλάβουν να κατοχυρώσουν τη θέση τους για τον περίπατο, θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν την ομιλία της Άλκης Ζέη η οποία θα πραγματοποιηθεί στο κλείσιμο της διαδρομής στο Public Συντάγματος.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τη Discover Greek Culture

Η Discover Greek Culture είναι μια εταιρεία στο χώρο παροχής υπηρεσιών ενημέρωσης επισκεπτών, η οποία εξειδικεύεται στο σχεδιασμό και την προσφορά ολοκληρωμένων υπηρεσιών πολιτιστικού τουρισμού στην Ελλάδα.

Σχετικές ειδήσεις
Ο Βασίλης Αλεξάκης παρουσιάζει το νέο του μυθιστόρημα
02.12.2016 14:54
Τα Public και οι εκδόσεις Μεταίχμιο μας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Βασίλη Αλεξάκη, Το Κλαρινέτο, την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016, στις 9 μ.μ., στο Public Café Συντάγματος.
Απογευματινός λογοτεχνικός περίπατος στην Πλάκα
11.11.2016 16:47
Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου το Greek Cultural Institute και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης οργανώνουν έναν Λογοτεχνικό Περίπατο στην Πλάκα στα ίχνη ποιητών και πεζογράφων που έζησαν για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα και δημιούργησαν στην καρδιά της Αθήνας,
Το Πέρασμα της Γέφυρας: Φωτογραφικός Περίπατος στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου
22.09.2016 12:36
Η Ανοικτή Φωτογραφική Ομάδα “ΠΟΛΥΜΟΡΦΟ” του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Πάτρας, διοργανώνει Φωτογραφικό Περίπατο στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016.
3ος Ευρωπαϊκός Λογοτεχνικός Περίπατος στη Στοά του Βιβλίου
05.09.2016 11:45
Η βόλτα με τους ευρωπαίους λογοτέχνες συνεχίζεται: Κι αυτό το φθινόπωρο, το δίκτυο EUNIC (Ένωση Μορφωτικών Ινστιτούτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) σας προσκαλεί να συναντήσετε κι άλλους συγγραφείς από διάφορες χώρες της Ευρώπης.
 Επί τα ίχνη - Νικόλαος Ι. Μέρτζος
30.08.2016 11:07
Από τις εκδόσεις University Studio Press κυκλοφορεί το βιβλίο, Επί τα ίχνη του Νικόλαου Ι. Μέρτζου.