Μια καταιγιστική περιπέτεια φαντασίας σε παραγωγή Τομ Χανκς και σκηνοθεσία Τζιλ Κέναν ,με πρωταγωνιστές τους Μπιλ Μάρεϊ, Τιμ Ρόμπινς και Σάουαρς Ρόναν, την  νεαρή υποψήφια για Όσκαρ από την Εξιλέωση.

Για πολλές γενιές, οι πολίτες της City of Ember ζούσαν σε ένα φωτεινό όμορφο κόσμο. Οι γεννήτριες όμως αδυνατούν με το χρόνο και τα φώτα της πόλης αρχίζουν να τρεμοπαίζουν επικίνδυνα, φλερτάροντας με το σκοτάδι. Οι άνθρωποι φοβούνται να φύγουν από την πόλη, διότι όποιος το τόλμησε δεν επέστρεψε ποτέ. Δυο θαρραλέοι έφηβοι, η Λίνα και ο Ντον, δεν παύουν να ελπίζουν και ανακαλύπτουν ένα μυστικό κουτί, μέσα στο οποίο κρύβεται όλη η ιστορία και το πεπρωμένο της πόλης, αλλά και διαγράφεται επιτακτικά η ανάγκη της φυγής των κατοίκων. Σε μια πάλη ενάντια στον χρόνο, σχεδιάζεται η φυγή προς έναν άλλο κόσμο, που κανείς δε φανταζόταν ότι υπήρχε.

Το City Of Ember είναι η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου της Ζαν ΝτιΠρο και αποτελεί το πρώτο της μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας .

Μεγάλωσα στα 50s και έχω έντονες αναμνήσεις από την σκιά και το φόβο του πυρηνικού πολέμου ,εξηγεί η συγγραφέας, όλος ο κόσμος συζητούσε για το τι θα μπορούσε να συμβεί. Πολλοί άνθρωποι έχτιζαν καταφύγια. Μου έκανε τεράστια εντύπωση. Το γεγονός αυτό της δημιούργησε την εξής απορία: τι θα συνέβαινε αν ολόκληρες κοινωνίες έπρεπε να καταφύγουν… κάπου αλλού; Έτσι γεννήθηκε η City of Ember, μια πόλη χτισμένη για να προστατεύσει το ανθρώπινο γένος από μια τραγική απειλή.