Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Visual Literacy: Έκθεση αποφοίτων στο Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Εννέα

Visual Literacy: Έκθεση αποφοίτων στο Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Εννέα

Το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Εννέα εγκαινιάζει τη Παρασκευή 17 Απριλίου 2015, την έκθεση φωτογραφίας «Visual Literacy» των αποφοίτων του ομότιτλου σεμιναρίου με τον Παναγιώτη Κασίμη.

 

Τι σημαίνει "visual literacy"; Γιατί στα αγγλικά; Αυτές ήταν οι πρώτες δυο και συχνότερες ερωτήσεις που δεχόμουν σχετικά με αυτό το σεμινάριο.

 

Δυστυχώς, δεν υπάρχει ακριβής μετάφραση του όρου στη γλώσσα μας. Μία, μάλλον ατυχής, μετάφραση θα μπορούσε να είναι "οπτικός αλφαβητισμός". Αλλά η λέξη "αλφαβητισμός" είναι ένας νεολογισμός, μεταφραστικό δάνειο της γαλλικής λέξης "alphabétisation". Για την απόδοση του literacy στην ελληνική γλώσσα συνήθως χρησιμοποιούμε τις λέξεις "γραμματισμός" ή "εγγραμματοσύνη", οι οποίες όμως μας παραπέμπουν στον γραπτό λόγο. Μια πιο ελεύθερη μετάφραση θα μπορούσε να είναι "μόρφωση" ή "παιδεία", αλλά η αγγλική λέξη αναφέρεται στην ικανότητα ανάγνωσης και γραφής, ενώ στα ελληνικά οι παραπάνω λέξεις σημαίνουν κάτι περισσότερο.

 

Έτσι, θα μπορούσαμε να πούμε, επίσης κάπως ελεύθερα, πως ο όρος "visual literacy" αναφέρεται στην οπτική παιδεία ή στην εκμάθηση της οπτικής γλώσσας, και ειδικότερα της φωτογραφικής γλώσσας. Της γλώσσας της οποίας τον μη γνώστη είχε αποκαλέσει "αναλφάβητο του μέλλοντος" ο Moholy-Nagy. Γιατί, είτε το θέλουμε είτε όχι, η φωτογραφία είναι μια γλώσσα που χρήζει εκμάθησης προκειμένου να αναπτυχθεί ο φωτογραφικός λόγος, βασισμένος στο βλέμμα και όχι στην απλή αναγνώριση. Στο βλέμμα, το οποίο προηγείται του λόγου, και τον οποίο δεν χρειάζεται για να το εξηγήσει.

 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ανθρώπους που γνωρίζουν τα βασικά της φωτογραφίας, και που επιθυμούν να αναπτύξουν τόσο το βλέμμα τους όσο και τον φωτογραφικό τους λόγο. Σ' αυτή την έκθεση παρουσιάζεται ένα μικρό δείγμα της δουλειάς που έκαναν οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκειά του. Της δουλειάς που συνεχίζουν να κάνουν.

 

Συμμετέχουν:

Αργυρώ Αρκαλάκη

Σίμος Γιαννακός

Γιώργος Δροσόπουλος

Μαρία Ζαχαριουδάκη

Αγγελική Καλαντζοπούλου

Φωτεινή Κομνηνού

Βούλα Λιάσκου

Κωνσταντίνος Μαντέλος

Άνκα Ντούκου

Τατιάνα Τερζίογλου

Ελένη Τζουμακίδου

 

Επιμέλεια:

Παναγιώτης Κασίμης

Σχετικές ειδήσεις
Mini Portfolios: ομαδική έκθεση φωτογραφίας στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση
29.09.2016 16:40
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με τον «Φωτογραφικό Κύκλο» εγκαινιάζουν την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016, στις 20:00, την ομαδική έκθεση φωτογραφίας “Mini Portfolios”. Η έκθεση, που επιμελείται ο Πλάτων Ριβέλλης, θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 2016.
Urban Layers – Νέα Φωτογραφικά Mονοπάτια στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
27.06.2016 10:00
Σε ένα φωτογραφικό σταυροδρόμι πολιτισμών, σε μια κρίσιμη στιγμή στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προσεγγίζει τις ιστορικές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στους λαούς της Μεσογείου και θέτει το ερώτημα της έννοιας της ταυτότητας, συμμετέχει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης αυτόν τον Ιούλιο.
Creative Photography: έκθεση φωτογραφίας από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο Ρομάντσο
06.06.2016 12:51
Για μια ακόμα χρονιά, οι νέοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες του τομέα Φωτογραφίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, αναμένεται να κερδίσουν τις εντυπώσεις  στην έκθεση φωτογραφίας, που διοργανώνεται προς τιμήν τους στο Πολιτιστικό Κέντρο ”Romantso”.
17 Νέοι Φωτογράφοι σε μία έκθεση φωτογραφίας στο Cinemarian
28.04.2016 13:00
Η Φωτογραφική Ομάδα Πορτοκαλί Κλείστρο παρουσιάζει στο Cinemarian 17 Νέους Φωτογράφους σε μία κοινή έκθεση φωτογραφίας.
Visual: έκθεση φωτογραφίας στο Booze Cooperativa
28.04.2016 11:41
Το Booze Cooperativa εγκαινιάζει το Σάββατο 7 Μαΐου 2016 την ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο Visual.